Dnes Prague Edition

Kamarád o zesnulém Hájkovi: Věřil jsem, že se ozve

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Oba se narodili v roce 1987, v šesti letech nastoupili na základní školu v Harrachově a později spolu seděli i v lavici.

Martin Cikl a Antonín Hájek se přátelili, protože je pevně spojovala vášeň ke skokům na lyžích.

A tak když včera lyžařský svaz oznámil, že Hájek v nedožitých 36 letech zemřel, přičemž příčinu nespecifik­oval, Cikla novina zasáhla.

„I když byl Tonda dlouho nezvěstný, pořád jsem věřil, že se buď do Česka vrátí, nebo že žije nový život v

Malajsii a brzy se ozve,“líčil včera Cikl pro MF DNES.

Shrnul tak, že po jeho dlouholeté­m skokanském kolegovi od loňského října pátrala policie a stopy vyšetřován­í vedly právě do Malajsie.

„Mluvili jsme spolu naposledy loni v únoru, kdy jsme si říkali, že se po sezoně potkáme. K tomu už bohužel nedošlo,“vypráví Cikl.

Na kamaráda tak nyní vzpomíná. „Bydlel v Harrachově hned pod můstkem, takže skoky měl pokaždé na očích. Chodili jsme spolu blbnout ven skoro každý den, chodili jsme do školy, ze školy, na trénink. Trávili jsme spolu hodně času.“

Cikl si vybavuje, že Hájek uměl výhodného zázemí v těsné blízkosti tréninkový­ch míst šibalsky využít: „Dřív začínaly tréninky úpravou můstků a šlapáním sněhu. A Tonda sám přiznal, že na nás koukal z okna a na trénink dorazil s úsměvem, až když byl můstek upravený.“

Cikl však především vyzdvihuje Hájkovo nadání pro skoky.

„Měl ohromný talent, o čemž vypovídaly jeho výsledky jak v žákovských a juniorskýc­h, tak v seniorskýc­h kategoriíc­h,“připomíná hlavně čtvrté místo z mistrovstv­í světa juniorů 2005. A do seniorskéh­o Světového poháru nakoukl Hájek už v 17 letech, v roce 2010 skončil dvakrát čtvrtý, startoval na olympijský­ch hrách ve Vancouveru i Soči.

„Pokud se mu sešel talent s tréninkem a v sezoně se mu dařilo, byla z toho skvělá umístění, ze kterých se radoval celý tým,“povídá Cikl.

V životním roce 2010 se Hájek na světovém šampionátu v Planici blýskl letem dlouhým 236 metrů, který dodnes zůstává českým rekordem.

„Na ten velelet si samozřejmě vzpomínám. Tondovi se sešel nádherný skok s příznivým protivětre­m. Vystoupal hodně vysoko a poté, jak už mu bylo vlastní, plachtil vzduchem, co nejdál mohl,“popisuje Cikl. „Byl vynikající letec na lyžích, jako jeden z mála v té době u nás měl skvělou techniku i cit pro let a vzduch.“

Kariéru však náhle ukončil, když se v létě roku 2015 připravova­l na no-* vou sezonu. Údajně i kvůli problémům se životosprá­vou.

„Myslím si, že v sezoně 2014 až 2015 už jeho výsledky nebyly takové, jaké si představov­al. Přípravu na další sezonu sice začal, ale přes léto se výsledky nelepšily, a tak se rozhodl skončit,“říká Cikl.

Hájek však u můstků zůstal: od mládeže se propracova­l až k vedení ženské i mužské reprezenta­ce, u nichž působil v letech 2018 až 2022.

„Skoky byly celý jeho život, ještě v době, kdy se jim sám aktivně věnoval, měl v hlavě myšlenku, že se stane trenérem,“vysvětluje Cikl.

„To se Tondovi sice povedlo, ale svůj sen trénovat v Norsku už si nesplnil.“

 ?? Foto: ČTK ?? V roce 2014 Antonín Hájek ještě během aktivní kariéry.
Foto: ČTK V roce 2014 Antonín Hájek ještě během aktivní kariéry.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia