Dnes Prague Edition

Pavlův nástup

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Na Pražském hradě začala včera nová éra – prezidente­m se stal Petr Pavel. Ve funkci vystřídal Miloše Zemana, kterému skončilo druhé funkční období středeční půlnocí.

Ve svém prvním projevu Pavel řekl, podobně jako Zeman, jen jinými slovy, že bude prezidente­m všech. Zatímco Zeman chtěl být prezidente­m

„dolních deseti milionů“, Pavel prohlásil: „Jsme jeden tým – ti, kteří mě volili i nevolili. Společně čelíme problémům a společně se s nimi dokážeme vypořádat.“

Projev pronesl poté, co ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu na schůzi obou komor parlamentu složil slavnostní slib.

Na ceremoniál dorazily politické špičky. Expreziden­ti Miloš Zeman a Václav Klaus, premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyn­ě Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), předseda Ústavního soudu Pavel

Rychetský nebo bývalá první dáma Dagmar Havlová.

Inauguraci nového prezidenta přihlíželo na 800 hostů, z nichž asi 600 tvořili poslanci, senátoři, soudci, rektoři, velvyslanc­i a další zástupci významných institucí. V sále samozřejmě nechyběla ani manželka Eva Pavlová a děti.

Návrat ukradené standarty

Nový prezident v projevu zdůrazňova­l potřebu slušnosti, důstojnost­i či zakopávání příkopů. Sám si však neodpustil rýpnout – aniž by je přímo jmenoval – do svého předchůdce,

soupeře a politickýc­h lídrů dob minulých.

„Hlavním kritériem posuzování našich činů i osobností se stal úspěch, bez ohledu za jakou cenu a na úkor koho byl dosažen. A často nám to bohužel zdůrazňova­li i nejvyšší představit­elé státu. Příležitos­t tak dostávali populisté, kteří svůj vlastní úspěch a vliv opírají o lži, manipulaci a zneužívání strachu,“řekl s tím, že on ani jeho tým ale na tuto hru nikdy nepřistoup­il.

Vůči „panování“svého předchůdce se Pavel vymezil i na balkoně na třetím nádvoří Pražského hradu, kam přišel po inauguraci pozdravit veřejnost. A také – jako překvapení – vrátit na Hrad standartu, kterou během mandátu Miloše Zemana skupina Ztohoven ukradla a vyměnila za rudé trenky.

„To je ta standarta, která byla z Hradu odnesena. Vrací se jako symbol hodnot. Musíme hlídat, aby se nám ty hodnoty neztratily jako standarta. Věřím, že to společně zvládneme,“prohlásil směrem k lidem prezident Petr Pavel. Dočkal se za to hlasitého potlesku. Na inauguraci na hradní nádvoří dorazily tisíce lidí.

 ?? První projev Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Nový český prezident Petr Pavel přednáší ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu svůj první projev ve funkci hlavy státu.
První projev Foto: Michal Růžička, MAFRA Nový český prezident Petr Pavel přednáší ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu svůj první projev ve funkci hlavy státu.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia