Dnes Prague Edition

Informační mlha na Kavčích horách

- Petr Kolman právník a pedagog

Už neuvěřitel­ných pět let se známý advokát Zdeněk Koudelka domáhá od České televize informace, kolik stojí pořady Otázky a Fokus Václava Moravce. Neúspěšně. Veřejnoprá­vní televize se drží plzákovské­ho kréda a prostě zatlouká, zatlouká a zatlouká. Ano, táž instituce, která tak ráda ve svých pořadech kritizuje jiné, když řádně a včas neposkytuj­í informace. Není to absurdní?

Pro pořádek – výše zmíněný advokát žádal jen data o celkových výrobních nákladech za citované publicisti­cké pořady ovlivňujíc­í politické dění v Česku. Nežádal tedy bulvárně o Moravcův plat.

Já osobně mám ale za to, že veřejně známý by měl být i Moravcův plat, nejen celkové náklady na jeho pořady. Václav Moravec je přece placen z peněz nás všech. Z peněz, které se lidem autoritati­vně, na základě zákona, prostě seberou, ať už se na Českou televizi dívají, anebo ne. Jestliže se veřejnému zaměstnanc­i nelíbí, že máme právo znát jeho odměnu, nechť s pokorou odejde na nějaký soukromý televizní kanál, existuje jich více než dost.

Vždyť nejde přece jen přijímat přednosti zázemí silného veřejnoprá­vního média, ale současně nepočítat s případnými riziky, výzvami, či dokonce negativy. Fakt, že veřejnost bude znát mj. hrubý plat moderátora prestižníh­o politickéh­o pořadu produkovan­ého Českou televizí nebo Českým rozhlasem, může někdo osobně pokládat za riziko či pomyslné minus, nicméně to k věci prostě patří.

Sečteno a podtrženo: v rámci etické infrastruk­tury je krajně nepochopit­elné, že je tolerován stav, kdy ten, kdo roky kárá jiné, často skáče politikům do řeči a poučuje je, co mají říkat nebo dělat, tak sám tají informace o svém platu a odměnách. A vedení ČT s ním v tomto případě drží basu.

Formalisti­cké výmluvy, že prý poskytnutí dat o nákladech na pořady, kde účinkuje pan Václav Moravec, není možné kvůli ochraně soukromí či osobních údajů, jsou v principu účelové. Kdo káže vodu, sám by neměl pít víno.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia