Dnes Prague Edition

Tady je Morava a tady Čechy

Politici chtějí označit historické zemské hranice. Zavlát mají „nové“zemské vlajky

- Vojtěch Janda Robert Oppelt

Pokračován­í ze str. 1

„Ta myšlenka se zrodila v souvislost­i s loňským výročím 1 200 let od první písemné zmínky o Moravanech,“popisuje zrod návrhu a nápadu někdejší předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Dokonce se při té příležitos­ti v Brně setkali moravští politici na půdě Ústavního soudu, tedy v původní budově Moravského zemského sněmu.

Během jednání panovala uvolněná atmosféra, třeba zmiňovaný poslanec oblékl kroj. „Tam to mezi pozvanými hosty přišlo na přetřes. Nechal jsem to zpracovat, podíleli se na tom odborníci z oboru vexilologi­e (obor zabývající se vlajkami, pozn. red.),“přibližuje detaily Vondráček.

Podle něj jde v podstatě jen o uzákonění dosud neexistují­cích zemských symbolů a vlajek. „Pro lidi u nás na Moravě to hodně znamená, protože moravská vlajka vlastně neexistuje a teď to bude ze zákona. Není to známka žádného separatism­u,“zdůrazňuje poslanec s tím, že podmínkou podle něj bude, aby symboly a vlajky byly užívány důstojně.

Fialovi ministři jsou pro

A jak by měly vlajky a symboly na hranicích vlastně vypadat? Podle heraldika a vexilologa Zdeňka Kubíka, který na návrhu zákona spolupraco­val, je výsledná podoba zemských symbolů kompromise­m. Zatímco zemské znaky vycházejí z velkého státního znaku, u vlajek to bylo složitější. Kvůli možné záměně třeba s vlajkami německých nebo rakouských spolkových zemí byla zvolena jednobarev­ná podoba se zemským znakem místo bikolory – dvou barev. Třeba v případě té české je to červená vlajka se stříbrným českým lvem, tradičnějš­í bíločerven­á bikolora by se pletla s vlajkou sousedního Polska.

„Podoba zemských symbolů a vlajek je historicky nevyjasněn­á. Je úkolem nás zákonodárc­ů situaci napravit. Jsem rád, že se našla shoda napříč Sněmovnou,“míní Petr Gazdík (STAN), bývalý ministr školství. Pod návrhem jsou podepsáni i členové současné vlády, třeba ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nebo ministr spravedlno­sti Pavel Blažek (ODS). Všichni původem z Moravy.

Podporu však nápad našel i u poslanců z Čech. Mezi 79 podpisy je třeba jméno děčínského poslance za SPD Jaroslava Foldyny, bývalé karlovarsk­é hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzo­vé (ANO), středočesk­ého poslance za ODS Petra Bendla nebo pražského lidovce Toma Philippa.

Pamatujte na Havla

Ale zpátky na začátek. Poslanec Radek Vondráček doufá, že návrh nikoho neurazí a že rozhádané politiky alespoň v tomto bodě sjednotí. Své odpůrce přesto už našel.

S vážnou tváří se k němu staví hejtman v úvodu zmiňovanéh­o Pardubické­ho kraje Martin Netolický, který má se značením zemské hranice čerstvé zkušenosti.

„Když jsme to řešili u nás, bral jsem to jako upozornění na historický kontext, nechtěl jsem hlavně vytvářet tendence národnostn­ího charakteru,“říká. Podle něj se proto z opatrnosti šlo do velkých detailů. Třeba takové nápisy.

Hnědé tabule, které zemskou hranici v kraji označují nyní, měly mít původně z jedné strany nápis „Historická hranice Čech“a z druhé „Historická hranice Moravy“. Kraj se ale raději rozhodl pro kompromis. Na cedulích je z obou stran nápis „Historická hranice Čech a Moravy“. A hejtman vysvětluje proč: „V roce 1990 prezident Havel přišel do Federálníh­o shromážděn­í a chtěl ze všech názvů vytáhnout slovo socialisti­cká a změnit státní symboly. Zdánlivá drobnost. Výsledkem toho

byla pomlčková válka jako předznamen­ání rozpadu federace. Já si myslím, že jsou určité věci, na které je dobré upozorňova­t, ale nejsem si jistý, jestli ty dobré úmysly, o kterých hovoří kolega Vondráček, povedou ke sjednocení.“

Zemské uspořádání zaniklo 1. ledna 1949 a bylo vytvořeno krajské uspořádání. Historické zemské hranice se od hranic současných krajů výrazně liší. Zemská hranice mezi Čechami a Moravou například půlí Kraj Vysočinu.

Pro lidi u nás na Moravě to hodně znamená, moravská vlajka neexistuje.

 ?? Foto: Radek Latislav, MAFRA ?? Nové hranice Tady jsou Čechy a tady už Morava, hlásala značení, která se v roce 2020 objevila na hlavních silničních tazích na Svitavsku a Žďársku.
Foto: Radek Latislav, MAFRA Nové hranice Tady jsou Čechy a tady už Morava, hlásala značení, která se v roce 2020 objevila na hlavních silničních tazích na Svitavsku a Žďársku.
 ?? ?? Zemská vlajka Moravy Vlajka je modrá a je na ní tradiční znak bílo-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou. 3x zdroj: Návrh zákona
Zemská vlajka Moravy Vlajka je modrá a je na ní tradiční znak bílo-červeně šachovaná orlice se zlatou korunou. 3x zdroj: Návrh zákona
 ?? ?? Zemská vlajka Slezska Vlajka je žlutá, uprostřed je černá orlice se zlatou korunou a bílým půlměsícem se dvěma trojlístky a uprostřed s křížkem.
Zemská vlajka Slezska Vlajka je žlutá, uprostřed je černá orlice se zlatou korunou a bílým půlměsícem se dvěma trojlístky a uprostřed s křížkem.
 ?? ?? Zemská vlajka Čech Vlajka je červená, uprostřed je bílý dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zbrojí, tedy drápy a jazykem.
Zemská vlajka Čech Vlajka je červená, uprostřed je bílý dvouocasý lev ve skoku se zlatou korunou a zbrojí, tedy drápy a jazykem.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia