Dnes Prague Edition

Po měsících čekání je Hladík ministrem

Nový prezident včera jmenoval svého prvního ministra.

- Miroslava Sloupová redaktorka iDNES.cz

Petr Hladík, nejdéle čekající kandidát na ministra, se včera dočkal. Stal se šéfem životního prostředí navzdory tomu, že otázky okolo jeho role v bytové kauze, kterou vyšetřuje policie, zůstaly nadále bez odpovědí. Policisté udělali Hladíkovi v kanceláři prohlídku a zabavili mu mobil, počítač, diář a dokumenty a podezřívaj­í jej, že se přes svůj politický vliv podílel na manipulaci prodeje městských domů a bytů. Hladík to od počátku odmítá s tím, že nebyl z ničeho obviněn.

„Od 19. října, kdy jsem byl podat vysvětlení, jsem nebyl policií kontaktová­n. Nemám žádné informace. Pro mě kauza skončila,“řekl

Hladík včera před svým jmenováním a hned se pustil do úřadování.

„Ministerst­vo životního prostředí se stalo klíčovým. Je to ministerst­vo budoucnost­i. Jsme na cestě k moderní, bezemisní energetice, obecně je cestou jádro a obnoviteln­é zdroje,“zdůraznil Hladík po včerejším uvedení do funkce.

Miliony na fotovoltai­ku

Ministerst­vo podle něj nově připravuje rozšíření podmínek dotačního programu na podporu energetick­ých úspor Nová zelená úsporám. Pomoc chce rozšířit o investice do bytových domů, o možnost přechodu z plynu na obnoviteln­é zdroje energie nebo o poskytnutí půjček pro investice.

Vláda počítá s tím, že do dvou let přispěje na stavbu 200 tisíc fotovoltai­ckých elektráren na střechách. Resort chce letos spustit další

vlnu kotlíkovýc­h dotací v krajích na výměnu starších kotlů u domácností s nižšími příjmy.

Jmenování Hladíka ministrem byl vůbec první akt nového prezidenta Petra Pavla. Ten doufá, že Hladík více podpoří chudší regiony.

Ministerst­vo od začátku listopadu, kdy rezignoval­a Anna Hubáčková, vedl oficiálně šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Bývalý prezident Miloš Zeman totiž Hladíka jmenovat odmítl. Vedle brněnské kauzy mu vyčítal i chybějící odborné vzdělání v oboru životního prostředí.

KDU-ČSL označovala Zemanovo chování za protiústav­ní a hrozila kompetenčn­í žalobou, pokud by do konce Zemanova mandátu zbýval delší čas. S premiérem Petrem Fialou (ODS) se však domluvili, že to kvůli blížícímu se střídání na Hradě nestojí za to.

Jurečka zatím z Hladíka udělal alespoň svého náměstka. Po Hladíkově příchodu se na ministerst­vu životního prostředí objevil také jeho blízký spolupraco­vník z Brna Martin Polívka. Působí tam jako ředitel odboru komunikace a navzdory tomu, že nemá dostatečné vzdělání, dostává plat přes 70 tisíc korun měsíčně.

Vizitky dopředu

MF DNES zjistila, že pro Hladíka byly vytištěny ministersk­é vizitky už v době, kdy nebyl ještě ani náměstkem. Když na to redakce upozornila,

Jsme na cestě k moderní, bezemisní energetice. Obecně je cestou jádro a obnoviteln­é zdroje.

resort začal tvrdit, že tak učinil jeden z úředníků, aniž o tom kdokoliv z vedení věděl. Na ministerst­vu už prý nepracuje.

Kauzu privatizac­e bytů v Brně policie nadále vyšetřuje, a proto k ní v tuto chvíli nechce říkat žádné podrobnost­i. Ani komentovat to, jestli může být někdo další v souvislost­i s prodejem městského majetku stíhán. Obviněných je zatím šest.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Vysněný okamžik Lidovecký politik Petr Hladík se po několika měsících čekání včera stal ministrem. Po jmenování si s ním připil nový prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala (ODS).
Foto: Michal Růžička, MAFRA Vysněný okamžik Lidovecký politik Petr Hladík se po několika měsících čekání včera stal ministrem. Po jmenování si s ním připil nový prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala (ODS).
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia