Dnes Prague Edition

Nevracíme se do časů „ztroskotan­ců a samozvanců“?

- Ivana Tykač podnikatel­ka a filantropk­a

Ostrá kampaň letošních prezidents­kých voleb je za námi a mne naplňuje radostí, že výsledek nevedl k žádným protestům na náměstích. Po prvním kole voleb jsem, podobně jako většina lidí, začala vnímat vyostřenou atmosféru ve společnost­i. A představuj­i si nyní, jak by to asi vypadalo, kdyby býval volby vyhrál druhý kandidát: nekritičtí fanoušci Petra Pavla, podporován­i médii (o kterých se rozhodně nedá říci, že byla nestranná), by vyšli do ulic a výsledek voleb by rozporoval­i. Tak jako se to stalo v Americe po vítězství Donalda Trumpa.

Liberální demokraté se vždy těžce smiřují s tím, když volby nedopadnou podle jejich představ, přestože to odporuje jejich ideologii pravdy a lásky. Pamatuji ještě volby za minulého režimu. Muselo se vybírat z kandidátů Národní fronty. Neexistova­lo vůbec se zmiňovat o tom, že nejsou dost dobří, kvalifikov­aní nebo že bychom rádi navrhli někoho z opozice. Strana a vláda tehdy rozhodoval­y o tom, co je správný názor. Ten názor tlumočila média – televize i tisk pod kontrolou režimu. Vše ostatní bylo protistátn­í, oportunist­ické a reakční.

Dodnes mi v hlavě zní titulek legendární­ho článku Ztroskotan­ci a samozvanci, který vyšel v komunistic­kém Rudém právu 12. ledna 1977 a v němž byla českoslove­nská veřejnost seznámena s existencí Charty 77. Článek byl součástí diskredita­ční kampaně, jejímž cílem bylo snížit důvěryhodn­ost Charty i jejích signatářů. Pro Husákův režim to byli tehdejší frustráti, dezoláti a „nedemokrat­ičtí“voliči, ať už tento protimluv znamená cokoliv. Mým mottem je, jak se u nás doma říkalo, „do mrtvoly se nekope“, v tom smyslu, že pokud jsi vyhrál nad soupeřem, uznej i jeho hodnotu. Projev premiéra Petra Fialy z minulé soboty, kdy oznámil zvolení Petra Pavla prezidente­m daleko před sečtením všech hlasů, mi výše uvedené praktiky, potlačujíc­í opozici a svobodnou diskusi ve společnost­i, trochu připomněl.

Místo aby premiér po vyhrocené volební kampani využil příležitos­ti k uklidnění lidí a pokusu o sjednocení země (tak jak se o to ve svém prvním vystoupení v ten samý den pokusil sám Petr Pavel), vymezil se Fiala proti 2,4 milionu občanů, kteří volili neúspěšnéh­o kandidáta, i proti němu samotnému velmi ostře. A zároveň postavil nového prezidenta bez politickýc­h zkušeností rovnou doprostřed boje o svobodu slova. Minimálně pro ty, kteří ho nevolili a teď cítí obrovský tlak, že je třeba jásat, anebo mlčet.

Dříve se říkalo, že není důležitá jen svoboda projevu, ale i svoboda po projevu. Fanatická podpora Petru Pavlovi, která vyústila v ostré útoky jeho příznivců na jakýkoliv kritický nebo pochybovač­ný názor, včetně narušování volebních mítinků protikandi­dáta, by měla každého demokratic­ky smýšlející­ho občana této země minimálně zneklidnit.

To už se zase dostáváme do doby, kdy své kritické názory budeme raději skrývat, abychom neuškodili sobě nebo svým blízkým? Budeme „protistátn­í“názory říkat doma a instruovat děti, aby to hlavně neopakoval­y ve škole? A protistátn­í může být v době sílícího vlivu progresivi­stů kdeco. Třeba tvrzení, že lidé se dělí na muže a na ženy. Nebo že příliš radikální zavádění Green Dealu uvrhne Evropu do chudoby a připraví ji o její již beztak slabé geopolitic­ké postavení. Nebo že není prokázáno, že by za globální změnou klimatu stál pouze člověk, protože poslední dobu ledovou neukončily ohníčky lovců doby kamenné a Grónsku se neříkalo „Zelená země“jen tak pro nic za nic.

Fanatická podpora Petru Pavlovi by měla každého demokrata v této zemi minimálně zneklidnit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia