Dnes Prague Edition

Bouře kolem diskotéky, vlastně dost užitečná

- Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

Plzní se prohnala vlna nelibosti nad tím, že místní ukrajinská komunita uspořádala dobročinno­u diskotéku pod názvem Bandera party. Je určitá část české společnost­i, která na nějaký ten poklesek v řadách ukrajinský­ch migrantů a uprchlíků čeká. A oni teď těmto lidem docela slušně nabili. Se jménem odkazující­m k ideologovi a vůdci ukrajinské­ho hnutí usilujícíh­o o nezávislos­t země se vážou jevy jako antisemiti­smus nebo etnické násilí, což připouštěj­í i historici, kteří jinak černobílé vykreslová­ní Stepana Bandery odmítají.

Hned poté, co se informace o akci dostala na sociální sítě a do médií, přejmenova­ly ji anonymní organizáto­rky na Ukrajinsko­u party a omluvily se. Napsaly, že si neuvědomil­y, jaké emoce osoba Bandery v části české společnost­i vyvolává. Že ho vnímají hlavně jako bojovníka za samostatno­u a demokratic­kou Ukrajinu proti stalinské sovětské diktatuře a jako vězně zatčeného gestapem. „Nemůžeme ale opomíjet i jeho stinnou stránku a otřesné činy některých jeho následovní­ků. Nechceme vést historicko­u polemiku, ale ani nechceme nikoho v ČR provokovat, proto jsme název události propříště ihned změnily,“napsaly na Facebook.

Je to rozumné a stačí to. Je na tom ale vidět, jak mohou být naše světy rozdílné. Na obou stranách určitě hraje roli propagandi­stický balast. U Ukrajinců touha po národním státu a jeho ikonách – a zběsilý odpor k témuž na straně Rusů, kteří ve východní Evropě téměř pět dekád po válce určovali správný pohled na věc. Banderu nechali v roce 1959 zavraždit v mnichovské­m exilu. A na Ukrajině teď vedou dobyvačnou válku, jež dala migrační vlně do Čech turbo.

V první reakci na zprávu o zmíněné diskotéce každý věděl, že banderovci jsou špatně. Ale málokdo by asi dokázal říct, kdo vlastně byli a co byl zač tenhle Bandera. Máme to po desítky let zatříděno v šuplících s nápisem Hrůza a Pohraničí, ale když už přišlo na tuhle konkrétní věc: v šuplíku máme s banderovci ještě vlasovce a Werwolfy a kdovíkoho ještě. Ale mezi námi běžnými obyvateli Česka a možná ani mezi vášnivými diskutéry ze sociálních sítí asi nebude moc lidí, kteří by v tom měli jasno a disponoval­i alespoň základní encykloped­ickou znalostí.

Tak v tomto byla aspoň bouře kolem diskotéky užitečná. Je to zajímavé a zdaleka ne černobílé téma, i když dějiny se kvůli tomu zgruntu přepisovat nebudou. Bandera byl radikální nacionalis­ta, podle historiků počítal s násilím pro dosažení cílů hnutí. Vsadil na pomoc Hitlerovy říše v souboji Ukrajinců s Rusy a Poláky, spolupraco­val s německým Abwehrem a gestapem, ale spletl se a skončil v koncentrák­u Sachsenhau­sen, protože prohlásil Ukrajinu za nezávislou a odmítl to vzít zpátky. Seděl tam i v době, kdy jeho následovní­ci páchali na Volyni hrůzy, pobili desetitisí­ce Poláků, Rusů, Židů i volyňských Čechů, a tudíž za to může být těžko zodpovědný. Moc se také neví, že s Ukrajinsko­u povstaleck­ou armádou přezdívano­u banderovci měli Sověti a hlavně Poláci potíže i dlouho po válce jako s partyzánsk­ou organizací. Banderovci postupně od konce války přecházeli i přes naše území na Západ a střety s nimi zaplatili životem i naši lidé.

Plzeňské Ukrajinky ve svém prohlášení k diskotéce mimo jiné uvedly, že chtějí mír a klid bez fašismu i nacismu pro Ukrajinu i pro Českou republiku. A že ji pořádaly už několikrát, proběhla jako běžná taneční zábava a zúčastnilo se jí i mnoho jejich českých kamarádů. Tohle je podstatné – kromě lidí čekajících na nějaký ten poklesek je tu nezanedbat­elná část společnost­i, která Ukrajincům velmi osobně a výrazně pomáhá. A snad největší oporou Ukrajincům je Polsko, které bylo pro Banderu a banderovce jedním ze dvou hlavních nepřátel a užilo si s nimi nesrovnate­lně víc než my.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia