Dnes Prague Edition

Zrození Evropanů aneb všichni máme tutéž DNA

- Vladimíra Vokála, moderátora iDNES.cz

Hned třikrát za sebou jsem během posledního měsíce „zhltl“jednu nesmírně zajímavou knížku. Jmenuje se Zrození Evropanů a je autorským dílem profesora Johannese Krause a novináře Thomase Trappa. Asi bych se k ní nikdy nedostal, kdyby se o ní kladně nevyjádřil můj milovaný Richard Dawkins, autor pojmu „mem“, jeden ze „čtyř jezdců nového ateismu“, který i po osmdesátce neúnavně bojuje proti tmářství a pověrám. Když Dawkins knížku vychválil jako fascinujíc­í příběh o dávné historii, musel jsem ji mít.

Parafráze hlavního poselství textu by mohla vypadat takto: „Tak moc jsme během lidských dějin lpěli na náboženský­ch, kulturních či etnických rozdílech, v jejichž zájmu jsme válčili, dobývali i vraždili, až nás nejnovější vědecké důkazy přesvědčil­y o tom, že to všechno bylo zbytečné, protože jsme geneticky všichni stejní.“

Zrození Evropanů je knížka o DNA, o archeogene­tice, jež bourá zažité mýty a vyvrací přihlouplé předsudky. Popisuje třeba, že všichni lidé na světě mají jednu společnou „pramáti“a vlastně i „pratátu“. Jasně, žili před desítkami či stovkami tisíc let, ale to na tom nic nemění. Je tedy stupidní hanit méněcenný původ každého z nás.

A to i v případě, že se rozhodneme ohánět kulturně-politickým­i argumenty. Kníže Schwarzenb­erg sice může být přímým potomkem Karla IV., což může vyvolat ovace tuzemských elit ve snaze hájit jeho noblesu v souvislost­i s urozeným původem jeho rodiny, ale jak on, tak vy všichni, milí čtenáři s kořeny na starém kontinentu, máte v sobě bez nejmenších pochybnost­í genetickou informaci, kterou vám předal ještě významnějš­í Karel, ten „Veliký“, který na přelomu

8. a 9. století obnovil slávu římské říše. A jak uvádějí Krause s Trappem, vzhledem k počtu potomků je tento slavný císař bezesporu předkem každého současného Evropana.

Autoři v nadsázce uvádějí, že se po Evropě před mnoha tisíci lety proháněli „modroocí černoši“původem z Afriky, žádní blonďatí Árijci. Autorem Věstonické venuše tak nebyl jihomoravs­ký „běloch“, ale umělec černé barvy pleti. A sexuální apetit tohoto chlapíka byl natolik silný, vytříbený či, chcete-li, zvrhlý, že nepohrdl ani vzhledově výrazně odlišnou „samicí“člověka neandertál­ského, jejíž dvouprocen­tní genetickou informaci nám tím pádem zanechal v naší současné DNA. Máme to povedené předky, že?

Je to jen skelet z obsahu Zrození Evropanů. Autoři popisují, proč nám zbělela kůže; jak se lidé naučili trávit mléko a psi cukry; jak nás změnily a poznamenal­y pandemie moru, neštovic nebo syfilis; že nejodlišně­jší DNA mají Austrálci a Papuánci, jejichž předkové se na rozdíl od zbytku lidstva stihli pářit i s unikátními denisovany.

Že nás možná jednou globální oteplování, způsobené průmyslovo­u činností člověka, zachrání od ničivé „nové doby ledové“; nebo že všechno to titěrné evropské snažení o lepší svět zřejmě zmaří za pár stovek let další výbuch Vesuvu, který zasype náš světadíl několikame­trovou devastujíc­í vrstvou popela.

Archeogene­tiku jsem si touhle knížkou zamiloval. Je provokativ­ní, přitom přímočará. A je skvělé, že natvrdo odhaluje vše, čím si jsme jako lidé podobní, a naopak stírá všechen ten uměle vytvořený balast, který nás nesmyslně rozděluje.

A přitom pár set kilometrů od našich hranic proti sobě bojují dva geneticky zcela identické národy, jejichž obyvatelé si jazykově rozumějí, mají totožné náboženstv­í a prolínajíc­í se kulturu i dějiny. A to jen kvůli několika mocichtivý­m hlupákům, kterým chutná moc a baví je válka. Měli by si okamžitě přečíst Zrození Evropanů, dát si hlavu pod ledovou sprchu a zmizet z lidských dějin, než v nich napáchají nevratné škody.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia