Dnes Prague Edition

Zvrat v kauze: Kušnierz stáhl výpověď

Mezi obžalovaný­mi v korupční kauze jsou bývalí hejtmani i radní. Nyní jim svitla nová naděje.

- Vojtěch Janda Monika Gordíková

Pokračován­í ze str. 1

Petr Kušnierz vypovídal před ústeckým krajským soudem. Uvedl, že za výpověď proti obžalovaný­m měl dostat dva miliony korun, černou Škodu Superb, byt a práci v Praze. Vzhledem k tomu, že byl právě propuštěn z vězení, na nabídku, kterou měla iniciovat také policie, kývl. Policisté podle něj chtěli „velkou kauzu“.

„Žádná zločinecká skupina neexistova­la,“uvedl Kušnierz v úterý před soudem. A to naprosto v rozporu se svou původní výpovědí.

V té například popisoval, že existovaly vytipované projekty, které měly dotace dostat.

Na otázku, zdali se cítí spolupracu­jícím obžalovaný­m, což by mu mohlo zaručit nižší trest, Kušnierz překvapivě odpověděl, že v žádném případě.

Že o toto postavení nestojí.

Ve zcela jiném světle

„Jestliže spolupracu­jící obviněný řekl, že lhal, že byl instruován policistou, advokátkou a ještě jednou osobou, která se na tom měla podílet, staví to jeho výpověď do úplně jiného světla,“komentoval Kušnierzov­u novou výpověď Jaroslav Ortman, advokát jednoho z obviněných.

Podle něj jde o zásadní zvrat v celém procesu a bude záležet na tom, k jaké verzi výpovědi se soud přikloní. „Vrchní státní zastupitel­ství by mělo zvážit svůj postoj. Může požádat, aby se věc vrátila do přípravnéh­o řízení, nebo může věc nechat dojít do pro něj hořkého konce,“říká Ortman a na mysli má zprošťujíc­í rozsudek pro téměř třicítku obžalovaný­ch. Těm nyní hrozí až šestnáctil­eté tresty.

Dle žalobce Tomáše Minxe nicméně pro stažení obžaloby není důvod. „Obžaloba nestojí na výpovědi jedné osoby, ale na celé řadě dalších důkazů,“uvedl ve stručné odpovědi pro MF DNES Minx.

Obhájce v úvodu zmiňovanéh­o Alexandra Nováka, Tomáš Gřivna,

včera uvedl, že nemá svolení svého klienta se k případu vyjadřovat. Sám Novák dlouhodobě s médii nemluví.

Další obrat klíčového člověka

Někdejší šéf dotačního úřadu Kušnierz zcela otočil i v další kauze, která s rozdělován­ím dotací ROP Severozápa­d souvisí a kterou soud řeší separátně.

Případ se týká rekonstruk­ce mosteckého hotelu Cascade, který měl být jedním z mnoha preferovan­ých projektů a kam měla směřovat patnáctimi­lionová dotace.

Zde také Kušnierz figuroval jako spolupracu­jící obviněný, později obžalovaný. Před senátem však následně vzal svá původní tvrzení zpět. I tady zopakoval, že byl do předchozí výpovědi natlačen.

„V případu již byli vyslechnut­i všichni obžalovaní. Příští týden začnou před soudem vypovídat svědci,“uvedl předseda senátu Ondřej Peřich, který má tuto dílčí kauzu na starosti.

Za zmínku přitom stojí, co nahrála policie. Jméno Petra Kušnierze v obžalobě figuruje hned na několika místech. Třeba v momentě, kdy policie popisuje, jak měl jít takzvaně „na ruku“Alexandru Novákovi a další klíčové osobě kauzy, podnikatel­i Danielu Ježkovi. Měl od nich přijímat příkazy a bezezbytku je plnit.

„Pak to budu probírat s klukama, co mám v devět hodin, neboli raport nahoře, jestli mi rozumíš, nadřízený,“říká například Kušnierz v odposlechu, když se baví o jednom z projektů. Pro vysvětlení – dotační úřad sídlil ve stejné budově v centru Ústí nad Labem, kde měli kanceláře Ježek s Novákem.

Policie od října 2010 do března 2011 odposlechl­a desítky hovorů. Dohromady měly být ovlivněny dotace za 14 miliard korun.

Obviněný může i lhát

Zásadní otázkou přitom je, co obrat ve výpovědi může znamenat pro samotného Petra Kušnierze. Oslovení právníci se shodují, že v těchto případech se obžalovaný může hájit způsobem, který uzná za vhodný, aniž by mu za to hrozil trest.

„Obviněný bývá poučen, že se může hájit, jak chce. Může zapírat, může i lhát, ale nesmí nikoho nepravdivě obvinit z trestného činu,“vysvětluje advokát Tomáš Sokol s tím, že podle něj se případ dostává do „jiné dimenze“. Bude se například zjišťovat, jestli výpověď byla, či nebyla vynucená.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Klíčová postava Bývalý vlivný úředník Petr Kušnierz v mnohamilia­rdové korupční kauze nečekaně změnil výpověď.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Klíčová postava Bývalý vlivný úředník Petr Kušnierz v mnohamilia­rdové korupční kauze nečekaně změnil výpověď.
 ?? Foto: K. Pešek, MAFRA ?? Obžalovaný Bývalý starosta a senátor Novák.
Foto: K. Pešek, MAFRA Obžalovaný Bývalý starosta a senátor Novák.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia