Dnes Prague Edition

Cesta vláčkem nebo dračí lodě

-

1

Milovníci vlaků a nostalgick­ých jízd se mohou zítra naposledy svést motorákem po původní Buštěhrads­ké dráze. Akce začíná prohlídkou výpravní budovy na Ostrovci, která se uzavře letos v červenci. Ve stanici Kladno můžete zachytit poslední okamžiky uspořádání stanice jako celku, tak jak ji znáte včetně unikátních stavědel na obou koncích stanice. V závěru cesty před obratem zpět na Kladno vás čeká zastavení v železniční stanici Praha-Bubny. Tato stanice včetně úseku do Prahy-Dejvic bude mít v sobotu před sebou poslední den provozu. (ps)

Motorákem naposledy původní Buštěhradk­ou 2 Dračí lodě v Podolí

Zítra se bude konat od 10.30 v krytém bazénu v Podolí finále letošního 11. ročníku mezinárodn­ího halového závodu dračích lodí. Soutěží se nejen o nejlepší tým závodu z pěti zemí EU v Praze, ale také o titul Mistra ČR a vítěze seriálu letošních halových závodů, v Ostravě a Praze. Na 11. ročník tohoto velmi atraktivní­ho závodu je přihlášeno 28 posádek z pěti zemí, celkem více než 250 závodníků. Halový pohár v Praze pořádá Pražský klub dračích lodí (PDBC) již pojedenáct­é. (ps)

3 Týden mozku proti fobiím

Fobie, optické klamy, logické hádanky či to, jak vzniká bolest a co i proč si pamatujeme. Také na tyto otázky odpoví festival Týden mozku. Ten startuje v pondělí 13. března a potrvá do 19. března. „Hlavní přednáškov­ý cyklus nabídne čtyři až pět přednášek každý den od pondělí do pátku. Protože se konají prezenčně, je nutné si je co nejdříve rezervovat. Kapacita se rychle plní,“upozornila Lenka Heroldová z organizačn­ího týmu Týdne mozku. Součástí festivalu je doprovodný program. V hlavní budově Akademie věd na Národní v Praze se otevírá výstava Optických klamů, zájemci budou mít možnost také prožít virtuální realitu. Národní ústav duševního zdraví zprostředk­uje trénink paměti nebo ovládnutí strachů. Na zbavení se fobií dokonce existují kurzy, které na festivalu představí Zoo Praha. Kompletní nabídku lze najít na stránkách www.tydenmozku.cz. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia