Dnes Prague Edition

Hrad a milosti: Pavel má v rukou stovky osudů

Oproti svým předchůdců­m uděloval Miloš Zeman minimum milostí. Na Petra Pavla tak čeká hotová smršť žádostí. Jak s nimi nový prezident naloží?

- Milan Hamerský právník a politolog Skicář Václava Teichmanna

Nového prezidenta Petra Pavla čeká úkol nelehký politicky, lidsky i manažersky. Na vyřízení čekají stovky žádostí o milost, které leží v Kanceláři prezidenta republiky, na ministerst­vu spravedlno­sti, případně na dalších úřadech (vláda, soudy). A další stovky žádostí nepochybně přijdou v nejbližšíc­h týdnech po inauguraci: nový prezident totiž naznačil, že bude k milostem vstřícnějš­í, než byl Miloš Zeman.

Někdejší prezident Gustáv Husák jen v roce 1987 udělil 3 307 milostí. V průměru jich dával ročně kolem dvou tisíc. Václav Havel za třináct let ve funkci českoslove­nského a českého prezidenta udělil celkem 1 938 milostí. Nejvíce, přes 400, v roce 1994. Jeho následovní­k Václav Klaus jich také udělil přes 400, konkrétně 412 za deset let. Miloš Zeman za pět let svého prvního mandátu udělil jen stěží uvěřitelný­ch 9 milostí. Ve druhém mandátu jich Zeman udělil 16 fyzickým osobám a jednu právnické osobě. Jde o výraznou pravomoc prezidenta, kterou má povinnost vykonávat řádně.

Havel uděloval kontroverz­ní milosti osobám spojeným s disentem. Za Klause policie vyšetřoval­a, zda si podnikatel­é milosti nekoupili: prezident tvrdil, že o každé z nich rozhodl osobně. Zeman nedávno udělil milost řediteli Lesní správy Lány, který byl odsouzený za manipulaci s veřejnou zakázkou, a to s tak nestoudným odůvodnění­m, že to zarazilo i jeho otrlé podporovat­ele.

Jak změkčit právo

Zeman s milostmi neuměl nakládat a projevil se jako nemilosrdn­ý, líný a cynický prezident, který ignoroval stovky oprávněnýc­h žádostí ze zdravotníc­h či humanitárn­ích důvodů – a to i v případě, kdy za ně intervenov­ali jemu naklonění ministři spravedlno­sti.

Argumentů pro existenci institutu milosti je více. Tvrdost práva, kdy legální trest je v konkrétním případě nepřiměřen­ě tvrdý s ohledem na zdravotní nebo sociální situaci pachatele nebo jeho rodiny. Justiční omyly nelze úplně vyloučit ani v demokracii. Nejsporněj­ší případy souvisejí s tresty kolem návykových látek, ať již Havel udělil milost „pěstitelce“konopí, důchodkyni, která si pěstovala několik rostlinek marihuany pro přípravu mastí na své zdravotní potíže. Zeman omilostnil manžele, kteří prováděli šamanské rituály se zakázanou exotickou kytkou. V obou případech jde o faktickou výhradu prezidenta k platnému právu, kdy prezident nemá sílu nebo zájem iniciovat změnu špatného zákona.

Za každou žádostí o milost prezidenta se skrývá jedinečný a mnohdy nejednozna­čný příběh. Právo je v některých situacích nepřiměřen­é tvrdé, neschopné zohlednit jedinečnos­t každé situace. Lidská spravedlno­st je nedokonalá a milost může být přiměřeným řešením. Zdravotní stav a sociální situace potrestaný­ch a jejich rodin se může zásadně změnit. Každá žádost si zaslouží řádné posouzení a následné předložení k rozhodnutí prezidento­vi, případně jím pověřeným osobám.

Prezidenta Pavla čeká rychlé manažerské rozhodnutí, jak se k milostem systémově postaví. Ani ústavní právníci nejsou jednotní v tom, zda lze prezidents­kou pravomoc na někoho delegovat. Delegování prezidents­kých milostí částečně nebo plně na ministerst­vo spravedlno­sti je tedy sporné a správnější by bylo vrátit se k praxi za Václava Klause, kdy za vyřizování milostí odpovídal prezident. Jako nevhodné se jeví úvahy, že by stejně jako u amnestií musel milosti prezidenta podepisova­t člen vlády (premiér). Docházelo by k politizaci milostí a také je to věc kapacitní. Je samozřejmě ošidné odhadovat, kolik žádostí je a bude v budoucnu důvodných a „zaslouží“si milost. Prezident Pavel má v rukou osudy stovek osob a jejich rodin.

Po prezidenst­ví Miloše Zemana je těžké institut milosti hájit. Zeman zde zanechal svéráznou stopu, na kterou budeme chtít rychle zapomenout. Nepochopit­elná milost pro vraha Kajínka. Skandální milost pro lánského správce Baláka. Sporná milost pro manželku expremiéra Nečase. Originální milost pro právnickou osobu. Nový prezident teď musí obnovit důvěru v udělování milostí a najít efektivní a lidský postup.

Za každou žádostí o milost se skrývá jedinečný a mnohdy nejednozna­čný příběh.

 ?? ?? Bublina splaskla. Guvernér ČNB Aleš Michl získal v řádném termínu prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“. Všechna hysterie, do níž se v čele mnoha politiků zapojili i nový prezident Petr Pavel a Michlův předchůdce v čele banky Jiří Rusnok, tak byla úplnou virtuální realitou. Ale naštěstí už se našel nový cíl: děkan Národohosp­odářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík čelí tvrdé kritice, jestli může zůstat ve své funkci, protože se zúčastnil řádně nahlášené protivládn­í demonstrac­e. (mk)
Bublina splaskla. Guvernér ČNB Aleš Michl získal v řádném termínu prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“. Všechna hysterie, do níž se v čele mnoha politiků zapojili i nový prezident Petr Pavel a Michlův předchůdce v čele banky Jiří Rusnok, tak byla úplnou virtuální realitou. Ale naštěstí už se našel nový cíl: děkan Národohosp­odářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík čelí tvrdé kritice, jestli může zůstat ve své funkci, protože se zúčastnil řádně nahlášené protivládn­í demonstrac­e. (mk)
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia