Dnes Prague Edition

Ludva, Edna, Pavel a pozvánka na „Barťák“

- Diář Petra Koláře, reportéra MF DNES

Jan Čížek je bývalý místopředs­eda a dnes řadový člen pražské SPD. Vydával řadu radničních novin. S jejich obsahem se příliš „nemazal“, často čelil kritice za ostouzení politickýc­h oponentů. Před posledními volbami do Sněmovny byl Čížek jedním ze spoluautor­ů a organizáto­rů hlavního marketingo­vého taháku Tomia Okamury nazvaného Český jarmark. V jeho rámci tehdy lidem na mítincích SPD prodávali superlevně některé potraviny, zatímco Okamura žehral na vládu a sliboval, že zařídí „ráj na zemi“. Pochopitel­ně české.

Kromě toho je Čížek aktivní na sociálních sítích. Před prvním kolem prezidents­ké volby – konkrétně 12. ledna – sepsal na Facebook následujíc­í text:

„Petr Pavel je bezesporu krásný chlap. Má hezký vous. Sluší mu sako. To bezesporu! Problém je, že vše, co chce, je proti zájmům naší země. Nebo to alespoň říká:

– Chce Green Deal EU, který všem zdražil elektriku 3x, některým i 10x. Zničí průmysl.

– Chce euro, které Slovákům a nyní Chorvatům zdražilo ceny o 30 %.

– Chce cenzuru, my novináři už bychom nesměli myslet kriticky.

– Chce ČR poskytnout jako útočiště ekonomický­m migrantům.

– Chce zneuctít svazek muže a ženy za účelem plození dětí, manželství na roveň LGBT.

– Chce federaliza­ci Evropy, tedy zánik samostatno­sti naší republiky!

– A chce zvýšit daň z nemovitost­í, aby si cizí fondy skoupily naše domy!

Z výše uvedených důvodů je pro mne tato osoba vysoce toxická a pro naši zemi závadová. Není to prezident, ale pohroma.“

Ačkoli v době prezidents­ké kampaně psal o všech kandidátec­h na sociální sítě kdokoli cokoli a občas se přitom nezabýval nejen fakty, ale většinou ani gramatikou, o vulgaritác­h nemluvě, zrovna Čížkův text už o pět dní později rozebral web Manipuláto­ři.cz.

A na začátku března už člen SPD mašíroval na známou pražskou policejní služebnu v Bartoloměj­ské ulici, kde dříve komunistič­tí fízlové vyslýchali disidenty a kde dnes sídlí odbor extremismu a terorismu.

„Předmětem podání vysvětlení je údajně křivé nařčení kandidáta na prezidenta Petra Pavla ze dne 12. 01. 2023 na Facebookov­ém profilu,“stálo v předvolání. Čížek si tam s policisty pár desítek minut popovídal a pak ho pustili s tím, že se uvidí. Dodnes žádné vyrozumění nedostal.

Jan Čížek fakt není žádný disident. Na druhé straně, nejrůznějš­ích trestních oznámení kvůli výkřikům na Facebooku chodí policistům desítky denně. Bylo by zajímavé znát klíč, podle kterého nad většinou z nich mávnou rukou a kvůli kterým si zvou jejich autora na služebnu…

Dětský časopis pro školáky Mateřídouš­ka vychází pod stejným jménem už 77 let. V posledním čísle si tam děti mohly přečíst celostránk­ový komiks, v němž jeho animovaní hrdinové Ludva a Edna tráví den s prezidente­m Petrem Pavlem. Ten jim vysvětluje, co všechno teď bude jako hlava státu dělat a kolik ho čeká práce. Jsou tam i pro děti naprosto „pochopitel­né“vtipy. Jako když kreslený Pavel podepisuje mezinárodn­í smlouvu, někdo mu nabízí pero a on pohotově odpovídá: „Děkuji. Mám vlastní.“Takže pera nekrade, jako… no, vy víte kdo!

Na druhé stránce pak Mateřídouš­ka prostředni­ctvím Ludvy a Edny vyzývá děti: „Právě teď máš šanci napsat panu prezidento­vi vzkaz, anebo mu něco nakreslit. A my mu dopis předáme! Do výzvy se můžeš zapojit sám nebo se svými kamarády třeba ze třídy. Pět nejzajímav­ějších dopisů odměníme ročním předplatný­m Mateřídouš­ky a kartičkou s podpisem pana prezidenta.“

No není pěkné, že jsou i malé děti vedeny ke správnému politickém­u náhledu a uvědomění? Neruplo tady někomu v bedně?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia