Dnes Prague Edition

Zmizelá standarta jako překvapení

- Jiří Vachtl reportér MF DNES

Jen pár minut po složení slibu ve Vladislavs­kém sále dorazil Petr Pavel na třetí nádvoří Pražského hradu, kde už na něj čekaly tisíce lidí. Čerstvě inaugurova­ný prezident dopředu avizoval, že tam pro veřejnost chystá překvapení. V projevu nastínil, že na rozdíl od svého předchůdce vnímá pozici prezidenta jako službu veřejnosti, nikoliv sobě. Na Hrad s ním prý přichází změna. „Symbol této změny je tato standarta,“řekl Pavel a nechal z balkonu spustit prezidents­ký symbol.

„To je ta standarta, která byla z Hradu odnesena. Byla restaurová­na a nyní se na Hrad vrací jako symbol návratu těchto hodnot,“líčil Pavel nadšenému davu. Šlo o symbol, který v roce 2015 ukradla performers­ká skupina Ztohoven. Místo ní pak nad Hradem nechala vlát červené trenýrky na protest proti politice expreziden­ta Miloše Zemana.

Umělci potom část standarty rozstříhal­i asi na 1 200 kusů a poslali lidem. V roce 2017 za to byli odsouzeni. Obvodní soud pro Prahu 1 jim tehdy uložil podmíněné tresty a pokutu přes 60 tisíc korun.

Během prezidents­ké kampaně se s nimi Pavel dohodl, že zbylou část standarty na Hrad vrátí, pokud volby nevyhraje Andrej Babiš.

Zamíří do muzea

Nad Hradem však standarta nezavlaje. Pavel ji plánuje zpřístupni­t veřejnosti. „Abyste měli možnost se na ni podívat zblízka, tak se stane součástí prohlídkov­ého okruhu Pražského hradu i s tím příběhem, který ji provází. Abychom si mohli připomínat, že hodnoty jsou něco, o co můžeme rychle přijít. A že si je musíme hlídat, aby se nám neztratily jako tato standarta,“dodal.

Kromě politiků, soudců a zástupců nejdůležit­ějších institucí pozval Pavel přímo na inauguraci do Vladislavs­kého sálu dvoustovku svých nejbližšíc­h. Nechyběli členové volebního týmu, například jeho „přítel po boku“Petr Kolář s partnerkou a novinářkou Světlanou Witowskou, bývalý diplomat Michael Žantovský či manželé Nýdrlovi, kteří řídili Pavlovu kampaň.

Zbylé řady pak obsadili Pavlovi podporovat­elé. V té předposled­ní vedle sebe usedli například trojnásobn­ý vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina s hercem Martinem Dejdarem. Oba si během kampaně zahráli v Pavlově volebním klipu. Nechyběla ani jeho velká podporovat­elka Eva Holubová, která při Pavlově příchodu roztleskal­a celý sál.

Tři projevy během hodiny

Po inauguračn­ím projevu ve Vladislavs­kém sále a proslovu na balkoně před veřejností čekalo Pavla ještě vystoupení ve Španělském sále, kde na něj se sklenkou vína čekalo dalších 3 000 hostů.

Čerstvý prezident zde svůj již třetí projev pojal odlehčeněj­i a nabitý sál pobavil. „Musím říct, že jestli jsem se ve Vladislavs­kém sále cítil poněkud stísněn, teď už se cítím vyloženě nesvůj. Mít třetí vystoupení během hodiny, to už je na úrovni poslanců s přednostní­m právem ve Sněmovně,“rýpl si Pavel do nekonečnýc­h proslovů poslanců v minulém týdnu. Poté se vydal mezi hosty.

Mezi nimi byli opět významní čeští politici, umělci, sportovci, ale i byznysmeni. Dorazil třeba miliardář a majitel Jablotronu Dalibor Dědek, který patřil mezi Pavlovy sponzory. V sále byli i guvernér České národní banky Aleš Michl, youtuber Jirka Král, bývalý šéf Senátu Petr Pithart či herec Petr Čtvrtníček.

 ?? ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Podpis Ve Vladislavs­kém sále Petr Pavel podepsal speciálním perem prezidents­ký slib.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Podpis Ve Vladislavs­kém sále Petr Pavel podepsal speciálním perem prezidents­ký slib.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia