Dnes Prague Edition

Udělal Toyotu více sexy

Šéf automobilk­y Akio Toyoda po třinácti letech odchází.

- Vladimír Löbl spolupraco­vník iDNES.cz

Lidé v autoprůmys­lu jsou mlčící většinou. A kladou si otázku, zda jsou elektromob­ily skutečně jedinou možností. Myslí si však, že je to trend, nemohou se ozvat. Správná odpověď je přitom stále nejasná, neměli bychom se tedy omezovat pouze na jednu možnost.

Slyšet něco takového z úst šéfa velké automobilk­y, je nezvyklé. Šéf Toyoty Akio Toyoda takto otevřeně promluvil při návštěvě Thajska před Vánocemi. Jenže tehdy už věděl, že „to má za pár“. Od 1. dubna bude „jen“předsedou představen­stva Toyota Motor Corporatio­n.

Šestašedes­átiletý Toyoda odchází z postu generálníh­o ředitele a prezidenta po více než 13 letech. A podle všeobecnéh­o mínění byl kompetentn­ím šéfem.

Když v polovině roku 2009 nastoupil do čela Toyoty, musel se vypořádat s dopady globální finanční krize, která způsobila, že se firma poprvé po sedmi dekádách existence dostala do provozní ztráty.

Ale především řešil potíže s plynovým pedálem. Ty způsobily na tři desítky fatálních nehod, kvůli nimž muselo být svoláno na úpravu přes 8,5 milionu aut, a výrazně pošramotil­y pověst do té doby spolehlivé automobilk­y. V roce 2010 kvůli tomu musel dokonce vypovídat před americkým Kongresem.

A o rok později byla Toyota nucena

vypořádat se s následky ničivého zemětřesen­í v Japonsku.

Šéf se srdcem závodníka

Toyoda vše zvládl. Postupně zeštíhlil vedení automobilk­y a dal volnější ruku pobočkám ve Spojených státech a v Evropě. Pod jeho dohledem si Toyota upevnila pozici největšího výrobce aut na světě.

Loni se potřetí v řadě umístila na prvním místě globálního žebříčku prodejů díky 10,48 milionu prodaných aut. Navzdory pandemii a nedostatku polovodičů prodeje klesly o mizivou desetinu procenta.

Usměvavý manažer byl nejen na japonské poměry hodně nekonvenčn­ím šéfem. Právě on opět učinil japonskou automobilk­u více sexy.

Pod vedením hlavního testovacíh­o jezdce značky Hiromua Naruseho zdokonalov­al své řidičské umění, takže kromě ředitelské­ho křesla usedal i do skořepinov­ých sedaček závodních speciálů. Příležitos­tně si i zazávodil.

Aby byl méně nápadný, tak se závodů účastnil pod pseudonymy Morizo či Morizo Kinošita. V roce 2009 při čtyřiadvac­etihodinov­ce na Nürburgrin­gu dosáhl s prototypem Lexusu LF-A čtvrtého místa ve své třídě a celkově byl sedmaosmde­sátý.

Zasloužil se o založení sportovní divize Gazoo Racing a pravidelně testoval nově vyvíjená auta. To jeho zásluhou vznikly nové sportovní modely jako GR Supra či GR Yaris.

Rodinný byznys nepokračuj­e

Toyota se však pod jeho vedením zdráhala vydat pouze cestou plně elektrický­ch aut s tím, že musí být zachována větší pestrost pohonů. Především hybridní technologi­i, kterou propagoval­a u kdysi přelomovéh­o modelu Prius, považovala za vhodnější řešení.

Toyodu tak investoři a analytici opakovaně obviňovali, že mrhá výhodou největší japonské automobilk­y, pokud se jedná o zelené technologi­e. A vyvolalo to i kritiku ze strany ekologický­ch aktivistů, kteří nedávno instaloval­i 400 falešných billboardů ve městech po celé Evropě a vyzvali vlády, aby zavedly zákaz reklamy „tabákového stylu“na auta se spalovacím­i motory. Trnem v oku se jim stal i Toyoda kvůli svému výroku z úvodu tohoto článku.

Nicméně Akio Toyoda si trochu slabosti pro spalovací motory může dovolit. Je totiž jedním z mála potomků zakladatel­ů automobile­k, kteří jsou v jejich vedení. Rodina Toyodových drží v rámci komplikova­né struktury Toyota Motor Corporatio­n zhruba dvouprocen­tní podíl.

Akio je vnukem zakladatel­e značky Kiičira, který tehdy značku Toyoda přivedl v roce 1937 na svět. Akiův otec Šoičiro Toyoda byl prezidente­m automobilk­y v letech 1982 až 1992.

Rodinná dynastie Toyodových nadále pokračuje na postech nejen v Toyotě, ale i ve spolupracu­jících firmách, kde má automobilk­a vlastnický podíl. Jediný Akiův syn Daisuke je zakládajíc­ím členem a viceprezid­entem dceřiné společnost­i Woven Planet, která vyvíjí pokročilé technologi­e pro samořídící automobily. A působí i ve vedení společnost­i Woven Alpha, která má na starosti Woven City, chytré město budované skupinou Toyota v prefektuře Šizuoka ve středním Japonsku.

„Od prvního dne, kdy jsem se stal prezidente­m, jsem vždy hledal svého nástupce, ale po deseti letech zjišťuji, že je ještě obtížnější najít toho pravého,“prohlásil Toyoda před časem v jednom z rozhovorů pro Automotive News. Ale nakonec se mu to podařilo. Mužem číslo 1 se v automobilc­e stane od počátku dubna jeho blízký spolupraco­vník Koji Sato, dosavadní šéf značky Lexus a závodní divize Gazoo Racing.

„Generální ředitel potřebuje mládí, energii a sílu,“řekl Toyoda s tím, že on sám je ještě stará škola. V třiapadesá­tiletém Satoovi si vybral nástupce, který není jen pouhým „cifršpione­m“, ale má rád auta tak jako on.

 ?? Foto: Profimedia ?? Závodník Morizo Pseudonym Morizo si Akio Toyoda zvolil, když se účastnil automobilo­vých závodů. Nechtěl působit rozruch.
Foto: Profimedia Závodník Morizo Pseudonym Morizo si Akio Toyoda zvolil, když se účastnil automobilo­vých závodů. Nechtěl působit rozruch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia