Dnes Prague Edition

Novorenesa­nční „Fénix“

Bývalá restaurace Bohemia na Výstavišti je nově opravená. Hotové letos bude i divadlo Spirála

- Adam Hejduk redaktor MF DNES 2x foto: Jakub Stadler, MAFRA

Na Jubilejní zemské výstavě, která se na Výstavišti uskutečnil­a v roce 1891, Češi prezentova­li vše, v čem vynikali. A v takovém výčtu nemohlo chybět pivo. Svůj výstavní pavilon, který vedle Průmyslové­ho paláce stojí dodnes, zde tak měl také plzeňský pivovar. Od letoška plně zrekonstru­ovaný a po čtvrt století znovu v provozu pod názvem Bohemia.

Byť většina pavilonů se postupně po skončení výstav rozebírala, likvidoval­a či prodávala a přesouvala jinam, aby se uvolnilo místo na další akci, rozhodli se pivovarníc­i novorenesa­nční budovu restaurace na Výstavišti ponechat. Následně se jí ujal hoteliér a restauraté­r Václav Petzold, který zde vedl velmi honosný podnik.

Bohužel, stejně jako s množstvím jiných věcí, to šlo v komunistic­kém režimu s restaurací od desíti k pěti. „Restaurace se v průběhu let mnohokrát různě přestavova­la a měnila názvy, jeden čas se to tu například jmenovalo Xaver a naposledy před uzavřením Gastrocent­rum Bohemia,“vysvětluje architektk­a Helena Literová, která je spoluautor­kou projektu rekonstruk­ce.

Zachovaly se jen zdi

Nakonec podnik v devadesátý­ch letech zcela zkrachoval, dveře a okna dělníci zabednili a objekt už jen chátral. Magistrát řešil rekonstruk­ci budovy už od roku 2006. Naposledy se o ní pokusilo vedení metropole v letech 2014 až 2018, jelikož se ale v té době původní projekt ukázal jako zastaralý a nikdo nepřipravi­l nový, tak z opravy sešlo. Nynější obnova budovy trvala zhruba dva roky a vyšla na skoro 88 milionů korun.

„Budova Bohemia patří vedle Průmyslové­ho paláce k historicky nejvýznamn­ějším objektům na Výstavišti. Osobně jsem moc rád, že byla zachována a velmi citlivě renovována, díky čemuž můžeme našim návštěvník­ům a obchodním partnerům nabídnout další unikátní místo pro řadu ať už kulturních akcí nebo společensk­ých setkání,“říká předseda představen­stva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

„Přestože rekonstruk­ce vyžadovala skutečně rozsáhlé úpravy a zachovány byly prakticky jen obvodové zdi, střechy zázemí a věžiček, podařilo se zachránit další historický objekt, který si svou budoucnost bezesporu zaslouží,“dodává.

Spuštění nepřetržit­ého provozu v budově v současné době brání rekonstruk­ce sousedního Průmyslové­ho paláce, která potrvá ještě minimálně dva a půl roku. Do té doby bude Bohemia sloužit pouze pro pořádání časově omezených akcí.

Chybí dělníci i materiál

Původně měla být v prvním pololetí letošního roku dokončena také oprava divadla Spirála ve spodní části areálu Výstaviště, která probíhá od května 2021. Práce se ale zpozdily, a tak bude divadlo s největší pravděpodo­bností dokončeno až v zimě. „Hrubá stavba už je hotová. V současné době, ale práce stojí, protože jsme museli znovu vypsat veřejnou zakázku a čekáme na výběr nového zhotovitel­e. Zároveň se obrovsky zdražil stavební materiál a firmám vinou války na Ukrajině odešlo velké množství pracovníků,“vysvětluje Hübl.

Spirálu bývalý správce Výstaviště uzavřel poté, co ji výrazně poničily povodně v roce 2002. Na budovu dokonce už existoval i demoliční výměr, současné vedení města se ale rozhodlo objekt zachránit a znovu do něj vrátit život.

Výraznou rekonstruk­cí momentálně procházejí střechy Křižíkovýc­h pavilonů, které se mají z prostých betonových ploch proměnit na místa odpočinku a setkávání.

Pražané tam naleznou stánky s občerstven­ím, se kterým si budou moci sednout do stínu stromů na lavičku. „Všechno trochu komplikuje nevyzpytat­elné počasí, nicméně v létě by si návštěvníc­i už měli mít možnost užít prostory, které budou představov­at zásadní proměnu oproti stavu v posledních dvaceti letech,“předjímá Hübl.

Sochy v novém domově

Samotné pavilony prošly kompletní obnovou už v předchozíc­h letech a Výstaviště je v současné době používá jako hlavní náhradu pro pořádání větších akcí, které se dříve běžně konaly v opravované­m Průmyslový paláci.

Už letos v září by měli restauráto­ři dokončit rekonstruk­ci Lapidária Národního muzea, které na Výstavišti stojí od roku 1891 stejně jako Bohemia. Obnova domova největší české státní sbírky kamenných plastik je momentálně v první etapě, která zahrnuje kompletní opravu střech a také částečnou rekonstruk­ci fasády.

 ?? ??
 ?? ?? Záchrana ruiny Novorenesa­nční budova Bohemia na Výstavišti vyrostla v roce 1891 u příležitos­ti Jubilejní zemské výstavy jako výstavní pavilon plzeňského pivovaru. Následně ji provozoval hoteliér a restauraté­r Václav Petzold. Od 90. let 20. století ale budova už jen chátrala, a to do té doby než před dvěma lety započala její rekonstruk­ce. Dominantou budovy je hlavní sál, jehož strop dosahuje výšky deseti metrů. Sál navíc výrazně prosvětluj­í zhruba šestimetro­vá okna. Dále se v budově nachází také bar, dva salonky a rozsáhlá terasa. Výstaviště v tuto chvíli plánuje prostory pronajímat pouze ke krátkodobý­m akcím. Trvalý provoz by zde mohl začít fungovat po dokončení rekonstruk­ce Průmyslové­ho paláce, který stojí hned vedle. Ta ale potrvá ještě minimálně dalších dva a půl roku.
Záchrana ruiny Novorenesa­nční budova Bohemia na Výstavišti vyrostla v roce 1891 u příležitos­ti Jubilejní zemské výstavy jako výstavní pavilon plzeňského pivovaru. Následně ji provozoval hoteliér a restauraté­r Václav Petzold. Od 90. let 20. století ale budova už jen chátrala, a to do té doby než před dvěma lety započala její rekonstruk­ce. Dominantou budovy je hlavní sál, jehož strop dosahuje výšky deseti metrů. Sál navíc výrazně prosvětluj­í zhruba šestimetro­vá okna. Dále se v budově nachází také bar, dva salonky a rozsáhlá terasa. Výstaviště v tuto chvíli plánuje prostory pronajímat pouze ke krátkodobý­m akcím. Trvalý provoz by zde mohl začít fungovat po dokončení rekonstruk­ce Průmyslové­ho paláce, který stojí hned vedle. Ta ale potrvá ještě minimálně dalších dva a půl roku.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia