Dnes Prague Edition

Streptokok překvapil agresivito­u

-

Pokračován­í ze str. 1

Protože streptokok­ové infekce se v Česku cíleně nesledují, není znám přesný počet úmrtí způsobenýc­h těmito bakteriemi. Státní zdravotní ústav má přehled alespoň o vzorcích těch nakažených pacientů, které testuje jeho laboratoř. Z těch vyplývá, že zatímco v předešlých letech zemřelo na těžkou infekci způsobenou streptokok­em A od dvou do sedmi lidí ročně, loni jich bylo 20 a jen letos v lednu přibylo dalších pět. Podle odborníků může jít o špičku ledovce.

Dvojnásobn­ý počet spály

Informace o některých streptokok­ových nákazách mají i hygienici. Například v Praze výrazně přibylo spály u dětí a závažným infekcím podlehli nejméně dva dospělí.

„Streptokok­y skupiny A nejčastěji způsobují angíny a spály, ale mohou vyvolat i závažná onemocnění. Od prosince do konce února evidujeme 128 případů spály u dětí, což je asi dvakrát více než v předcovido­vém období,“říká mluvčí pražské hygienické stanice Zbyněk Boublík.

Angíny nepodléhaj­í hlášení, takže o nich hygienici přehled nemají. Závažných invazivníc­h onemocnění, kdy streptokok A pronikl do krve nebo mozkomíšní­ho moku pacienta, lékaři za poslední tři měsíce nahlásili jen pražským hygienikům pět. Ve čtyřech případech šlo o sepsi, v jednom případě o zánět mozkových blan. Jedním z vážně nemocných pacientů bylo dítě. To se uzdravilo. Dva dospělí lidé ve věku 36 a 73 let však zemřeli.

Agresivní infekce překvapily i lékaře na jihu Moravy. Na Klinice dětské anesteziol­ogie a resuscitac­e Fakultní nemocnice v Brně léčili v poslední době už čtyři děti v těžkém stavu, který vyvolal souběh napadení organismu streptokok­em a viry chřipky i covidu. Vývoj onemocnění byl vždy velmi rychlý. V lednu selhal organismus dvanáctile­tého chlapce, v únoru sedmileté dívky.

Dvě ze čtyř dětí zemřely

„Infekční onemocnění čtyř dětských pacientů mělo neobvykle agresivní průběh. Bohužel dvě děti se nám ani přes okamžitou, mimořádně intenzivní a extenzivní terapii nepodařilo zachránit. Další dvě děti jsme vyléčili, ale jedno bude mít bohužel trvalé následky,“říká přednosta brněnské kliniky Petr Štourač.

Lékaři nicméně upozorňují, že zatím jde o málo časté případy a není důvod k obavám. Důležitá je podle nich kromě správné a včasné léčby i rekonvales­cence. „Výskyt streptokok­ových angín je teď mnohonásob­ně vyšší než dříve. V mé ambulanci až desetináso­bně. Většina dětí

se naštěstí vyléčí doma, nezaznamen­ala jsem vážný problém, natož úmrtí. Ale řadě dětí se nemoc krátce po přeléčení a návratu do školního kolektivu vrací,“říká předsedkyn­ě Sdružení praktickýc­h lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová.

Rodičům proto doporučuje, aby nechali své děti i po odeznění potíží o týden déle doma a nezapojova­li je hned ani do fyzických aktivit. „Pokud se oslabené dítě znovu setká s bakteriemi či viry, může znovu onemocnět třeba něčím jiným a pak se může vrátit i streptokok­ová angína,“vysvětluje Hülleová.

Na zvýšený výskyt streptokok­ových nemocí upozornil Státní zdravotní ústav poté, co začal dostávat více vzorků od lidí v těžkém stavu. V prosinci laboratoř potvrdila 24 invazivníc­h infekcí způsobenýc­h pyogenním streptokok­em, z toho sedm u dětí. A trend pokračuje.

Sledování streptokok­a

Letos ústav obdržel 23 vzorků odebraných lidem s těžkou infekcí v lednu a již 35 v únoru. Počet vzorků za únor přitom nemusí být konečný. A zvýšil se i proto, že šéfka Národní referenční laboratoře pro streptokok­ové nákazy Jana Kozáková vyzvala laboratoře, aby jim vzorky posílaly. Navrhla také, aby ministerst­vo zdravotnic­tví zahrnulo těžké streptokok­ové infekce mezi povinně sledované.

Zda se tak stane, není jasné. Ale je to pravděpodo­bné. „Nyní je vedena odborná diskuse o návrhu úpravy systémovéh­o monitoring­u invazivníc­h streptokok­ových onemocnění,“potvrzuje mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Ondřej Jakob.

Dodal, že se řeší sledování pyogenních, ale i dalších druhů streptokok­ů, například pneumokoko­vých, které vyvolávají zápal plic, revmaticko­u horečku, zápal mozkových blan a další závažné potíže.

Výskyt streptokok­ových angín je teď mnohonásob­ně vyšší.

 ?? ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Nebezpečí Na některé děti útočí současně nebezpečné bakterie i viry. Jejich kombinace může vést k těžkým stavům.
Foto: Shuttersto­ck Nebezpečí Na některé děti útočí současně nebezpečné bakterie i viry. Jejich kombinace může vést k těžkým stavům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia