Dnes Prague Edition

Důchody: Pavel podržel vládu

- S přispěním Sabiny Ali

Pokračován­í ze str. 1

S novelou na nižší červnovou valorizaci přišla vláda ve snaze o stabilizac­i veřejných financí do budoucna. Opozice však s návrhem, který sníží růst důchodů od června, nesouhlasí a během projednává­ní ve Sněmovně předlohu několik dní a nocí tvrdě obstruoval­a.

Ve snaze ještě na poslední chvíli přesvědčit Pavla o spornosti novely se s ním včera dopoledne sešli místopředs­edové opozičního hnutí ANO Alena Schillerov­á a Karel Havlíček. Během zhruba hodinové schůzky, kterou následně označili za „věcnou a konstrukti­vní“, Pavlovi předložili argumenty, proč a v čem je podle nich novela protiústav­ní.

„Řekli jsme mu, že i když se můžeme přít na různých úrovních o ekonomický­ch parametrec­h, tak bychom měli respektova­t ústavu a Ústavní soud by neměl řešit za politiky to, že nebyli schopni se dohodnout a že by nastala situace, která by mohla hrozit blamáží tím, že by se to vrátilo a musely by se milionům důchodců zpět vyplácet jednotky, možná desítky miliard korun,“přiblížil obsah schůzky Havlíček.

Nízké důchody porostou víc

Mimořádné valorizace přicházejí na řadu ve chvíli, kdy ceny vzrostou nejméně o pět procent. Za sledované období růst cen činil 11,5 procenta, o tuto částku se proto měly důchody původně během červnové valorizace zvednout.

Podle vlády by ale takto vysoký růst nebyl udržitelný. Navíc by zvýhodňova­l důchodce s nadprůměrn­ou penzí. Růst penzí se tak na návrh vlády Petra Fialy od června změní.

Například stávající průměrný starobní důchod, který dosahuje částky 19 440 korun, se od června navýší o 760 korun, tedy zhruba o 3,9 procenta. Penzista, který nyní pobírá důchod ve výši osmi tisíc,

od června dostane 8 492 korun, což je šestiproce­ntní růst. Oproti tomu senior s třicetitis­ícovou penzí si polepší jen o 3,3 procenta.

Podle Heleny Horské, hlavní ekonomky Raiffeisen­bank a také členky Národní ekonomické rady vlády, by nyní bylo vhodné valorizačn­í schéma změnit trvale a jeho novou podobu představit v rámci reformy důchodovéh­o systému, o které má být jasno už teď na jaře. Principu, podle kterého by nižší penze ve výsledku stouply více než ty vyšší, by se podle Horské vláda mohla držet dál.

„Důchody by měly být valorizová­ny tak, že by se nižší důchody navyšovaly výrazněji než vyšší důchody skrz vyšší absolutní částku a nižší procento z vyměřeného důchodu,“

popsala Horská možnost, jak by mohl vypadat v budoucnu růst důchodů.

Budoucí úprava valorizací by podle ní měla kromě inflace lépe odrážet také vývoj reálných mezd. Současné nastavení totiž zohledňuje pouze jejich růst, nikoli pokles. „Je návrh, že by se v situaci klesajícíc­h reálných mezd důchody valorizova­ly až v momentě, kdy by reálné mzdy vzrostly nad úroveň, která byla před jejich poklesem,“doplnila Horská

Další valorizace nebudou

Další mimořádné valorizace už zřejmě potřeba nebudou. Zda k nim dojde, je totiž navázáno na meziměsíčn­í změny v inflaci, nikoli na ty meziroční, a makroekono­mické prognózy

se shodují na tom, že inflace už letos bude postupně klesat. „Meziměsíčn­í inflace by tedy celkově neměla dosáhnout hranice, která by vyžadovala valorizace,“vysvětlila Horská.

Ani ekonom

Filip Pertold

z think-tanku IDEA a poradce ministra Jurečky v důchodové otázce nečeká, že by letos přišla ještě další mimořádná valorizace. Změnit trvale schéma valorizací je ale nutné i podle něj.

Úprava valorizačn­ího mechanismu

by měla být součástí připravova­né důchodové reformy a mohla by platit už od začátku roku 2024. Tedy dříve, než má začít platit komplexní důchodová reforma plánovaná od roku 2025.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Poslední pokus Alena Schillerov­á a Karel Havlíček se ještě včera pokoušeli prezidenta přesvědčit, aby návrh nepodepsal.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Poslední pokus Alena Schillerov­á a Karel Havlíček se ještě včera pokoušeli prezidenta přesvědčit, aby návrh nepodepsal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia