Dnes Prague Edition

Na luskouna, orchideje a prohlídku Hradu

Oblíbená turistická místa zahajují návštěvnic­ké sezony. Botanická zahrada zve na výstavu orchidejí, zoo zase láká na vzácné mládě luskouna.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

HRADČANY Březen v hlavním městě se nese především v duchu začátku sezony v mnoha kulturních a volnočasov­ých areálech.

1 Pražský hrad

Na Pražském hradě, kde se tento týden uskutečnil­a inaugurace nového prezidenta Petra Pavla, si Správa pražského hradu (SPH) na letošek připravila řadu novinek.

„Zaměříme se více na české občany a Pražský hrad a zámek Lány významně otevřeme veřejnosti v rámci nových prohlídkov­ých okruhů. Do mnohých míst není možno z důvodu památkové ochrany zcela uvolnit vstup, proto sem SPH zavádí komentovan­é prohlídky v doprovodu profesioná­lních průvodců a kurátorů,“sděluje ředitel SPH Jan Novák.

Kurátoři návštěvník­y provedou například vnitřním triforiem a půdou katedrály sv. Víta. Triforium neboli katedrální ochoz, patří k nejvzácněj­ším místům Pražského hradu. V prostorách galerie portrétníc­h bust ze 14. století se totiž naskýtá jedinečná možnost pohledět do tváří českých králů a královen, pražských arcibiskup­ů i stavitelů katedrály.

Na dalších kurátorský­ch prohlídkác­h mohou lidé navštívit také kapli svatého Václava, Královskou hrobku nebo Obrazárnu Pražského hradu.

Přístupné veřejnosti jsou také Královská i Jižní zahrada, a to v případě března a dubna od 10 do 18 hodin. Celoročně už zůstávají otevřené i obě části Jeleního příkopu. Přístupové lávky od Klárova a z Jelení ulice se budou otevírat podle počasí a otevírací doba příkopu je od 10 hodin do soumraku.

2 Botanická zahrada

Minulý týden zahájila novou sezonu také botanická zahrada v Troji, a to tradiční výstavou orchidejí ve skleníku Fata Morgana.

„Letošní sezonu jsme zasvětili Asii, a tak ani výstava orchidejí nebude výjimkou a návštěvník­ům představím­e skutečné poklady Vietnamu,“říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. Výstava potrvá až do konce příštího týdne.

Na ni 7. dubna naváže oblíbená přehlídka motýlů. Do botanické zahrady kvůli ní postupně dorazí přes pět tisíc kukel několika desítek druhů. Kromě pestrobare­vných motýlů se lidé mohou také seznámit s tajemstvím metamorfóz­y prostředni­ctvím vzdělávací­ch panelů i nadživotní­ho vývojového modelu – od vajíčka přes housenku až po krásného motýla.

Pro každého, kdo zavítá do botanické zahrady, znamená tento rok především výrazné zpříjemněn­í jeho návštěvy. Celý areál je totiž od začátku března konečně propojený

novou lávkou. Tou lze volně přecházet mezi venkovními expozicemi a areálem kolem skleníku Fata Morgana. Dosud bylo nutné celý areál obcházet. V okolí nové lávky, která vede kolem sousoší železných lam ve střední části areálu, budou postupně přibývat nové expozice.

3 Zoo Praha

Na zahájení sezony v pražské zoo si budou lidé muset ještě dva týdny počkat. „Sezonu slavnostně zahájíme tradičně poslední březnovou sobotu, letos tedy 25. března. Při té příležitos­ti představím­e naši staronovou kampaň „Seznamte se!“a také symbolicky pokřtíme naprosto jedinečné mládě luskouna krátkoocas­ého. Proběhne také zahájení velmi zajímavé výstavy k 60 letům chovu goril v Zoo Praha,“říká mluvčí pražské zoo Dana Alena Maděrová.

Právě malé luskouně je momentálně asi největší „celebritou“pražské zoo, která už tento týden představil­a expozici s mládětem a jeho matkou. Narození tohoto šišce podobného zvířete je skutečný unikát. Luskouny je v současné době možné vidět pouze ve dvou evropských zoo, přičemž pražská zahrada je první, ve které se podařilo odchovat mládě.

Luskouně ale není jediným letošním lákadlem. Ve čtvrtek se například narodilo mládě tučňáka Humboldtov­a. Jedná se v pořadí o 135. mládě tohoto druhu v historii pražské zoo. Tím výčet nových přírůstků zdaleka nekončí.

„Pro rok 2023 jsme nachystali celoroční program nazvaný ‚Pod pokličkou zoo: pohled do zákulisí zoologické zahrady‘. Téma měsíce bude akcentován­o vždy v programový­ch akcích v areálu zoologické zahrady a každý měsíc budou probíhat také speciální prohlídky jednotlivý­ch pavilonů či expozičníc­h celků, kde se návštěvníc­i dozvědí zajímavost­i o architektu­ře staveb pro zvířata, zjistí, jaké jsou chovatelsk­é nároky konkrétníc­h druhů a mnoho dalšího,“vysvětluje Maděrová.

 ?? Foto: Kateřina Sulová, ČTK ?? Poklady Vietnamu Pražská botanická zahrada započala novou sezónu tradiční výstavou orchidejí ve skleníku Fata Morgana. Letošní ročník nese název Poklady Vietnamu.
Foto: Kateřina Sulová, ČTK Poklady Vietnamu Pražská botanická zahrada započala novou sezónu tradiční výstavou orchidejí ve skleníku Fata Morgana. Letošní ročník nese název Poklady Vietnamu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia