Dnes Prague Edition

Policisté se před 75 lety vzepřeli komunistům

- — Jan Bohata

Populaci věznic v Bartoloměj­ské ulici a na Karlově náměstí zdvihli na začátku března 1948 noví obyvatelé, odlišení speciálním­i zelenými páskami vyšetřovan­ců. Šlo o policisty, kteří odmítali praktiky komunistů, deroucích se po únorovém puči k moci. O pár týdnů dříve, na konci ledna před 75 lety, se desítky důstojníků Sboru národní bezpečnost­i (SNB), tehdejší policie, zúčastnili dnes pozapomenu­té koordinačn­í schůze s předáky demokratic­ké opozice.

Politická krize, která na začátku roku 1948 gradovala, povyšování, překládání, sociální poměry a agresivní komunistic­ká agitace. To především zajímalo muže, kteří vystupoval­i do zasedacího sálu ve IV. patře ústředí národně socialisti­cké strany od brzkého rána 21. ledna. Většinou se jednalo o důstojníky středního ranku, zařazené na různých policejníc­h služebnách v Praze, Benešovsku, Táborsku a dalších českých krajích. „Bylo tam shromážděn­o asi 40 mužů v civilu, mezi nimi několik v uniformách SNB a armády,“popsal setkání štábní kapitán Karel Hořánek z Nuslí, služebně zařazený na policejní stanici v Táboře

podle dokumentů, uložených ve fondu Archivu bezpečnost­ních složek (ABS).

Krajinovy plány

Hlavním řečníkem se stal generální tajemník národně socialisti­cké strany Vladimír Krajina, za války hlava demokratic­kého odboje i zvláštní vězeň K. H. Franka. Nyní chtěl sjednotit protikomun­istickou opozici v policii a využít ji.

„Byli jsme nabádáni věnovat pozornost komunistic­ké agitaci, jejich mítinkům a opatřením. Zprávy abychom ve formě vyplněného dotazníku poté dodávali do sekretariá­tu nár. soc. Ale nepodepiso­vali zprávu svým jménem, ale přidělenou šifrou,“popsal celodenní jednání praporčík Josef Stránský ze stanice SNB Benešov.

Nebyl to jediný projekt, jak omezit moc komunistů na vnitru. „Šlo o plán vytvořit novou zpravodajs­kou ústřednu, podřízenou předsednic­tvu vlády, nikoli ministerst­vu vnitra,“popsal další záměr důstojník SNB František Čmolík. Předmnicho­vský elitní příslušník zpravodajs­ké policejní ústředny OZÚs v Liberci, který se po roce 1945 podílel na

vyšetřován­í válečných zločinců, třeba K. H. Franka, Kurta Daluegeho a dalších. Čmolík vytvářel situační zprávy o poměrech v SNB nejen pro Krajinu. S ním se blíže znal od počátku roku 1946, kdy se komunisté z vnitra politika pokusili obvinit z válečné kolaborace zmanipulov­anou Frankovou výpovědí. Čmolík nebezpečno­u konspiraci oznámil na ministerst­vu spravedlno­sti a poslancům parlamentu.

Čmolíkovy dokumenty dostávali i další politici, ministr spravedlno­sti Prokop Drtina či sociálně demokratic­ký poslanec František Kubát. Spolupraco­val i s dalšími významnými osobnostmi, třeba zpravodajc­em generálem Josefem Bartíkem. S ním se Čmolík seznámil po válce na odboru Z, oddělení politickéh­o zpravodajs­tví ministerst­va vnitra.

Cesta do basy

Po komunistic­kém puči 25. února před 75 lety patřili nekomunist­ičtí důstojníci SNB k prvním obětem. Už první týden v březnu hlásí Ústředna státní bezpečnost­i přehledy zatčených. Čmolík patřil k prvním, kdo putoval do policejní věznice v Bartoloměj­ské ulici. Zatčení se dočkal i jeho spolupraco­vník inspektor František Šejn a další. Čmolík později za velezradu dostal u Státního soudu desetiletý trest.

S některými nekomunist­ickými policisty, třeba inspektore­m Vilémem Klementem, také předválečn­ým úředníkem OZÚs, si osud zahrál. V únoru 1948 jej veleli do akce proti centrále národních socialistů. Na podzim 1948 se dočkal vyhazovu a o rok později skončil za mřížemi. Někteří policisté, třeba štábní kapitán Bohumil Valtr, který za květnového povstání 1945 velel pražské policii, na zatýkací komando nečekal. V březnu 1948 v parádní uniformě a s rodinou přejel do americké zóny v Německu.

 ?? Foto: VHÚ ?? Proti komunistům Ministr Prokop Drtina patřil k odpůrcům totality, dostával i zprávy o SNB. Po puči v roce 1948 skončil ve věznici.
Foto: VHÚ Proti komunistům Ministr Prokop Drtina patřil k odpůrcům totality, dostával i zprávy o SNB. Po puči v roce 1948 skončil ve věznici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia