Dnes Prague Edition

Obávané embargo na ruskou naftu začíná

-

Pokračován­í ze str. 1

„Náhrada ruské nafty znamená, že se do Evropy bude dostávat zboží vyráběné z dražší ropy a zpracováva­né s vyššími náklady. Doprava bude také dražší. Namísto aby lodě s naftou projížděly Baltem, pojedou z Arabského poloostrov­a, budou křižovat Atlantik, nebo obeplouvat půl zeměkoule cestou z Číny,“vysvětluje Indráček.

„Významný vliv na cenu mají navíc cenové spekulace obchodníků, jejich nákupy se řídí více pocity a obavami než reálnou situací,“míní Indráček.

Ostatně spekulace a panika na trhu stály za extrémním nárůstem ceny pohonných hmot v Evropě po vypuknutí války. Ta šla prudce nahoru nikoli z důvodu, že by byly přerušeny dodávky zboží, ale z obav, že by se tak mohlo stát.

Embargo přichází dva měsíce po zavedení obdobného zákazu dovozu ruské ropy. Hlavním důvodem tohoto „odkladu“je právě způsob, jakým se výrobky z této suroviny přepravují. „Ropa je směs pevných, kapalných a plynných částic. Je dokonalým kompozitem na přepravu. Když chcete přepravova­t ropné produkty, jednotlivě vám vznikají mnohem větší objemy,“vysvětluje Václav Bartuška. „Kapacity pro přepravu ropných produktů jsou podstatně menší než v případě ropy. Musí se mimo jiné sehnat potřebné lodě,“dodává diplomat, který byl u toho, když se psal šestý balíček sankcí, jenž obě embarga zahrnuje.

V současné chvíli paradoxně roste výrazněji cena benzinu. Za poslední týden o 80 haléřů. Evropa se totiž soustředil­a na zásobení naftou a na benzin tak trochu zapomněla.

„V rafinérské­m procesu se ropa rozkládá na benzin a naftu, přičemž poměry lze o několik procent upravit. V poslední době se tudíž vyrábělo více nafty než benzinu. Zárokerech veň na tankerech dovážehonn­é jících pohonné hmoty do EU se alokoval spíš import nafty, tím pádem dovoz benzinu byl slabší,“vysvětluje analytik společnost­i Finlord Boris Tomčiak. Skokové zdražení – třeba až k 50 korunám za litr jako loni na přelomu června a července – podle něj nehrozí, pokud nedojde k nějakému nečekanému výpadku či odstávce. Naopak na konci února by podle Tomčiaka mohlo dojít ke zlevnění pohonných hmot. Jednak díky klesající ceně ropy a jednak díky silné koruně.

Spolu s embargem by měly začít platit dva stropy na přepravu a pojišťován­í ruských ropných produktů. Nafta a další zboží, které je dražší než samotná ropa, budou mít nastavené limity. Západní přepravní společnost­i a pojišťovny nesmějí ruským ropným produktům poskytovat své služby, pokud jejich ceny tyto limity přesáhnou. Do uzávěrky tohoto vydání MF DNES však stropy stanoveny nebyly.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Tankery nesmějí vozit ruskou ropu do Unie od loňského prosince. Od neděle ani ropné produkty.
Foto: Shuttersto­ck Tankery nesmějí vozit ruskou ropu do Unie od loňského prosince. Od neděle ani ropné produkty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia