Dnes Prague Edition

Lékaře překvapila agresivní bakterie

Streptokok­ové infekci letos už podlehlo několik lidí. V Praze dospělí, v Brně děti

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Kromě zvýšeného množství běžných streptokok­ových nemocí, jako je angína či spála, s nimiž se většina pacientů léčí doma, zavinil v posledních měsících streptokok skupiny A (Streptococ­cus pyogenes) také více nebezpečný­ch infekcí, hospitaliz­ací i úmrtí včetně dětí. Lékaři navíc pozorují u některých pacientů nezvyklé chování tohoto pyogenního streptokok­a.

„Překvapila nás nevídaná agrese této bakterie,“říká Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Na větší agresivitu streptokok­a upozornili už loni lékaři v USA. Zatím však odborníci netuší, zda je příčinou například genetická mutace bakterie nebo něco jiného.

S prvním pacientem, který nereagoval na léčbu tak, jak bývá obvyklé, se primářka Roháčová setkala loni v prosinci.

Pražské děti přežily, žena ne

Tehdy šlo o malé dítě. Mělo horečku a zarudlou kůží s neohraniče­ným hnisavým zánětem měkkých tkání na končetinác­h, takzvanou flegmónu.

„Zánět způsobil pyogenní streptokok. Antibiotik­a, která na to nasazujeme, sice zabírala, ale jejich účinek byl opožděný a snížený. Ukázalo se, že bakterie je agresivněj­ší než obvykle, proto jsme museli zvolit i agresivněj­ší léčbu, tedy kombinaci více antibiotik, aby se dítě uzdravilo,“popisuje Roháčová.

Od prosince léčili jen na její klinice už čtyři takové děti, většinu v batolecím věku. A také dospělou ženu, u níž stejný streptokok způsobil těžký zánět mozkových blan.

Zatímco děti se vrátily domů, žena nepřežila. „Zánět mozkových blan je vždy těžké onemocnění, na které část pacientů umírá. V tomto případě však bylo neobvyklé, že nemoc způsobil pyogenní streptokok. Častěji jsou původcem jiné bakterie,“dodává primářka Roháčová.

Pacienty, které streptokok ohrozil na životě nebo usmrtil, léčí v poslední době ve větší míře i další nemocnice v zemi. Například v Brně letos zemřeli dva mladší školáci.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia