Dnes Prague Edition

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký to je campari.“

Senát si podepsal rozsudek smrti: definitivn­ě potvrdil, že je úplně k ničemu. Drahé odkladiště přestárlýc­h politiků, které si rádo hraje na pojistku demokracie a ústavnosti, nechalo výraznou většinou projít právní paskvil v podobě sporné penzijní valorizačn­í novely. Tu dolní komora schválila nelogicky ve stavu legislativ­ní nouze, navíc asi retroaktiv­ně. I když ve stěžejním, ústavně-právním výboru Senátu hlasoval pro zákon jen jediný jeho člen a výbor se vyslovil pro zamítnutí, po tvrdém nátlaku předsedů všech vládních stran koaliční senátoři hlasovali jako loutky (a čest čtyřem výjimkám – Canov, Vosecký, Čunek a Wagenknech­t). Prvně jmenovaný, místopředs­eda ústavně-právního výboru Michael Canov, přímo na plénu popsal „ctihodnou“horní komoru jako „soubor gymnaziáln­ích tříd, které když zlobí, tak je třídní profesoři na třídnickýc­h hodinách srovnají do latě“. Smutné a potupné: přejme Senátu v příštích volbách jednocifer­nou volební účast!

Úřad vlády ČR rozeslal médiím tiskovou zprávu s titulkem: „Varujeme před šířením podvodných zpráv rozesílaný­ch pod jménem Úřad vlády ČR“. Pod zprávou podepsaný vládní odbor komunikace varuje, aby lidé nevěřili zprávám, podepsaným Úřadem vlády ČR, a nesděloval­i jejich odesilatel­ům žádné informace, protože jde prý o podvodníky, kteří chtějí lidi jen připravit o peníze. Mohu-li si dovolit reagovat za média, pak bych rád Úřad vlády ČR ujistil, že podvodníky, kteří se – zdaleka nejen za této vlády – pod tímto jménem skrývají a chtějí nás připravit o peníze, jsme samozřejmě už dávno prokoukli a nevěříme jim ani nos mezi očima.

Nová první dáma Eva Pavlová se v rozhovoru pro MF DNES svěřila, že se zaměří na vysokou rozvodovos­t a sexuální obtěžování na pracovišti. Připomeňme, že Petr a Eva Pavlovi se kvůli sobě rozvedli s bývalými partnery a že se poznali na pracovišti. A feministká­m by neměl uniknout jeden detail. Paní Eva jezdívala na motorce se svým mužem, ale pak zatoužila po vlastním stroji. A výsledek? „Manžel svolil.“Jen není jasné, zda svolil jako macho, anebo jen jako vyšší šarže.

A když tento týden odešel z politiky dinosaurus Miloš Zeman, tak jednu reálnou anekdotu. V lednu 2001 jsem s ním,

tehdy premiérem, dělal velký rozhovor o tom, jak si jeho vláda poradí s krizí v České televizi. Rozhovor se odehrál během zasedání Sněmovny: Zeman tehdy svou kancelář v parlamentu neměl, a tak na mě čekal v jakémsi vypůjčeném kutlochu. Když jsem přišel, na stole před sebou měl

vysokou sklenici s nějakou příšerně červenou malinovkou. Chtěl jsem na úvod odlehčit atmosféru a povídám: „O vás a alkoholu se vyprávějí legendy, národ se pře, jestli jste víc na becherovku, nebo na vodku–avytu vzorně sedíte při malinovce.“On se na mě shovívavě usmál a řekl: „Milý mladý příteli,

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia