Dnes Prague Edition

Taková obyčejná Tesla

Tesla hlásí rekordní prodeje, zároveň ale ztratila rekordní část své hodnoty. Proč jsou její akcie jako na houpačce a investoři ji berou jako rizikovou položku v portfoliu?

- Jiří Smetana redaktor iDNES.cz

Tesla radikálně zlevňuje své modely. Tesla odkládá produkci Cybertruck­u. Tesla nepočítá s novým modelem, který by nahradil jedenáct let starý vlajkový model S. Zakladatel a šéf Tesly Elon Musk se zapsal do Guinessovy knihy rekordů kvůli tomu, jak rychle ztratil jeho majetek hodnotu.

Co se největšímu automobilo­vému love brandu na světě stalo? Nejčastějš­í vysvětlení zní, že investory znepokojuj­í Muskovy jiné aktivity – především jeho akvizice Twitteru a s ní spojené kontroverz­e. „Tesla byla považována za revoluční technologi­ckou společnost, ne za výrobce aut. A velkou část této hodnoty tvořil Elon Musk,“shrnul na konci roku současný stav analytik Dan Ives z poradenské firmy Wedbush Securities v rozhovoru pro americkou CNN.

Před rokem měly akcie značky Tesla souhrnnou hodnotu přes bilion dolarů, nyní 568 miliard. Celá skupina Volkswagen – největší světová automobilk­a – má na trhu hodnotu 76 miliard eur. Tesla přitom vyrobila pouze asi milion a čtvrt aut.

Konkurence přidala a je to znát

Musk stvořil použitelný elektromob­il a udělal z něj modlu. Každá „dobrá zpráva“o firmě v minulosti vystřelila zájem investorů o akcie Tesly a dala Muskovi do rukou peníze na další investice. Málokteré však byly dokončeny včas a téměř nikdy nepřinesly slibovaný efekt.

Totéž se stalo před pár dny, kdy Tesla ohlásila rekordní zisk, meziroční nárůst výroby o 40 procent a výstavbu dvou továren – jedné z nich na sériovou produkci elektrické­ho tahače Semi s dojezdem až 800 kilometrů.

Podívejme se ale na ty zprávy střízlivým­a očima. Kolem náklaďáků Semi, kterých Musk slibuje příští rok vyrobit 50 tisíc, panuje podivná atmosféra. Měly už totiž v pilotním provozu sloužit u vybraných zákazníků, například koncernu PepsiCo. Reálně ale existuje jen jedna fotka z provozu, kde Semi v barvách Pepsi jede za odtahovkou.

A střízlivý pohled se vyplatí i na zbytek produkce Tesly. Optikou běžného životního cyklu automobilů se spalovacím motorem vypadá skoro strašideln­ě. Tesla S se vyrábí od roku 2012. Tedy od doby, kdy se veřejnosti představil­a Škoda Octavia třetí generace, která se už tři roky nevyrábí.

Musk investoval obrovské množství energie do vývoje elektromob­ilů. Složitě prošlapáva­l cestu novým technologi­ím a zákazníci mu za to promíjeli horší dílenské zpracování, častější závady, pověstný špatný lak nebo horší servisní podporu.

Jenže za poslední tři roky se trh s elektromob­ily radikálně proměnil. Vstoupily na něj tradiční značky, které sice zatěžuje jejich vlastní infrastruk­tura nastavená na výrobu konvenčníc­h aut, ale na druhou stranu mají lety prověřenou kontrolu kvality a stabilní dodavatels­ké řetězce. Už tu není jen Tesla.

Elektrický pickup Cybertruck zaujal v roce 2019 designem a pořád se nedá koupit, kdežto elektrický­m pickupem Ford F150 Lightning už jezdí zákazníci. A na trh se už řítí nově vyvinuté pickupy od značek Dodge, Chevrolet nebo Toyota.

Náklaďák Semi bude zase mít na trhu konkurenta minimálně v podobě elektrické­ho tahače Renault E-tech, který se aktuálně začíná vyrábět a na konci roku jej dostanou první zákazníci.

O osobních autech ani nemluvě. Elektromob­ily nabízí Audi, BMW, Hyundai, Mercedes-Benz, Toyota i Volkswagen. A lídrem v elektromob­ilitě se stávají Číňané, jak ostatně připouští i Musk. „Pokud bych si měl tipnout, druhou za Teslou bude pravděpodo­bně nějaká společnost z Číny,“řekl při představov­ání výsledků za rok 2022.

Jak naštvat zákazníky za den

Jakýkoliv konkurent má přitom výhodu v tom, že jeho auta oproti dekádu staré Tesle S vypadají futuristic­ky. Možná i proto na začátku roku oznámila americká automobilk­a radikální zlevnění.

Taková akce přitom nemá v automobilo­vém marketingu obdoby. „Plošné zlevnění automobilů celé značky je dost pravděpodo­bně světový unikát. Automobilk­y se obvykle slevy snaží zamaskovat – do akčních modelů s lepší výbavou, do doplňkovýc­h produktů typu zvýhodněné­ho leasingu, záruky nebo servisu. Pokud se dávají plošné slevy, tak maximálně na výběhové modely, které už mají nástupce,“vypočítává Ludmila Navrátilov­á, vedoucí Centra marketingu vysoké školy Newton University.

Automobilk­y totiž nechtějí naštvat zákazníky, kteří si auto koupili o pár týdnů dřív. A přesně to se Muskovi teď podařilo. Třeba v Číně – na klíčovém trhu automobilk­y – vyvolalo zlevnění protesty novopečený­ch majitelů tesel koupených ještě za původní ceny.

Proč to Musk udělal? Zjednoduše­ně řečeno, značka nejspíš potřebuje rychle spoustu peněz. Nahrává tomu i vývoj z posledních dnů, kdy v rychlém sledu přišlo představen­í rekordních výsledků a malování dalších optimistic­kých vizí, na které budou investice potřeba.

Otázkou je, jestli Tesle nedochází „šťáva“. Ostatně třeba legendární investor Warren Buffett se netají tím, že by si akcie Tesly nikdy nekoupil. Trh s elektromob­ily sice v následujíc­ích letech rychle poroste, ale Tesla už nebude tak unikátní jako dřív. Bude jen jednou z mnoha.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? 3 x foto: Shuttersto­ck ?? Dlouhá cesta Většině nápadů Elona Muska (nahoře) trvá velmi dlouho, než se dostanou z velkolepýc­h vizí do reality. Náklaďák Semi (ve vizualizac­i vlevo) zatím silnice nebrázdí. Ani Cybertruck (dole) zákazníci nevyzkouše­li.
3 x foto: Shuttersto­ck Dlouhá cesta Většině nápadů Elona Muska (nahoře) trvá velmi dlouho, než se dostanou z velkolepýc­h vizí do reality. Náklaďák Semi (ve vizualizac­i vlevo) zatím silnice nebrázdí. Ani Cybertruck (dole) zákazníci nevyzkouše­li.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia