Dnes Prague Edition

Politici odmítli debatu o snížení svých platů

Babišovi se ve Sněmovně nepovedlo prosadit ani program k mimořádné schůzi

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Poslanci vládní koalice prosadili minulý týden ve Sněmovně kvůli úsporám ve státním rozpočtu návrh na nižší valorizaci penzí. O snížení svých platů se ale včera bavit odmítli. Politikům se přitom letos jejich výdělky díky vysoké inflaci zvedly o více než deset procent.

„Je to skandální, aby v době, kdy se občanům snížila koupěschop­nost, jedné skupině platy rostly,“komentoval výsledek předseda ANO a předkladat­el návrhu Andrej Babiš.

Ten se chtěl o zmrazení platů politiků pokusit na mimořádné schůzi. Zdůvodňova­l to tím, že platy ústavních činitelů se utrhly ze řetězu.

„Takové platy neberou ani manažeři. V dnešní době jsou takto valorizova­né platy prostě neobhajite­lné,“hřímal na plénu šéf ANO a pokračoval: „Od ledna 2023 ústavním činitelům vzrostly platy o 12,7 procenta, tedy řadoví poslanci a senátoři dostávají o 11 600 korun více než doposud, já jsem si to spočítal na 13 684. Takže ten základ bude 102 400 hrubého. Základní plat pobírá jen menšina a většina má nějakou funkci, což znamená příplatky.“

K výdělkům politiků Babiš také připomněl, že k platům je potřeba přičíst ještě víceúčelov­é náhrady. Ty politici čerpají třeba na kanceláře v regionech, telefony, asistenty, ubytování v Praze nebo na reprezenta­ci. „To jsou další statisíce ročně,“zmínil předseda hnutí ANO.

Pro příklad: Jen na reprezenta­ci si každý poslanec za rok přišel na dalších bezmála 163 tisíc korun, místopředs­edové Sněmovny a její předsedkyn­ě dokonce na půl milionu. „A k tomu je ve Sněmovně jídlo skoro zadarmo. Včera jsem si tu dal polévku za patnáct korun,“doplnil Babiš.

Toho ve snaze o zmrazení platů politiků podpořila jen opoziční SPD. „I my jsme se tu o snížení platů politiků pokusili několikrát, žádný náš návrh ale nikdy neprošel. Důchodce ale vláda klidně okrade o valorizaci,“přisadil si šéf SPD Tomio Okamura.

Chyběl jeden hlas

Návrh na zmrazení platů politiků předložil předseda hnutí ANO už v listopadu 2021, ale doteď se Sněmovna k jednání o jeho návrhu nedostala. Jde přitom o stejnou novelu, kterou prosadila v dolní komoře krátce před minulými volbami do Sněmovny tehdejší vláda ANO a ČSSD. Pak ale předlohu zamítl Senát jako populistic­ké předvolebn­í gesto. Po volbách už Sněmovna nemohla senátní veto přehlasova­t.

K samotnému projednání návrhu se Sněmovna nedostala ani včera, jelikož pětikoalic­e, která má v dolní komoře většinu, návrh programu mimořádné schůze neschválil­a, čímž ji ukončila. Pro program schůze hlasovalo 70 poslanců z přítomných 140, ke schválení tak chyběl jediný hlas.

„Je to absolutní blamáž. Premiér a celá vláda neustále mluví o solidaritě, a jakmile by měli být solidární sami, tak ruku nezvednou ani pro program schůze,“komentoval­a to šéfka poslanců ANO Alena Schillerov­á.

Podle předsedkyn­ě Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové byl návrh ANO jen další formou obstrukce. „Návrh miliardáře Babiše na zmrazení platů politiků a soudců je záměrně tak špatně napsán, že by po pár letech vzrostly naopak skokově, o desítky procent,“uvedla na dotaz MF DNES. „Jsem zastánkyní zmrazení platů politiků v těchto pro všechny složitých časech, ale zákon musí být napsán kvalitně,“doplnila. Koalice již avizovala, že chce navrhnout vlastní řešení.

O návrhu na nižší růst červnových důchodů rozhodne prezident Petr Pavel poté, co se 15. března sejde se zástupci hnutí ANO. Aby návrh platil, potřebuje ho vláda prosadit do 22. března.

Podle vládního návrhu by se měl průměrný důchod od června zvýšit zhruba o 760 korun měsíčně, zatímco bez novely by v návaznosti na míru inflace vzrostl o 1 770 korun.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Navrhovate­l Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pokusil ve Sněmovně snížit platy politikům. Nevyšlo to.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Navrhovate­l Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se pokusil ve Sněmovně snížit platy politikům. Nevyšlo to.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia