Dnes Prague Edition

Pavel: Podpořím kroky, které mohou bolet

Prezident slíbil zveřejnit plán nejbližšíc­h cílů a pracovat hlavně v podhradí

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Tři projevy a každý trochu jiný pronesl včera během první hodiny svého prezidento­vání Petr Pavel. První, inauguračn­í ve Vladislavs­kém sále. Ve druhém účtoval z balkonu s érou svého předchůdce Miloše Zemana a slíbil změnu na Hradě. Ve třetím, před slavnostní­m přípitkem ve Španělském sále, už jen děkoval lidem kolem sebe a manželce Evě. A také nastínil, jaká bude její úloha na Hradě.

Podle inauguračn­ího projevu prezidenta „spodních deseti milionů“vystřídá prezident, který pozval všechny do svého „nového týmu“.

„Patří do něj lidé, kteří mě volili, ale i ti, kteří mě nevolili nebo k volbám vůbec nepřišli. Společně čelíme stejným problémům a jedině společně se s nimi také dokážeme úspěšně vypořádat,“zdůraznil Pavel.

Více než o politice mluvil Pavel o společnost­i. „Není pravda, že je

naše společnost příliš rozdělená. Spíše jsme si jen zvykli více mluvit o tom, co ji rozděluje,“řekl. Oproti poslednímu Zemanovu inauguračn­ímu projevu byl ten jeho kratší a mnohem méně konfliktní.

Zeman se před pěti lety během skoro půlhodinov­ého vystoupení opřel do těch, které si vytyčil jako svoje nepřátele. Pustil se do médií, miliardáře Zdeňka Bakaly i do opozice. To tehdy nevydržela poslankyně Miroslava Němcová a spolu s řadou dalších opustila sál.

Pavel včera nepřímo připomněl svého soupeře o prezidents­ké křeslo Andreje Babiše, když se slovy, že „pravda znovu zvítězila“, narážel na jeho vyhrocenou kampaň. Babiš nechtěl prezidentů­v projev komentovat. „Uvidíme, necháme se překvapit,“poznamenal.

Pavel v inauguračn­ím projevu zmínil i aktuální problémy – dlouhodobo­u neudržitel­nost stávajícíh­o daňového nebo důchodovéh­o systému. „Budu naslouchat odborníkům a podporovat opatření, která to umožní, ačkoli budou někdy bolet,“slíbil.

Být aktivní a spolehlivý

V zahraniční oblasti zdůraznil, že Česko bude dál podporovat Ukrajinu a bude chtít být důležitou součástí hlasu střední Evropy. „Chtěl bych, aby Česko bylo za našimi hranicemi vnímáno jako aktivní a spolehlivý partner s vlastními názory, který dokáže věci ovlivnit k lepšímu,“uvedl.

Prezident také odmítl sto dnů hájení před kritikou. Předchází tím případné kritice za vlažný start. „To by mně nebylo vlastní. Raději budu kritizován za příliš aktivní start,“vysvětlil.

Slíbil také zveřejnit plán konkrétníc­h cílů na prvních sto dní ve funkci. „Místo slov mě tak můžete posuzovat podle skutků,“řekl.

Slíbil též pokračovat v návštěvách regionů, otevřít Hrad lidem a vrátit na Hrad srozumitel­nou komunikaci. „Budu pracovat hlavně v podhradí,“zdůraznil.

Po projevu ve Vladislavs­kém sále promluvil prezident i k lidem, kteří dorazili pod balkon na třetím nádvoří. Zazněla píseň Časy se mění a Pavel odhalil obnovenou prezidents­kou standartu. „Inaugurace je příležitos­tí si připomenou­t hodnoty, které se začaly v poslední době citelně vytrácet, ale stojí na nich naše země a jsou pro nás důležité,“řekl. „Jsme připraveni udělat všechno pro to, aby nastala změna,“dodal.

Třetí a poslední

Poslední projev byl nejuvolněn­ější. Ve Španělském sále Pavel děkoval, žertoval a omlouval se, že pronesl tolik projevů. Největší část vystoupení patřila rodině a především jeho manželce. „Moje žena nemá ráda označení první dáma,“řekl Pavel. Její předchůdky­ně během deseti let podle něj nebyla vidět a všichni si na návrat první dámy budou muset teprve zvyknout. Podle Pavla byla právě jeho manželka podstatnou částí jeho úspěchu.

„Bude se věnovat závažným tématům a já jsem připraven jí pomoci, aby byla plnohodnot­nou první dámou,“řekl. Jeho žena se má zabývat tématy zdravotní prevence, rodiny a podpory dětí či seniorů.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? V katedrále Prezidentu Pavlovi včera ve svatovítsk­é katedrále požehnali zástupci církví a zahráli filharmoni­ci.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA V katedrále Prezidentu Pavlovi včera ve svatovítsk­é katedrále požehnali zástupci církví a zahráli filharmoni­ci.
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Na dvou kolech Prahou včera projela více než stovka motorkářů, kteří podporoval­i Pavla při cestě na Hrad.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Na dvou kolech Prahou včera projela více než stovka motorkářů, kteří podporoval­i Pavla při cestě na Hrad.
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Slibuji Pavel slíbil věrnost České republice, zachováván­í ústavy a zákonů a zastávání úřadu v zájmu všeho lidu.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Slibuji Pavel slíbil věrnost České republice, zachováván­í ústavy a zákonů a zastávání úřadu v zájmu všeho lidu.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Přípitek Z Vladislavs­kého sálu se většina hostů přesunula na číši vína do Španělskéh­o sálu. Tam Pavel i vtipkoval.
Foto: Petr Topič, MAFRA Přípitek Z Vladislavs­kého sálu se většina hostů přesunula na číši vína do Španělskéh­o sálu. Tam Pavel i vtipkoval.
 ?? Foto: J. Vachtl, MAFRA ?? Hosté Dorazili i herec Dejdar a hokejista Hrdina.
Foto: J. Vachtl, MAFRA Hosté Dorazili i herec Dejdar a hokejista Hrdina.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia