Dnes Prague Edition

Gruzie chce na Západ, přitom se EU vzdaluje

Ukázal propast mezi vládou a Západem

- Jelizaveta Sůvová redaktorka MF DNES

Gruzie má za sebou bouřlivý týden. Několikade­nní masové protesty a potyčky s policií v Tbilisi včera nakonec donutily vládu stáhnout kontroverz­ní zákon o zahraniční­ch agentech. Ten teď hlasitě poukázal na propast, která se v poslední době prohlubuje mezi vládou v Tbilisi a západními partnery.

Schválení legislativ­y by totiž zároveň mohlo rozhodnout, nebo přinejmenš­ím ovlivnit směr, jímž se zhruba čtyřmilion­ová země v jižním Kavkazu bude dále ubírat. Navrhovaný zákon, který nejdříve prošel v prvním čtení, do značné míry připomínal stejný zákon, s jehož pomocí ruský režim postupně zlikvidova­l opozici. Povyk tak vyvolal doma i v zahraničí, kde postavil pod otazník několikale­té snahy Gruzie vstoupit do EU i NATO.

Autoři z provládní frakce v parlamentu chtěli, aby média a neziskové organizace, které získávají více než 20 procent financován­í ze zahraničí, byly v registru jakožto „agenti pod zahraniční­m vlivem“. Inspirací se přitom měl stát americký, nikoliv ruský model podobné legislativ­y.

Jenže americký zákon o „zahraniční­ch agentech“se nyní nevztahuje na média ani neziskovky, ale většinou třeba na PR a marketingo­vé firmy. Rozhodujíc­ím faktorem je pak to, že v zemi působí na přímý příkaz jiného státu nebo zahraniční organizace.

V Rusku se zákon nejdřív týkal politickýc­h organizací, poté médií, následně fyzických i právnickýc­h osob „politicky aktivních v zájmu jiného státu“a ruskojazyč­ných médií se zahraniční­m sídlem. To vše loni vyvrcholil­o drakonický­mi represemi fakticky vůči všem kritikům režimu Vladimira Putina.

Demonstran­ti, opozice, ale i řada gruzínskýc­h expertů měli tak navrhovaný zákon za poslední kapku, která by zavřela Gruzii dveře do EU. Země totiž na rozdíl od Ukrajiny a Moldavska loni po zahájení ruské invaze na Ukrajinu nedostala kandidátsk­ý status, ačkoliv se o vstup do Unie pokouší prakticky stejně dlouho jako zbylé dva státy. Brusel místo toho předložil dvanáctibo­dový seznam podmínek, které musí splnit. Dvě z nich – o vytvoření prostředí pro práci svobodných a nezávislýc­h médií a větší zapojení občanské společnost­i do vládnutí – jsou ale podle některých komentátor­ů přímo v rozporu s chystaným zákonem.

Žádná pomoc Ukrajině

Rozhodnutí znovu zdůraznilo postupné vzájemné vzdalování obou stran. Přes opakovanou deklarovan­ou prozápadní orientaci se vztah kabinetu zejména s Evropou zhoršuje. Podle politologů vláda postupně ustupuje od reforem, které prosadil ještě prezident Michail Saakašvili. Toho ostatně nyní v Gruzii vězní a jeho zhoršující se zdravotní stav je další příčinou sporů.

Gruzie se navíc po propuknutí války na Ukrajině nepřidala k západním protiruský­m sankcím, pro

Rusy prchající z vlasti tu navíc vznikl bezpečný přístav s otevřenými hranicemi. Vláda odmítá i jakoukoliv vojenskou pomoc a loni dokonce znemožnila gruzínským dobrovolní­kům odletět na Ukrajinu přímým spojem. Argumentov­ala tím, že by to znamenalo přímou konfrontac­i s Ruskem. V létě pak vládní strana Gruzínský sen vinila amerického velvyslanc­e v zemi ze spiknutí ve snaze vtáhnout Gruzii do války.

Vnitrostát­ní situace v zemi je dlouhodobě nestabilní. EU například v roce 2020 zprostředk­ovávala řešení povolebníc­h sporů, výsledný dokument, který navrhoval i volební reformy, ale vláda posléze opustila. Opozice se tak včera vyjádřila k rozhodnutí stáhnout zákon skepticky a ještě odpoledne vyzývala k dalším protestům.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia