Dnes Prague Edition

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký Šprtat, šprtat, šprtat!

Jaký div, že diplomat a lobbista Petr Kolář, „přítel po boku“nového prezidenta, dokázal předlistop­adovou minulost Petra Pavla očistit tak, že je dnes málem za disidenta a druhého Havla? Úplná brnkačka! Nadnárodní advokátní kancelář Squire Patton Boggs, pro niž Kolář pracuje, měla už za klienty různé guatemalsk­é diktátory nebo kokainové dealery a po vraždě kritika saúdského režimu Džamála Chášukdžíh­o dokonce měla za úkol vylepšit obraz korunního prince Muhammada bin Salmána, který tuto řezničinu osobně schválil. A výsledek? Princ Salmán je už dnes opět největším kamarádem celé americké administra­tivy – a tedy i nás. Prostě polepšit se může každý!

Odborový boss Josef Středula a předseda ČSSD Michal Šmarda, kteří v hradní volbě jako jeden muž podpořili pravicovéh­o prezidenta, už zase stojí na té správné,

levé straně barikády a do krve hájí stávkující v korejské firmě Kovo Nexen Tire. „Vláda nemůže strkat hlavu do písku, ČSSD vždy stála na straně pracujícíc­h,“bije na poplach Šmarda. Lid práce z toho má dost hlavu v pejru a váhá, na koho dřív použije srpy a kladiva.

Bývalý premiér Petr Pithart před hradní volbou podporoval Danuši Nerudovou a varoval, že Petr Pavel kvůli své minulosti

může být vydírateln­ý. Jeho zvolení na Hrad ale oslavil slovy, že nám tuto volbu

závidí celý svět. Z rychlosti změn názorů některých lidí se asi musí pod kníry cukat koutky úst i samotnému Pavlovi.

Už ve středu má Andrej Babiš oznámit, jestli zůstane poslancem. Pokud ano, potřeboval by si vylepšit statistiku hlasování, aby kvůli tomu nebyl pořád na tapetě: zatím z 2 149 případů hlasoval jen 308krát (14,3 %). A protože se na běžné schůzi dolní komory hlasuje zhruba 150–200krát, tak aby svou účast vytáhl alespoň na 50% , musel by být nejméně na osmi příštích schůzích tak vzorný, že by se neodvážil jít ani vyčurat. Tak držíme palce!

Ukázalo se, že sám vicepremié­r pro digitaliza­ci Ivan Bartoš naletěl trollům a recesistům, když na sociálních sítích sdílel jejich vymyšlené stesky o tom, jak je sázky na Babišovo vítězství ožebračily. Digitaliza­ce je evidentně ve správných rukou! A kdyby se snad ukázalo, že se šéfpirát sdílením výmyslů dopustil i šíření dezinforma­cí, podle předpisů, jež vláda připravuje, pak jistě na Pankráci ocení donesené

buchty a marihuanov­é koláčky.

Prezidents­ká standarda, Vrchní správní soud, předseda Nejvyššího kontrolníh­o úřadu… Ne, nic z toho neexistuje, jen v hlavě a ústech nového prezidenta Petra Pavla, na němž se denně pozná, že minimálně s domácí politikou doteď neměl nic společného. Proto možná víc než strkat nos do toho, koho si vezme guvernér ČNB za sekretářku, to chce až do inaugurace dělat to, co radil už Vladimír Iljič Lenin:

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia