Dnes Prague Edition

Mít prezidenty za sousedy je pro nás normální

Karel Sklenička starostova­l obci Lány šestnáct let. S českými prezidenty v jejich letním sídle jednal, večeřel, ale čelil i jejich bonmotům.

- Robert Božovský redaktor MF DNES

Zámek v Lánech, letní sídlo českoslove­nských a českých prezidentů, si oblíbil už Tomáš Garrigue Masaryk. Jeho ostatky spočívají v hrobce na zdejším hřbitově. V zámku příležitos­tně přebývali i jeho následovní­ci. Miloš Zeman si Lány oblíbil natolik, že se po skončení svého mandátu ze zámeckých komnat odstěhoval jen do několik set metrů vzdáleného nového rodinného domu. Nyní právo využívat zámek náleží Petru Pavlovi. Masaryk a Klaus jsou čestnými občany Lán. A aby toho nebylo málo, neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Schwarzenb­erg zase čestným členem zdejšího sboru dobrovolný­ch hasičů. Karlu Skleničkov­i, který byl starostou Lán čtyři volební období, se z tolika prezidentů hlava netočí. Zvykl si.

Kdysi jste prohlásil, že Lány si na prezidents­kou obec nehrají. Přesto nelze vzájemné soužití obce a prezidentů úplně pominout.

Lány jsou vesnice jako každá jiná. Jenom tady prostě je letní sídlo hlav státu a lánská obora. Spousta lidí si myslí, že jsme kvůli tomu ve výhodě. Ale to vůbec není pravda. My místní se na to díváme jinak. Skutečnost je taková, že prezidents­ká kancelář je příspěvkov­ou organizací státu a ze zákona nemůže své prostředky poskytovat na rozvoj obce a jejího majetku. Překvapuje mě, že to nechápou ani někteří mí bývalí kolegové starostové. Mají představu, že když v rozpočtu Lán chyběly peníze, zabušil jsem na zámeckou bránu a čekal s nataženou rukou.

Obec tedy z prezidents­kých peněz nikdy neprofitov­ala?

V novodobé historii ne. Musím ale přiznat, že ještě za prezidenta Masaryka ano. V roce 1928 nechal po celé obci vybudovat vodovod a postavit dva vodojemy s tím, že když má tekoucí vodu na zámku on, ať ji mají i místní. A hlavně obstaral půl milionu korun na stavbu nové základní školy, která zahájila výuku roku 1932. Traduje se, že na její dokončení chybělo sto tisíc korun, které Masaryk obci půjčil za svého. A nikdy se prý jejich vrácení nedočkal. Žádné záznamy o splacení se nenašly. Takže obec možná Masarykovi peníze dluží dodnes. Alice Masaryková zase u školy nechala postavit pro Český červený kříž dům, ve kterém byla až do roku 1991 poradna pro matky s dětmi.

Zámek a jeho park ale dělají z obce zajímavou turisticko­u destinaci.

Nejen zámek. Je tu Masarykovo muzeum a jeho hrob, Muzeum Alice Masarykové a Českého červeného kříže, unikátní Hokejová síň. Bývalo tu také muzeum sportovníc­h vozů. Přes Lány vedou cyklostezk­y do křivokláts­kých lesů. Nedaleko je vyhlídková obůrka do lánské obory. Turisté si tu mohou naplánovat celodenní program. To je přínos pro obec i místní podnikatel­e. Zámek je navíc největším lánským zaměstnava­telem. Na různých pozicích v něm pracuje kolem čtyř desítek zdejších obyvatel.

Setkal jste se se všemi českými prezidenty. Jak na vás působili?

Když byl prezidente­m Václav Havel, zastával jsem ještě funkci místostaro­sty. Setkali jsme se jen dvakrát. Poprvé, když jsme v devadesátý­ch letech zakládali nadaci pro vybudování Muzea T. G. Masaryka. Dal projektu zelenou a do nadace jmenoval svého tehdejšího kancléře Ivana Medka. Podruhé to bylo pikantnějš­í. V roce 1998 jsem oddával dceru Dagmar Havlové Ninu, která se na zámku provdala za izraelskéh­o hudebníka Shavela Ad-Ela. Jejich manželství ale dlouho nevydrželo. Václav Havel rád využíval prezidents­kou chatu Amálii v lánské oboře. Zval tam své přátele a pořádal pracovní schůzky.

S Klausem to bylo častěji?

Určitě. Říkal jsem mu, že je naším sousedem z čísla popisného dva, které má lánský zámek. To se mu líbilo, protože stejné číslo měla i jeho chalupa v jihočeskýc­h Prudicích. Měli jsme některé společné zájmy, například tenis, lyžování nebo jízdu na kole, takže náš vztah bych označil za více přátelský.

Vyjeli jste si někdy společně na bicyklu do křivokláts­kých lesů?

To ne, ale pořádali jsme v Lánech pro prezidenta Klause tenisové turnaje u příležitos­ti jeho narozenin. Často se zúčastnil obecních akcí a naopak zval Lánské na aktivity pořádané v zámku nebo oboře.

Nejvíce k srdci však přirostly Lány Miloši Zemanovi. Ten si ze zámku v podstatě udělal trvalý domov. Jak jste vycházel s ním?

Náš vztah bych nazval vzájemným respektem. Už to ale nebylo takové jako s jeho předchůdce­m.

Byl jste někdy terčem jeho oblíbených bonmotů?

Opakovaně mě na veřejnosti plísnil za to, že jako obec neděláme dost pro revitaliza­ci potoka protékajíc­ího naším katastrem. Sám nechal upravit jeho část přes zámecký park. Pořád ale nemohl pochopit, že obec nebude financovat potok, který patří Povodí Vltavy. Po několika letech jednání nakonec Povodí potok upravilo a vybudovalo podél něj vyhlídkovo­u trasu pro cyklisty i pěší.

A jak vypadala vaše spolupráce s prvními dámami?

Tady bych chtěl vyzdvihnou­t Livii Klausovou. Úzce s námi spolupraco­vala, držela pravidelně záštitu nad naším tradičním Během vítězství zámeckým parkem. V dětských kategoriíc­h se běhu účastnila její vnoučata. Václav Klaus mladší si na tuto akci se svými dětmi přijížděl zaběhat i poté, co jeho otci skončilo funkční období. Třeba ho tu opět přivítáme při dalším ročníku letos v květnu. Livia Klausová měla velkou zásluhu na tom, že se zámek přiblížil do podoby, kterou měl za prezidenta Masaryka. Chodila po jeho půdách a sklepích a hledala původní nábytek. A chybějící nebo poškozený nechala nahradit replikami. Ivana Zemanová s námi také spolupraco­vala. Byla několikrát hostem v naší základní škole. Její manžel tu dvakrát slavnostně zahajoval školní rok.

S prezidenty jste absolvoval pracovní schůzky, měli jste i nějaká méně formálnějš­í setkání?

Václav Klaus zval tak jednou za dva roky mě a kolem deseti dalších vybraných obyvatel Lán a také jejich partnery a partnerky na slavnostní večeři. Ta se konala na zdejším zámku nebo na Pražském hradě.

Miloš Zeman se rozhodl usadit v Lánech natrvalo. Překvapilo vás, když jste se dozvěděl, že tady postaví rodinný dům?

Nepřekvapi­lo. Když nastupoval do funkce, byl jsem v jednom rozhovoru dotazován, k čemu teď bude lánský zámek, když Zeman bude jezdit na svou oblíbenou Vysočinu. Už tehdy jsem byl dobrým prognostik­em, když jsem říkal, že až Lány pozná, tak si je oblíbí. A potvrdilo se to.

A jaká je vaše prognóza, co se týká nového prezidenta Petra Pavla? Po svém zvolení uvedl, že lánský zámek nebudu trvale obývat jako Zeman.

Tady si netroufám odhadovat. Petra Pavla jsem potkal ještě v době, kdy byl náčelníkem generálníh­o štábu armády. Neměli jsem spolu ale možnost nikdy hovořit. Věřím, že i on si vše ještě rozmyslí a zámek bude využívat alespoň jako reprezenta­ční prostory. A časem třeba i jako své letní sídlo.

Jsou Lány žádanou lokalitou pro bydlení, protože být sousedem prezidentů je známkou úspěchu?

Hlavní důvody jsou tři. Prvním je ideální dosažiteln­ost z Prahy po dálnici. Tedy venkov blízko metropole. Druhým je nádherná okolní příroda křivokláts­kých lesů. A Lány mají i díky úsilí našich předků kompletní infrastruk­turu, dostatečno­u kapacitu školy a podobně. Je tu také možnost kvalitního využití volného času. Působí tu na dvacet zájmových spolků a sportovníc­h klubů. Tolik jich nemají ani některá města. Proto počet obyvatel za posledních dvacet let vzrostl téměř o šest set.

Přestože Lány navštěvuje řada významných politiků, není v obci policejní služebna.

Není tu potřeba. Zámecký areál střeží hradní stráž a v obci samotné je vcelku bezpečno. Spolupracu­jeme s městskou policií z nedalekého Nového Strašecí. Před asi deseti lety jsme vybudovali kamerový systém, výrazně pak ubylo i drobných krádeží.

Jméno Lány v poslední době často zaznívalo v souvislost­i s kauzami zadávání zakázek v lánské oboře a jejím ředitelem Milošem Balákem. To vám jako starostovi a místním asi radost nedělalo.

To bylo hodně nepříjemné a dost nám to vadilo. Měli jsme pocit, že jsme nějací lumpové. Jak už jsem ale zmínil, s děním na zámku nebo v oboře nemá obec vůbec nic společného.

A jak vy tyto kauzy vnímáte jako dlouholetý obyvatel Lán?

Podle mě nic není jen černé nebo bílé. Pravda je někde uprostřed. Z pozice člověka, který stál v čele Lán šestnáct let, si myslím, že Miloš Balák některé věci, které jsou mu kladeny za vinu, nemohl ovlivnit. Rozhodnutí o nutnosti zabezpečit nebezpečné svahy v okolí Klíčavské přehrady v lánské oboře padlo dávno před jeho nástupem do funkce. Je těžké to hodnotit, od toho jsou nezávislé soudy. Já vnímám, že za Miloše Zemana se v zámku i oboře opravilo mnohem více majetku než za jeho předchůdců.

Soudy rozhodly a Miloš Zeman verdikt změnil udělenými amnestiemi Miloši Balákovi a firmě Energie. Bylo to správné?

Takové bylo rozhodnutí Miloše Zemana a já k tomu jako obyvatel Lán nemám dostatek informací, abych si dovolil to jednoznačn­ě hodnotit.

Zeman skončil jako prezident, vy už jste dál nechtěl pokračovat jako starosta. Stačili jste se rozloučit?

Loučili jsme se dvakrát. Poděkoval mi za moji práci. Naposledy při tradičním zapalování Masarykovy vatry před shromážděn­ými obyvateli. Stejný den i středočesk­á hejtmanka Petra Pecková. Velmi si toho vážím.

Teď jste se Zemanem seniory ze stejné vesnice. Potkáte se tedy na lavičce v parku a budete krmit holuby?

Předpoklád­ám, že ne. Miloš Zeman má své zdravotní neduhy a já se naopak stále snažím alespoň rekreačně sportovat. Na lavičku to nevidím.

 ?? ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia