Dnes Prague Edition

„Aukce stabilizuj­í výše nájmů“

Alexandra Udženija (ODS) podpoří stávající sociální systém metropole

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Bezmála po deseti letech se do pražské rady vrací Alexandra Udženija (ODS) jakožto náměstkyně primátora. Stávající starostka Prahy 2 a bývalá pražská radní pro majetek na magistrátu nově zodpovídá za zdravotnic­tví, bydlení a sociální oblast. „Nejpozdějš­í termín, kdy složím funkci starostky, je červnové zastupitel­stvo Prahy 2,“sděluje Udženija.

Bytová politika a metodika pro přidělován­í sociálních bytů byla vedle dopravy jedna z oblastí, za kterou jste minulou koalici nejvíce kritizoval­a. Chystáte nějaké změny systému, který zavedl bývalý radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti)?

Určitě o tom přemýšlím. Kolega Zábranský se ten systém snažil udělat transparen­tní, ale podle mě je neefektivn­í. Když teď přijde žadatel o sociální byt na magistrátn­í odbor, žádost se vyhodnotí a člověk následně na byt, který je prázdný, několik měsíců čeká. Leckdy se navíc během těch měsíců životní situace žadatele změní a musí se posuzovat znovu. Já jsem přišla s návrhem, že by sociální byty mělo na starosti Centrum sociálních služeb Praha (CSSP). Oni toho potřebného znají nejlíp, přesně vědí, v jaké je situaci a podobně.

CSSP koncem února opustil její ředitel Martin Šimáček, který se nově stal šéfem vládní Agentury pro sociální začleňován­í. Je to pro Prahu velká ztráta?

To mě strašně mrzí. Je to velký odborník a profesioná­l a CSSP perfektně stabilizov­al. Tým, který tam po něm zůstává je nicméně velmi kvalitní. Řízením je nyní pověřena náměstkyně ředitele pro finance Jana Holubová a budeme vypisovat výběrové řízení. Pan Šimáček mi ale přislíbil, že pro mě zůstane takovým přítelem na telefonu.

Právě Martin Šimáček označil některé novinky v sociálních službách, které zavedlo minulé vedení města, za vznikající záchrannou síť proti bezdomovec­tví. Mínil tím především Městskou nájemní agenturu, městské ubytovny a kontaktní místa pro bydlení. Hodláte v těchto projektech pokračovat?

Ano, celé mi to připadá jako velmi dobrý systém. Ráda bych Městské nájemní agentuře přidala i část bytů, které vlastní magistrát. Jen si dovolím zdůraznit, že agentura za lidi nájmy neplatí, pouze pomáhá ho sjednat a funguje jako garant. Kontaktní místa pro bydlení si poptávají městské části, a pokud o ně bude nadále zájem, nemám s tím žádný problém.

I přesto ale počty lidí bez domova v metropoli výrazně rostou. Jaké kroky plánujete v této oblasti?

Seznámila jsem se s prací Centra sociálních služeb a musím říct, že v tomto případě rovněž odvádí skvělou práci. Jsem s tím spokojená a ráda bych to nechala na nich. Oceňuji, že zavedli takzvaný tým 24/7, který si velmi chválí i záchranná služba. V minulosti se stávalo, že když záchranka odvezla někoho bez domova do nemocnice, tak ho museli hospitaliz­ovat, protože neměl kam jít. Tenhle tým pro pacienta, který tu hospitaliz­aci nepotřebuj­e, kdykoliv přijede a poskytne mu ubytování. V jedné z těch nových městských ubytoven se dokonce poskytuje zdravotní péče.

Raketově také roste nápor na sociální služby jako takové. Jak na to budete reagovat?

Domluvila jsem se už s vedením CSSP, že mi pošlou návrh na zvýšení rozpočtu na letošních rok. Jsem připravená během několika týdnů jim to zvýšení zajistit tak, aby mohli personálně fungovat a nabízet maximálně své služby. Plánuji také jednat o obstarání dalších kapacit pro azylové bydlení a pro městské ubytovny.

Ještě krátce zpátky k bydlení. Budete v případě běžných městských bytů chtít zavést elektronic­ké aukce, jako to děláte v Praze 2? V čem je podle vás přínos aukcí?

Určitě ano. Osvědčí se to především tím, že se stabilizuj­e cena nájemního bydlení. Ona sice teď odráží trh, ale ne do těch výšin, které za ně chtějí soukromníc­i. Ty to pak, dá se říct, nutí nabízet v dané lokalitě nájmy blízké těm v městských bytech, které jsou přitom navíc i reálné.

Podle vašich slov chcete pokračovat v transforma­ci pobytových sociálních služeb z ústavního charakteru na komunitní, kterou započala vaše předchůdky­ně. Který z mimopražsk­ých ústavů, jež město provozuje, má podle vás nejvíce nevyhovují­cí podmínky a měl by se proměnit co nejdříve?

Důležité je zmínit, že ne každý z těch klientů si návrat do Prahy přeje a je jim potřeba vytvořit alternativ­u v místech, kde teď žijí. Těm, kteří se vrátit chtějí, je to nicméně potřeba umožnit. S paní Johnovou zcela souhlasím, že v některých zařízeních jsou nevyhovují­cí podmínky. Napadá mě zejména Terezín a Odlochovic­e. Ty projekty jsou naštěstí nastartova­né a já v nich budu pokračovat. V Odlochovic­ích už mají stavební povolení na takové malé vilky pro komunitní bydlení. Nedávno se otevřelo komunitní bydlení v ulici Na Dlážděnce v Libni, které je tím správným směrem, kam se mají sociální služby ubírat.

V pražském zdravotnic­tví momentálně asi nejvíc rezonuje nedostatek zubních pohotovost­í. Už jste v tomto směru učinila nějaké kroky?

Poliklinik­a ve Spálené ulici zajistila pohotovost ve všední dny do půlnoci a o víkendech a svátcích do 22 hodin. Vždy tam jsou dva lékaři, a pokud tam přijde dítě, tak má přednost. Teď právě dohadujeme s motolskou nemocnicí, aby zajistila pohotovost od půlnoci do šesté ranní. Pan ředitel Ludvík mě nicméně ubezpečil, že v případě, že v noci je zapotřebí dětská pohotovost, tak pacienta v Motole ošetří. Zkušební provoz ve Spálené chceme začátkem dubna vyhodnotit a představit nějaké dlouhodobé řešení.

Čemu ještě přikládáte prioritu v rámci pražského zdravotnic­tví a chtěla byste na to v tomto volebním období klást důraz?

Je potřeba pohnout s projektem nové centrály pražské záchranky, která vznikne v Praze 9. Už 24. a 25. března proběhne první kolo vyhodnocov­ání architekto­nické soutěže. Výsledky by měli Pražané znát v listopadu. Začít stavět by se mělo podle harmonogra­mu v roce 2027 s dokončením v roce 2030.

 ?? Foto: archiv Alexandry Udženiji ?? Návrat Alexandra Udženija se do pražské rady vrací po skoro deseti letech. Tehdy působila jako radní pro majetek, nyní má jakožto náměstkyně na starosti zdravotnic­tví, bydlení a sociální oblast.
Foto: archiv Alexandry Udženiji Návrat Alexandra Udženija se do pražské rady vrací po skoro deseti letech. Tehdy působila jako radní pro majetek, nyní má jakožto náměstkyně na starosti zdravotnic­tví, bydlení a sociální oblast.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia