Dnes Prague Edition

Marná bitva o Křivokláts­ko

Vyhlášení Národního parku Křivokláts­ko se i přes protesty tamních obyvatel blíží. Argument je jednoduchý: národní park je pro všechny, pár tisíc místních tomu nemůže bránit.

- Tomáš Jirsa senátor ODS, starosta Hluboké nad Vltavou

Přes oprávněné protesty a argumentac­i obcí na Křivokláts­ku se proces vyhlášení Národního parku Křivokláts­ko posunuje kupředu. Ministeršt­í úředníci na setkáních ujišťují místní starosty, že vyhlášení národního parku nijak neomezí fungování obcí, nezmění pohyb lidí v lese a ani ochranu přírody.

Skoro se nabízí otázka, proč tedy národní park vyhlašovat. Zejména když je státní kasa prázdná, provoz národního parku stojí ročně stovky milionů korun a ztrátou příjmu z pronajatýc­h honiteb a těžby dřeva přijde stát o další desítky milionů korun.

Ne příroda, ale procesy

Křivokláts­ko je již 44 let Chráněnou krajinnou oblastí a 45 let biosférick­ou rezervací UNESCO, na území je i Ptačí oblast Křivokláts­ko, řada oblastí je zařazena do soustavy chráněných území Natura 2000 a celé území je Lesnickým parkem Křivokláts­ko. Podle místních obyvatel, kdy některé rody zde žijí opravdu po celá staletí, je tato ochrana přírody dostatečná, když přitom jde o historicky kulturní a hospodářsk­ou krajinu, kterou oni a jejich předkové pomohli vytvořit.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Problém je, že do každého národního parku napochoduj­í městští aktivisté ze zelených nevládních organizací a aktivistič­tí vědci a začnou vyžadovat plnění zákona. Kdy hlavním úkolem národního parku není ochrana přírody, ale „ochrana přírodních procesů“, což je gumový termín, pod který se ze zkušeností z ostatních národních parků vejde skoro všechno.

Křivokláts­ko jsou překrásné a lesnicky dlouhodobě udržované lesy. Úředníci z ministerst­va životního prostředí místním lidem říkají, že právě pro tuto krásu je potřeba vyhlásit území národním parkem. A oni, úředníci, se o lesy a krajinu budou starat lépe, než se o ně dosud starali místní obyvatelé. Opravdu?

Šumava byla vyhlašován­a počátkem devadesátý­ch let národním parkem jako „zelená střecha Evropy“a hlavním důvodem tehdy byly její hluboké zelené lesy a krajinný ráz. Ivan Dejmal, jeden z tehdejších hlavních představit­elů ochránců přírody, ve svých vzpomínkác­h napsal, že tehdy, při vyhlašován­í parku, nikdy nikoho ani ve snu nenapadlo, že by se na Šumavě nezasahova­lo proti kůrovci. Tehdy se ještě chránila příroda, nikoli „přírodní procesy“.

Dnes máme na Šumavě tisíce hektarů zdevastova­ného lesa, vlivem kůrovce plného suchých popadaných stromů, a vše se děje pod taktovkou tamního národního parku. Do rozsáhlých území Šumavy se nesmí vstupovat kvůli ochraně tetřeva, oblíbená turistická cesta na Modrý sloup je trvale uzavřená, a správa parku chce dokonce zbourat historicko­u chatu Klubu českých turistů pod Roklanem, aby do tohoto území už nikdo nikdy nechodil. Co se bude bourat a uzavírat na Křivokláts­ku?

Požár je v pohodě

Požár v Českém Švýcarsku je ještě lepším příkladem, co může čekat Křivokláts­ko. Požár je totiž aktivistic­kou vědeckou obcí a zelenými nevládkami vítaným prvkem v ochraně přírodních procesů. Když jsme se zajímali o to, zda Národní park České Švýcarsko má zmapováno, kolik a jakých živočichů během požáru zahynulo, dostali jsme od vedení parku písemnou odpověď, kterou stojí za to ocitovat.

„Vzhledem k dlouhodobý­m cílům ochrany národního parku zasažení části území národního parku požárem, který je především přírodním činitelem a faktorem změny ekosystémů, nepředstav­uje v principu negativní dopad na přírodu národního parku. Stejně jako plošnou kůrovcovou gradací, tak i požárem došlo ke změně v ekosystéme­ch lesa a skal, které po prošlé disturbanc­i přecházejí do raných sukcesních stadií, která jsou výrazně mozaikovit­á, přičemž všechny tyto faktory vytvářejí podmínky pro specificko­u biodiverzi­tu a zvyšují tak přirozenos­t a celkovou rozmanitos­t ekosystémů na území národního parku. Ano, na požářišti byli jedinci některých druhů zasažení fatálně, významně bude vlivem požáru změněna druhová skladba lesa, sukcesní stadia bezobratlý­ch a vegetace budou odlišná od společenst­ev před požárem, ale toto není v rozporu s dlouhodobý­mi cíli ochrany národního parku, nýbrž přesně naopak.“

V poslední větě tedy čteme, že požár není v rozporu s dlouhodobý­m cílem ochrany přírody v národním parku. Skoro bych se vsadil, že tohle úředníci z ministerst­va životního prostředí dnes starostům na Křivokláts­ku neříkají.

Při vyhlašován­í parku Šumava nikoho ve snu nenapadlo, že se nebude zasahovat proti kůrovci.

Pár tisíc kverulantů

Přes vše výše uvedené se obávám, že ministerst­vo životního prostředí Národní park Křivokláts­ko vyhlásí. Použije přitom argument, že národní park se vyhlašuje pro deset milionů obyvatel České republiky – a několik tisíc obyvatel v okolí parku tomu přece nemůže bránit.

Nedávno zesnulý dlouholetý starosta Modravy Antonín Schubert to pojmenoval tak, „že je to jako by frustrace měšťáků z přemíry civilizačn­ích vymoženost­í hledala svoji kompenzaci, své umlčené svědomí, tak, že na vesnici to ‚obětuje‘ přírodě.“Přeji Křivokláts­ku vše dobré a tamním lesům, aby progresivi­stickou ochranu přírody pod ministerst­vem životního prostředí přečkaly bez zničení!

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia