Dnes Prague Edition

Novou léčbu rakoviny Češi zatím nedostanou

Na nádor prostaty není u nás dostupný. Lidé musí do ciziny

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Muži s metastazuj­ící rakovinou prostaty, u nichž selhala léčba, mají ve vyspělých zemích šanci na prodloužen­í a zkvalitněn­í života pomocí speciální radioterap­ie. Nádorové buňky cíleně ozáří uvnitř těla. V Česku ale ne. Pacienti čekají na smrt, nebo se pokoušejí dostat k léčbě do ciziny.

Nadějí pro tyto Čechy má být Pluvicto. Nové radiofarma­kum, jehož spoluobjev­itelkou je česká vědkyně Martina Benešová-Schäfer, která pracuje ve výzkumném centru v Německu. O léčivu s českými kořeny se mluví nejméně rok, jenže pro české pacienty k dispozici není. Snad za půl roku, možná příští rok.

Vědkyně Benešová-Schäfer koncem loňského roku slavila, že „její“preparát se brzy dostane i k pacientům v Evropě. V polovině prosince totiž jeho použití schválila Evropská léková agentura (EMA), což znamená, že léčivo je zaregistro­váno ve všech členských zemích Evropské unie včetně Česka. Ale aby léčivo mohly hradit zdravotní pojišťovny, musí držitel registrace, v tomto případě firma Novartis, požádat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) o stanovení výše úhrady. Jenže to se dosud nestalo.

Americký trh je silnější

MF DNES zjišťovala důvody a termín, kdy chce farmaceuti­cká společnost dodat lék na český trh. Vědkyně Benešová se k tomu vyjadřovat nechtěla s tím, že nemá informace. Mluvčí firmy Kateřina Nosek komunikuje jen písemně a její odpovědi jsou zatím neurčité. Potvrdila, že Pluvicto zatím nemá stanovenou úhradu ze zdravotníh­o pojištění a že nelze odhadnout, kdy bude mít.

„Prioritou společnost­i Novartis je zajistit co nejdříve dostupnost této terapie pro pacienty v České republice. Na získání standardní úhrady pracujeme, připravuje­me žádost, abychom ji mohli co nejdříve podat na SÚKL. Jsme v kontaktu s odborníky, abychom získali epidemiolo­gická data důležitá pro podání žádosti,“píše mluvčí Nosek.

Lidé z oboru ale pod podmínkou anonymity popsali situaci jinak. Firma podle nich se žádostí nespěchá. „Nestíhá vyrábět léčivo pro velký americký trh, kde jeho registraci schválili dříve a zájem je obrovský,“zmiňuje zdroj MF DNES.

„Trh USA má přednost i proto, že tam firma utrží za jednu dávku radiofarma­ka téměř 900 tisíc korun, kdežto u nás to má být skoro o polovinu méně,“dodává další člověk.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia