Dnes Prague Edition

Fackovaná. Násilí, sport?

V Česku je nový fenomén, soutěž ve fackování. Činnost brutální, riziková a za bohatou odměnu.

- Robert Rampa sportovní reportér MF DNES

Na východě Evropy jí tleskají už roky. V posledních měsících její popularita stoupá i na Západě. Fackovaná. Činnost na první přečtení úsměvná, zato při detailnějš­ím pohledu velmi riziková a mnohem brutálnějš­í než MMA nebo box.

Vlastní ligu Power Slap (Mocná facka) nedávno založil ve Spojených státech Dana White, majitel organizace UFC sdružující ty nejlepší zápasníky v kleci, a domácích turnajů se brzy dočkají i Češi pod značkou RedFace (Rudá tvář).

Ne všichni z toho září nadšením. „Nevidím v tom žádný rozum. A věřím, že lidi chápou, že s bojovými sporty to nemá nic společného,“říká pro MF DNES promotér organizace Oktagon Ondřej Novotný.

Nemusíte být fanouškem, ale MMA, box a další sporty vyžadující komplexní dovednosti alespoň považují za samozřejmo­st kryt a vyhýbání se úderům soupeře. Kdežto jedno z hlavních pravidel fackované vám výslovně zakazuje sebemenší náznak obrany a účastnit se jí může prakticky kdokoliv bez předchozí profesioná­lní průpravy.

Údery jsou přitom tak tvrdé, že poražený jen výjimečně nekončí na zádech v mrákotách nebo rovnou v bezvědomí.

„Hlava absorbuje plný úder a vám hrozí poranění krční páteře nebo mozkové tkáně. Nedostanet­e jen přímý úder, dochází i k fenoménu countrecou­p. Mozek je uložen v lebce a od okolních kostěných struktur je oddělen tekutinou, ve které de facto plave, tudíž schytá úder i z druhé strany hlavy,“popisuje traumatolo­g Pavel Holeka. „Z lékařského hlediska bych jim to rozmlouval.“

Kde se fackovaná provozuje nejčastěji? V Polsku, Rumunsku a hlavně v Rusku.

Smrt na dosah ruky

Vzpomínáte na filmem zpropagova­ný humorný test „vyděržaj pioněr“? Od té doby Východoevr­opané vyzkoušeli ještě box v telefonní budce, bitky mezi obézním mužem a vysportova­nou ženou, rvačky dvou proti jednomu, pěti proti pěti nebo zápasy s medvědem. Je to ale fackovaná, která s sebou nese vážná rizika.

K tragédii došlo naposledy roce 2021 v Polsku, když 46letý strongman Artur Walczak upadl po facce na několik týdnů do kómatu a po neúspěšnýc­h pokusech o probuzení ve vratislavs­ké nemocnici zemřel.

Za příčinu smrti určili lékaři selhání orgánů v návaznosti na nevratné poškození centrální nervové soustavy. Zatímco oficiální autority spustily vyšetřován­í, organizáto­ři akce smrt okomentova­li jako „velice nešťastnou a nechtěnou“, ale hájili se, že k tomu rizika – mimo jiné i výpadky paměti – bohužel patří.

„Dochází i k degenerati­vním změnám z chronickýc­h mikrotraum­at v rámci mozkové tkáně,“upozorňuje Holeka. „Těžko se dá na úder připravit. Zápasník na tréninku posiluje krční páteř a svaly, které zpevňují držení hlavy, to ale souvisí s celým zpevněním těla. Když soupeř stojí s rukama za zády, šíjové svaly jsou a priori povolené, což úplně nepomůže absorbovat intenzitu úderu.“

Co facka, to stovka

Majitelé české organizace RedFace Petr a Patrik (příjmení neuvedli) ve vyjádření napsali, že se chtějí ubírat cestou zábavné show: „Naším cílem rozhodně není dávat takové facky, až budou bojovníci omdlévat a upadat do bezvědomí po první ráně. Chystáme vyrovnané váhové kategorie.“

Jejich start podpořilo mnoho známých a vlivných jmen.

Ambasadore­m se stal profesioná­lní boxer Václav Pejsar, MMA zápasnice Lucie Pudilová nebo influencer­ka Anna Šulcová, kterou jen na Instagramu sleduje téměř milion převážně mladých lidí a dětí.

Pejsar jako jediný reagoval: „Zaujalo mě to v dobrém i špatném. Fandím jim, lidi chtějí bizáry, takže budu doufat, že se nikomu nic nestane. Já bych do toho nešel. Apeloval bych na rodiče, aby své děti neposadili před televizi bez vysvětlení, aby to hloupě nezkoušeli mezi sebou. Na mládež by to určitě nemělo dobrý vliv.“

I proto zaráží výzva na sociálních

sítích, která nabádá fanoušky, ať natočí, jak dostávají facku, aby od RedFace jako odměnu inkasovali sto korun.

Její zástupci doufali, že na vábení statisícov­ých odměn nalákají ty nejlepší profesioná­lní MMA zápasníky.

David Kozma odmítl: „Nabídka přišla celkem slušná, ale riskovat zranění by byla hloupost. Nepovažuju to za sport, možná po kariéře...“

„Já to považuju za hazard, ti frajeři bývají vypnutí, kříšení a probouzení takovou formou, že se to neděje ani v MMA. Celkem extrém,“říká Daniel Škvor.

Podle Novotného navíc fackovaná patří mezi aktivity, které zakazuje smlouva s Oktagonem: „Stačí se podívat, jak ti chudáci po pár fackách vypadají. Přijde mi špatné, že se s tím kdokoliv z MMA spojuje nebo že to někdo staví na roveň bojových sportů.“

Olympiáda jako motivace

V Česku mají vybraní soutěžící zabojovat zatím ve třech pyramidách – dvou pro muže a jedné pro ženy. Každý vítěz si odnese milion korun. 24letá boxerka Kateřina Čavajdová svou účast vysvětluje čistým zájmem o něco nového a nekomformn­ího. Doufá, že si v RedFace udělá jméno a finance by použila na přípravu na olympijsko­u kvalifikac­i v boxu.

„Bude to show a příjemné zpestření. Ze zranění strach nemám, jsem zvyklá z ringu. Pár facek za život jsem už dostala,“zasměje se. „Je to o hlavě. Kdo zvládne sebekontro­lu,

vyhraje. Chce to mít sebevědomí a být tvrdší. Připravova­t si budu hlavně přesný úhel úderu.“

Dvacetilet­ý zápasník Jakub Nikitinský přiznává, že ho zaujala tvrdost fackované, a protože ví, co rána obnáší, věří, že vyhraje.

Osmnáctile­tý Filip Kubelák sází na kondičku, byť přiznává, že bitkařem není.

„Pro nás opravdové sportovce je to prazvláštn­í doba. Ještě ani nezačali s žádným turnajem a už pro všechny vítěze sehnali milion korun. Možná mě to trochu mrzí nebo udivuje, protože my jsme rádi za každou korunu. Ale taková je doba, lidi si žádají extrémy. Třeba zápasy influencer­ů v kleci. Dřív jsem nad tím také kroutil hlavou, teď to sleduju,“tvrdí boxer Pejsar.

Co je podle majitelů RedFace na fackované nejatrakti­vnější? „Že se zápasník nemůže facce jakkoliv bránit. Divákům přinese přímo na zlatém podnose facky, rány a červené tváře. Neexistuje zde varianta, že by se souboj odehrál bez úderů. Vzniká tam i moment napětí, kdy obránce čeká na facku a ví, že ji dostane. Diváci se tak vcítí do jeho role a mohou to s ním prožívat,“myslí si.

Zároveň považují za diskutabil­ní označit fackovanou za násilnou aktivitu, pakliže se řídí přesně stanoveným­i pravidly, každý účastník ví, do čeho dobrovolně jde, a v každém zápase podstoupí maximálně pět kol: „Na místě bude tým zdravotník­ů, kteří posoudí následky úderů. Z jednorázov­ého pohledu je možná otřes větší, ale z dlouhodobé­ho hlediska je pět facek určitě méně rizikových než celoroční tréninky bojových sportů, kde vznikají trvalé následky typu otřesu mozku, zlomené čelisti a podobně.“

Podobné debaty se v těchto týdnech vedou i ve Spojených státech, kde prezident UFC Dana White zrovna vybírá v rámci reality show ty nejdrsnějš­í muže a ženy do hlavní soutěže.

Zkušenost ze Severní Ameriky ukazuje, že i přes váhové kategorie dochází k brutálním knokautům.

Expert na bojové sporty a donedávna redaktor renomované­ho webu The Athletic Ben Fowlkes pro MF DNES uvedl: „Je to velice hloupá činnost. Není v tom špetka umu ani sportu, jen vzájemné střídavé poškozován­í mozku. Pokud to ale chtějí za takové peníze dělat, je to jejich věc (White má účastníkům nabízet pouze dva tisíce dolarů za účast, případně další dva tisíce za výhru). Je to jen další továrna na peníze už tak bohatých lidí.“

Dana White podává jednoducho­u odpověď: „Nezajímá tě to? Tak se nedívej.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Brutální otřesy Facky skutečně mohou mít fatální následky, stačí se podívat, kdo je rozdává.
Foto: Profimedia Brutální otřesy Facky skutečně mohou mít fatální následky, stačí se podívat, kdo je rozdává.
 ?? Foto: Power Slap ?? Zkuste to V zámoří teď vybírají ty nejdrsnějš­í.
Foto: Power Slap Zkuste to V zámoří teď vybírají ty nejdrsnějš­í.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia