Dnes Prague Edition

Si Ťin-pching válcuje vše, může vládnout doživotně

Kdo je nový premiér Li Čchiang, v Číně muž číslo 2 – dokáže vůdce s neomezenou mocí alespoň nějak přibrzdit?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Čína rovná se Si Ťin-pching. Po včerejšku už o tom těžko může někdo pochybovat. Parlament ho jednomysln­ě potvrdil na dalších pět let v prezidents­kém křesle, čímž vůdce Si završil svůj nevídaný vzestup. Už loni v říjnu získal bezprecede­ntní třetí termín v čele vládnoucí komunistic­ké strany a také armády, což jsou dvě nejvýznamn­ější pozice v čínské politice.

Si Ťin-pching zkrátka nemá konkurenci. Je bez nadsázky novým Mao Ce-tungem, byť v jiném čase.

Vůbec není vyloučeno, že směr, jímž se 1,4miliardov­á a čím dál asertivněj­ší světová mocnost bude dále pohybovat, bude vůdce Si určovat doživotně.

Naskýtá se otázka – může vůbec někdo Si Ťin-pchingova rozhodnutí, jež dopadají a budou dopadat na celý svět, nějak korigovat, poněkud brzdit, či alespoň „mírnit“?

Vedle sedmičlenn­ého stálého výboru politbyra, jemuž však Si příliš nenaslouch­á, by se nabízel nový premiér Li Čchiang, muž číslo 2 v mocenské hierarchii.

Už nyní je však zřejmé, že pokud by měl něco takového v plánu, nebude to mít snadné. Na svůj post se dostal díky bezmezné loajalitě k Si Ťin-pchingovi a případná polemika s představam­i vůdce by se mu nemusela vyplatit.

Obecně váha premiérské funkce během Si Ťin-pchingova desetileté­ho vládnutí výrazně upadla.

Premiéři byli v Pekingu po desetiletí významnými postavami. Byl to třeba Čou En-laj, kdo si připíjel s Richardem Nixonem při jeho historické cestě do země vedené komunisty. Ministersk­ý předseda Ču Žung-ťi zase byl nespornou tváří odvážných ekonomický­ch reforem na konci 90. let minulého století.

Až dnes Li Čchiang oficiálně převezme premiérsko­u funkci, zdědí post, jehož autorita je značně oslabena. Snad žádný jiný úřad neztratil díky snaze Si Ťin-pchinga upevnit

osobní moc tolik lesku i faktických pravomocí jako ten premiérský.

Končící premiér Li Kche-čchiang, který ve spletitém zákulisí čínské moci představov­al svého druhu Siova

soka (pocházel ze soupeřící stranické frakce), by mohl vyprávět. Si Ťin-pching si postupně přisvojil většinu jeho pravomocí a ani Li Čchiang je nedostane zpět. Jinými slovy, vláda se čím dál víc přesouvala na vrcholný stranický orgán, potažmo vůdce samotného.

Jak spočítala agentura Bloomberg, během dekády Si Ťin-pchingova vládnutí se prezidento­vo jméno objevilo v Lidovém deníku, oficiálním listu komunistic­ké strany, více než šestkrát častěji než jméno premiéra. Agentura si dala tu práci a zjistila, že během předchozíh­o desetiletí vlády Siova předchůdce Chu Ťin-tchaa byl poměr výskytu jeho jména a jména tehdejšího premiéra Wen Ťia-paa jen 2 ku 1.

Otázka je, zda Li Čchiangova nezpochybn­itelná loajalita a dlouholetá blízkost k pozdějšímu prezidento­vi, jemuž například kryl záda v provincii Če-ťiang, mu umožní hrát významnějš­í roli a znovu pozvednout prestiž premiérské­ho úřadu. Podle mnoha pozorovate­lů je to utopie. „Si Ťin-pching je zvyklý ovládat všechny mocenské páky a Li Čchiang bude muset poslouchat ještě víc než Li Kche-čchiang,“soudí analytička Alicia Garcia Herrerová.

Vypadá to, že Li Čchiangovi, někdejšímu stranickém­u vůdci ze Šanghaje, není v jeho nové funkci moc co závidět. Bude se muset potýkat se zpomalením čínské ekonomiky, stárnutím populace, ubývající pracovní silou a v neposlední řadě se stupňující se rivalitou s USA. Muže si být jistý, že pokud dojde k nějakým chybám, Si Ťin-pching ukáže na něj jako na viníka.

To všechno v době, kdy nejmocnějš­í čínský vůdce od dob Maa zpřísňuje kontrolu nad průmyslem, zavádí agresivněj­ší cenzuru a rozšiřuje systém sociálního kreditu, orwellovsk­ého nástroje, který trestá či odměňuje každého Číňana za jeho chování v běžném životě. To vše proto, aby strana měla všechno ještě daleko víc pod palcem.

 ?? Foto: Reuters ?? Ve stínu vůdce Li Čchiang (vpravo) kráčí za Si Ťin-pchingem.
Foto: Reuters Ve stínu vůdce Li Čchiang (vpravo) kráčí za Si Ťin-pchingem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia