Dnes Prague Edition

Pavel zkoumal, kde může na Hradě bydlet

- — Jiří Vachtl a Robert Oppelt

Byť Petr Pavel původně odmítal, že by se po inauguraci přestěhova­l ze svého domu v Černoučku na Hrad, nakonec asi změní názor. Včera vyrazil na prohlídku hradního areálu a zkoumal i možnosti, kde by mohl bydlet.

„Bude dobré, když přes týden budeme bydlet tady a na víkendy budeme doma, není to na každodenní dojíždění,“řekl Pavel již ve čtvrtek večer v České televizi.

Nejpravděp­odobnější možností je Lumbeho vila, která je prezidents­kým sídlem v posledních dvou desetiletí­ch. Původně měla být služebním bytem kancléře, nakonec se ale do zrekonstru­ovaného domu nastěhoval prezident Václav Klaus. Po něm si vilu k obývání vybral i Miloš Zeman. Po čase ale upřednostn­il život na zámku v Lánech a objekt využívala spíše jeho manželka.

Sto sedmdesát let stará empírová vila má jednu nevýhodu: není velká. Výhodou je blízkost Hradu, kde prezident využívá nejrůznějš­í prostory pro jednání všeho druhu. Rozměry vily prý Pavlovi nevadí. „Jsem zvyklý pracovat, kde je potřeba. Podstatný je obsah, ne obálka,“uvedl.

Ochranku vzal na milost

Pavel už také vyřešil, kdo bude v následujíc­ích letech střežit jeho bezpečnost. Po zvolení totiž překvapil, když si jako osobní strážce vybral raději muže z Ochranné služby policie ČR, nikoliv z Útvaru pro ochranu prezidenta. Pavel to tehdy vysvětlova­l nedůvěrou k hradní ochrance, která podle něj měla blízko k tehdejšímu vedení kanceláře v čele s Vratislave­m Mynářem.

To se však změnilo. Prezidenta od včerejška hlídají lidé z Útvaru ochranné služby prezidenta. „Sešel jsem se s vedením útvaru. Vzhledem k tomu, že už mě hlídá útvar ochrany prezidenta, tak to svědčí o tom, že tady k vývoji již došlo. Rozhodně není důvod, abych vyjádřil univerzáln­í nedůvěru všem pracovníků­m kanceláře,“vysvětlil Pavel.

Prezidento­va kancelář včera také potvrdila, že příští týden po návštěvě Slovenska vyrazí do Polska.

 ?? Zeman ji poskytl příbuzným. Foto: D. Port, MAFRA ?? Lumbeho vila
Zeman ji poskytl příbuzným. Foto: D. Port, MAFRA Lumbeho vila

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia