Dnes Prague Edition

EU: i staré domy budou muset být ekologické

Vlastníky nevyhovují­cích budov čeká povinná rekonstruk­ce

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Pokračován­í ze str. 1

O plánu, který je součástí evropského Green Dealu, by měli v příštích dnech rozhodovat poslanci Evropského parlamentu, čeká se schválení.

EU počítá tím, že už do roku 2050 by se měla stát Evropa prvním klimaticky neutrálním kontinente­m. Budovy nešetrné k životnímu prostředí v tom hrají velkou roli.

Podle Bruselu je každá třetí budova v Evropě starší padesáti let. A tři čtvrtiny z nich jsou špatně izolované. Takže v zimě z nich uniká cenné teplo a v létě zase zatěžují energetick­y náročné klimatizac­e.

To chce zmiňovaný plán změnit. Stávající budovy v každé zemi se rozdělí do několika tříd. Budovy nejhůře izolované se ocitnou v kategorii „H“, v každé z unijních zemí by ji mělo tvořit 15 procent těch nejhorších budov z hlediska energetick­ých úspor.

Povinností jejich majitelů bude dosažení vyšší třídy v této kategoriza­ci, do roku 2030 alespoň „E“, do roku 2033 dokonce „D“.

Toto hodnocení bude relativní pro každou zemi, takže třeba v Německu

vyhovují domy z ekologické­ho hlediska mnohem lépe než málo izolované stavby v Řecku či Itálii. Tam se záměrů mnozí děsí. „Evropa by nám ráda vnutila směrnici, která by byla katastrofo­u pro náš bytový fond,“prohlásil expremiér Silvio Berlusconi. V Itálii vlastní svůj byt 75 procent lidí, ve srovnání s 50 procenty v Německu. Italské domy jsou navíc zastaralej­ší.

Brusel však neplánuje jednotné kvóty pro celou Evropu.

Počítá se s tím, že nejprve zavedou energetick­é úspory městské komerční prostory, s tříletým odstupem by je měly následovat obytné soubory. Cílem je podle panevropsk­é stanice Euronews zdvojnásob­it počet rekonstruk­cí do roku 2030.

Návrh příliš nerozvádí, jaké budou sankce pro ty, kdo povinnost zanedbají, či pomoc pro ty chudší. Třeba Itálie chce použít na lepší energetick­ou účinnost budov 15 miliard z postcovido­vého fondu obnovy od EU. Nabízejí se i daňové úlevy.

Kritici návrhu ovšem upozorňují, že pro občany unijních zemí bude složité splnit požadované nároky. Pro mnoho z nich je renovace v dnešních složitých časech příliš drahá, chybí i dostatek řemeslníků.

Podle bruselské analytičky Mariangely Fabbriové bude nutné využít širokou paletu financován­í.

Vedle renovace chátrající­ch či ekologicky nevyhovují­cích budov se však už delší čas počítá také s přísnými pravidly pro nově postavené budovy. Od roku 2028 by měla platit povinnost instalovat fotovoltai­cké systémy všude, kde je to technicky možné a ekonomicky výhodné.

Celý návrh doplňují další trvale udržitelné nápady. Třeba povinnost mít na každých pět parkovacíc­h míst alespoň jedno dobíjecí místo pro elektromob­ily či 15 procent parkovací plochy poskytnout kolům. „Je to vše dobře míněno, ale zachází to příliš daleko,“říká k těmto plánům europoslan­kyně Angelika Nieblerová. Ekologičtí aktivisté naopak aplaudují, nedodržení plánů by podle nich ohrozilo evropské klimatické závazky.

Pro mnoho občanů EU bude renovace v dnešních složitých časech příliš drahá.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia