Dnes Prague Edition

Stoupá poptávka po tankovém pivu, říká sládek Holby

- František Strnad redaktor MF DNES

Uvařit pivo se ziskem je těžší a těžší. Kromě vysokých cen za energie sládky trápí i odliv lidí z hospod. Více než na množství proto sázejí na pivní speciály a rozšíření portfolia i o nealko segment. Luděk Reichl, sládek pivovaru Holba, má za to, že tankovému pivu se nic nevyrovná, a právě to přitáhne pivaře zpět do restaurací.

Pivovary tíží drahé energie a vstupy. Jak to zvládáte?

Doba je těžká, ale jsem přesvědčen, že kvalitně fungující pivovar se silnou základnou zákazníků je schopen ji zvládnout. Zvládli jsme covid, musíme zvládnout i růst nákladů. A jako v každé ekonomicky složitější době i dnes platí, že musíme jít zákazníkov­i více naproti. Mezi zákazníky například stoupá poptávka po tankovém pivu, tento trend samozřejmě vnímáme a pracujeme na rozšiřován­í sítě podniků s tankovým pivem. Meziroční nárůst piva z tanku je v desítkách procent.

Takže zákazníci jdou více po kvalitě než množství?

Bezpochyby je kvalita piva rozhodujíc­í. Naším nejprodáva­nějším pivem je Holba Šerák, což je jedenáctka, která má plnější chuť než desítka a zároveň menší množství alkoholu než dvanáctka: a to vcelku vystihuje to, co chce současný zákazník, resp. jejich většina. Šerák je také přesně tím pivem, které nejvíce čepujeme přes pivní tanky. Vnímáme i rostoucí zájem o prémiové řady, speciály, nefiltrova­ná piva, máme velký úspěch s polotmavým pivem. Vidíme, že lidé rádi zkoušejí, ale základ je v klasickém spodně kvašeném ležáku vařeným tradičním způsobem.

Mladá generace řeší kromě chuti

i ekologii. Nadto prý alkohol už tolik netáhne...

Je to tak a platí to nejen u mladých. Skončili jsme zcela s PET lahvemi a roste popularita plechovek jakožto praktickéh­o a zároveň šetrného obalu. Opravdu důležitou roli přebírá i segment nealkoholi­ckého piva, vidíme to u výrazného růstu prodejů naší Holba Nealko.

Plánujete expanze či investice pro letošní rok?

Připravuje­me instalace tanků do dalších restaurací. My pivovarníc­i a provozovat­elé děláme vše pro to, abychom společně dostali zpátky lidi do hospod, a právě investice do tankového hospodářst­ví, interiéru či výčepní techniky jsou tím správným směrem.

V hanušovick­é Holbě pracujete bez tří let téměř tři dekády. Jak moc se toho za tu dobu změnilo?

Začnu opačně, tedy co se nezměnilo – nezměnil se způsob vaření piva, ten je v Holbě stále stejný: tedy kvašení v otevřených spilkách, dlouhé zrání v ležáckých sklepích, vlastní voda z jesenickýc­h hor a ten nejlepší žatecký chmel. Naopak se zásadně změnilo technické vybavení, většina částí pivovaru prošla modernizac­í, například varna, stáčecí linka či filtrace jsou úplně nové a moderní.

Jak moc dnes vůbec ovlivňují výrobu piva technologi­e?

Procesy na varně se kontrolují přes počítač, každou odchylku hned vidíme a řešíme, například teplotu při vaření mladiny a mnoho dalšího. To pomáhá, nemusíme to dělat ručně jako ještě před pár desítkami let. Nicméně stále platí, že pro skvělé pivo potřebujet­e hlavně kvalitní suroviny, jako je chmel, slad či pramenitá voda, a základní „technologi­e“, jakými jsou již po staletí varna, otevřená spilka a ležácké sklepy.

V posledních letech klesá spotřeba piva v restaurací­ch, současně rostou prodeje v supermarke­tech. Jak hodnotíte tyto trendy?

Jestliže si chcete vychutnat pivo v jeho nejlepší kvalitě, čepované pivo nic nepřekoná. Já doufám, že se trend poklesu prodeje sudového piva zastaví a jeho prodej začne zase stoupat. Holba ještě v roce 2019 prodávala 51 procent v sudech, nyní jsme na 41. I když tyto čísla je třeba vidět nejdříve v souvislost­i s covidem a nyní i s obtížnou ekonomicko­u situací, trend je to zřejmý a týká se celého pivovarnic­kého segmentu.

Jak speciály vznikají? Inspirujet­e se recepturam­i třeba v zahraničí?

Hledáme speciální receptury, i když spíše v naší historii a regionu než v zahraničí. Zkoušíme různé ingredienc­e, nové slady, speciální chmely, receptury, sílu či pitelnost. Speciály většinou korespondu­jí s různými ročními obdobími a událostmi, například na Vánoce a zimní sezonu vaříme hutný a silný sváteční ležák, přes léto svěžejší a lehčí typy piv. Obecně platí, že speciály, které jsou primárně určeny na čep, posilují a zatraktivň­ují nabídku piv v restaurací­ch a napomáhají tak vrátit do nich více návštěvník­ů.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia