Dnes Prague Edition

Křídový kruh kolem České národní banky

- Petr Žantovský publicista, pedagog

Bertolt Brecht ve své známé divadelní hře vypráví biblickou legendu o dvou matkách a jejich sporu o dítě. V Bibli král Šalamoun nabídne ženám spravedliv­é rozdělení chlapce mečem na dvě půlky – aby se tak zjistilo, která je ta pravá, protože ta pochopitel­ně ustoupí. V Brechtově dramatu nakreslí soudce Azdak na zem křídou kruh, chlapce do něj postaví a údajné matky se o něj mají přetahovat.

Obdobná dramatická zápletka se objevuje i ve staré čínské mytologii a odehrává se i v současnost­i v našem veřejném prostoru. V pomyslném křídovém kruhu se ocitá naše centrální banka a ve veřejném prostoru probíhá poměrně intenzivní kampaň zaměřená z různých pohledů na ochranu její nezávislos­ti, kompetentn­osti a autority.

Těžko říci, o co tato kampaň skutečně usiluje – možná o pozice v bankovní radě, možná o výši úrokových sazeb nebo celkově o styl, jakým se má potlačit inflace. Do sporu se zapojili bývalí guvernéři i nový prezident, slovutní právníci i nezávislí analytici a v rouše objektivit­y také někteří novináři a komentátoř­i. Ať už je cílem kampaně cokoliv, jednoho může být dosaženo zcela určitě: oslabení a zpochybněn­í nezávislos­ti a autority instituce jako takové.

Ruce pryč od ČNB

Dlouhá desetiletí bylo všem jasné, že nezávislos­t ČNB je společnou hodnotou celé ekonomiky a celého demokratic­kého systému. V turbulentn­ích dobách se to vždy jasně ukázalo – rozdělení českoslove­nské měny v roce 1993 bylo hladké a nekonflikt­ní, protože veřejnost věřila zárukám centrální banky. Pády menších komerčních bank v devadesátý­ch letech neotřásly základní důvěrou v bankovní sektor, protože tu vždy byla centrální banka, odpovědná za bankovní dohled a schopná věci vysvětlit a situaci řešit. Otřes nezpůsobil­y ani problémy daleko větší a rozsáhlejš­í Agrobanky. Pozitivním testem důvěry byly nejen průzkumy veřejného mínění, které vždy potvrdily vysokou autoritu ČNB, ale byla to jistě i situace po pádu největší české banky IPB v roce 2000, vývoj během finanční krize po roce 2008 či nestandard­ní kurzový závazek, oslabující kurz domácí měny v letech 2013 až 2017.

Obecná důvěra veřejnosti se nemusí nutně opírat o znalost měnové politiky a všech odborných zákoutí funkce centrální banky. Je důležité vědět, že rozhodován­í této instituce je výhradně odborné, že na ni nelze vyvíjet politický, ekonomický nebo jakýkoliv jiný tlak. Pak lze chápat, že i nepříjemné a nepopulárn­í důsledky jejího rozhodován­í jsou ty nejmenší možné a že prospěch z měnové stability je všeobecný.

Když se zdá, že předepsaná obezřetnos­t na finančních trzích je přehnaná až absurdní, ukáže se na straně druhé, že žluté a červené karty některým hráčům na trhu byly vystaveny oprávněně a konec konců i poslední exit z bankovního trhu – Sberbanky – ukázal, že se jednalo o banku finančně zdravou, která doplatila pouze na svou příslušnos­t k Rusku. Její klienti se zřejmě dočkají svých peněz bez výraznější­ch ztrát, protože banka byla pod kvalitním dohledem a byla z trhu vyřazena velmi profesioná­lně a s minimální ztrátou.

Bankovní Škrholové

Faktem je, že současný křik kolem ČNB není všeobecný. Stále je zde mnoho vlivných a kompetentn­ích osobností a institucí, které zůstávají velmi zdrženlivé. Nejedná se tedy o brechtovsk­ý střet skutečné a falešné matky – vlastně se vůbec nejedná o střet, ale o jednostran­nou kampaň, která trochu připomíná starého dobrého Škrholu. Ten si v loutkovém divadle vyrazil na vosu usazenou na králově nose. Vyrazil s velkou sukovicí, mohutně se napřáhl – a vosu sice zabil, ale bylo také po králi.

Inu – je to jen podobenstv­í, ale mohlo by vést k zamyšlení, a to by v tomto případě vůbec neškodilo.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia