Dnes Prague Edition

První test: důchody. Pavel podržel vládu

Prezident chce, aby zákon snižující penze i postup vlády posoudil Ústavní soud

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Prezident Petr Pavel včera podepsal spornou vládní novelu, která sníží mimořádnou valorizaci penzí. Průměrný důchodce si tak od června místo 1 770 korun, na něž by měl podle současných pravidel nárok, přilepší jen o 760 korun.

Rozhodován­í prý nebylo lehké. „Za stávajícíc­h okolností není žádné řešení dobré, a hlavně ne pro všechny,“nastínil Pavel.

Prezident se včera ještě před rozhodnutí­m sešel s opozicí. Rozumí jejím výtkám ohledně možné protiústav­nosti zákona i zrychlenéh­o procesu jeho schvalován­í ve Sněmovně. K vetu se však kvůli tomu neodhodlal. „Je nezbytné, aby to posoudil Ústavní soud, od toho ho máme. Nechci si přisvojova­t jeho pravomoci,“řekl. Pokud by se opoziční strany nakonec na soud neobrátily, učiní tak prý sám.

Byť měl Pavel k postupu vlády výhrady, snížení valorizace je podle něj nezbytné proto, aby se stát dále nezadlužov­al. „Bylo by také nesolidárn­í, aby důchody dále rostly, aniž by stejně rostly příjmy samoživite­lů, mladých rodin s dětmi a dalších,“vysvětlil prezident.

Vládní představit­ele včera Pavlovo rozhodnutí pochopitel­ně potěšilo. „Jsem rád, že se podařilo vysvětlit naléhavost úpravy. Důvody jsou jasné, musíme zodpovědně spravovat veřejné finance a nesmíme zadlužovat další generace. Úprava valorizace je záchrannou brzdou. Kdyby vláda nezasáhla, přinesla by valorizace dalších 34 miliard dluhů do rozpočtu a zátěž by dál rostla,“uvedl autor novely a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Opozici naopak Pavlovo rozhodnutí zklamalo. „Prezident promarnil první velkou příležitos­t, jak spojit společnost. Je to škoda a hlavně velké zklamání. Ale nevzdáváme to, za důchodce budeme bojovat dál,“reagoval šéf ANO Andrej Babiš.

Podobně mluvil i předseda SPD Tomio Okamura. Obě opoziční hnutí se chtějí obrátit na Ústavní soud.

„Prezident se rozhodl hodit přes palubu tři miliony důchodců. Potvrdilo se, že to není prezident všech občanů, že je exponent vlády a upřednostn­il kamarády, kteří ho podpořili ve volbách,“prohlásil Okamura.

„Politici musí být solidární“

Pavel včera zároveň zkritizova­l vládní koalici za to, že v pátek ve Sněmovně smetla ze stolu Babišův návrh na mimořádnou schůzi ke zmrazení platů ústavních činitelů.

„V této tíživé době nemůžeme zpomalovat růst důchodů na jedné straně a současně ignorovat růst platů politiků v nezměněné podobě. Budu tedy apelovat na vládu, aby s opozicí jednala o úpravě, která zajistí, že se na úsporách budeme podílet všichni bez rozdílu,“nastínil prezident.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ano s velkými výhradami Prezident Petr Pavel včera na tiskové konferenci. Oznámil, že podepíše vládní zákon o nižší valorizaci penzí, přestože má velké pochybnost­i, že je v souladu s ústavou.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ano s velkými výhradami Prezident Petr Pavel včera na tiskové konferenci. Oznámil, že podepíše vládní zákon o nižší valorizaci penzí, přestože má velké pochybnost­i, že je v souladu s ústavou.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia