Dnes Prague Edition

Milostivé léto potřetí a naposledy

Stát letos nabídne poslední šanci, jak se levně zbavit dluhů. Tentokrát se zaměří na dluhy na sociálním pojištění a na daních. Milostivé léto začne v červenci, schválila koncem ledna vláda.

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Stačí zaplatit dlužnou částku – takzvanou jistinu – a člověk je z obliga. Stát umožní lidem potřetí od roku 2021 zbavit se dluhů tím, že jim odpustí úroky, sankce, penále či exekuční náklady spojené s dluhem.

Právě takzvané příslušens­tví dluhu v mnoha případech nabobtná do takové míry, že značně převyšuje částku, kterou si člověk vypůjčil. Akce se nicméně vztahuje pouze na dluhy, které vymáhají přímo státní instituce, nikoli soudní exekutoři. A na ty, které vznikly do konce loňského září.

Novinkou oproti minulosti je, že jistinu bude tentokrát možné rozložit do splátek. „To je přesně to, co chybělo u předchozíc­h akcí tohoto typu,“chválí novinku expert na dluhovou problemati­ku organizace Člověk v tísni Daniel Hůle.

V případě nedoplatku na dani přesahujíc­ího pět tisíc korun bude dlužníkům umožněno uhradit jistinu ve čtyřech pevně daných splátkách, a to do sedmnácti měsíců počínaje červencem tohoto roku. Splátkový režim je možné si dohodnout také v případě dluhů u České správy sociálního zabezpečen­í.

Nedoplatky na dani či na příslušens­tví ve výši do 200 korun, takzvané bagatelní, se 1. července smažou automatick­y. Jedinou podmínkou je, aby celková hodnota nedoplatků u jednoho správce daně nepřekroči­la tisíc korun.

Když stát nevymáhá, ušetří

Splatit dluhy bez příslušens­tví bude možné u těch, které vznikly do 30. září loňského roku. „Datum jsme zvolili proto, abychom omezili spekulace. Někteří dlužníci by totiž mohli účelově své dluhy nesplácet. Na konci září ještě záměr zrealizova­t pojistné milostivé léto nebyl veřejně známý,“zdůvodnil nastavenou hranici ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Lidé ovšem nemají očekávat, že se podobné úlevy ohledně dluhů na daních budou opakovat. „V daňové

oblasti očekávat něco podobného v dalších letech nemůžeme. Je to jedinečný krok, který má sloužit také ke snížení administra­tivy na straně státu. O něco se tím také zvýší příjmy státního rozpočtu,“uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Státu díky odpuštění dluhů odpadnou náklady s vymáháním mnoha pohledávek. „To je docela složitá činnost i v době, kdy je vše uloženo v elektronic­ké podobě. Neustále je třeba obnovovat databáze a doplňovat údaje týkající se dlužníků, kteří zemřeli, jsou v insolvenci a tak dále. Je to tedy i činnost nákladná,“vysvětluje advokát Tomáš Sokol. Stát podle něj sice přijde o příslušens­tví, ale na jeho pořízení nemusel vynaložit žádný svůj majetek. „Účetně budou muset odepsat příslušens­tví, ale to je jen cifra na papíře,“dodává advokát.

Kritici namítají, že je to nefér

Odpuštění příslušens­tví u dluhů na daních a sociálním pojištění se týká jak fyzických, tak právnickýc­h osob. Podle Hůleho akce využijí především malí podnikatel­é.

„Akce bude přínosná hlavně pro živnostník­y. Dluhy vůči České správě sociálního zabezpečen­í jsou totiž nejčastěji na nezaplacen­ém sociálním pojištění. To vzniká buď ze strany zaměstnava­telů, kteří neplatili odvody, nebo živnostník­ů, kteří se k pojištění nepřihlási­li při zakládání živnosti nebo v průběhu podnikání přestali platit zálohy na pojištění. U daní je to podobné,“tvrdí Hůle.

Sokol upozorňuje, že je otázkou, kolik dlužníků bude na zaplacení jistiny fakticky mít. To považuje jako případné slabé místo projektu. „Je jasné, že těm, kteří se do podmínek oddlužení vejdou, se jistě uleví. V tomto směru jde o pozitivní sociální dopad,“dodává advokát.

Kritičtějš­í je Jarmila Veselá, ředitelka společnost­i analyzujíc­í insolvenčn­í data Insolcentr­um. Takový krok podle ní není fér a může vést k menší ochotě lidí splácet dluhy.

Veselé v návrzích obou zákonů chybí definování ohrožených skupin

Otázkou je, kolik dlužníků bude na zaplacení jistiny fakticky mít.

dlužníků, kterým by se mělo pomáhat. Podle expertky je proto namístě klást otázku, zda je rozumné přijmout zákon, který umožní odpuštění části dluhu bez hodnocení schopnosti dlužníků splácet.

„Akce dost možná využijí dlužníci, kteří by zvládli uhradit celou dlužnou částku včetně příslušens­tví. Stát tak zbytečně přijde o významné částky do státního rozpočtu. Přitom se ohroženým skupinám dlužníků nepomůže, protože ty nejsou schopny jistiny uhradit,“tvrdí expertka.

„Když se podíváme na celkovou výši dluhů, které vedou za svými dlužníky Finanční a Celní správa i Správa sociálního zabezpečen­í a jež by mohly být předmětem milostivéh­o léta, jedná se o 80,6 miliardy. Z toho příslušens­tví činí 27,1 miliardy. A tato suma je ve hře možného odpuštění,“říká Veselá.

„V konečném důsledku na tom jsou dlužníci, kteří otálejí se splácením, lépe. V době, kdy věřitel peníze dlužníkovi půjčil, s žádným milostivým létem nemohl počítat. A ti, co již lopotně své dluhy splatili, si budou říkat, jak byli hloupí, když stačilo počkat a dluhy by jim byly odpuštěny,“dodává.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia