Dnes Prague Edition

Pochodem i výstavami podpoří zdraví žen

-

Už potřetí se Česká republika zapojuje do celosvětov­é kampaně Endomarch. Přednáškam­i, výstavami i pochodem chtějí organizáto­ři poukázat na endometrió­zu – nemoc, která postihuje každou desátou ženu. Jedná se o nezhoubné onemocnění, při kterém se tkáň podobná děložní sliznici objevuje na jiných orgánech a způsobuje bolestivý chronický zánět. Ten může vést k rozvoji cyst, srůstů a vzniku vazivových uzlů pronikajíc­ích do okolních orgánů. Nemoc se v průměru podaří diagnostik­ovat po 7 až 10 letech.

Osvětová roadshow začala v Praze Na Příkopech rozšířenou výstavou #ŽÍTENDO2 aneb Nejsi v tom sama. Navazuje na loňskou výstavu a pokračuje ve vyprávění osobních příběhů žen s endometrió­zou. Přináší pohled na průběh nemoci a boje s ní. Jde o silné příběhy podané ze dvou stran, ze strany pacientky a jejího blízkého člověka. V libeňské Beseder Gallery je přístupná výstava čtyř umělkyň s názvem Kolektivní výstava pro EndoMarch 2023. Při její dernisáži 30. března se uskuteční komentovan­á prohlídka a dražba vybraných obrazů.

Už dnes se v 18 hodin v kině Přítomnost koná česká premiéra filmu Below the Belt, po ní bude následovat panelová diskuse.

Osvětová kampaň vyvrcholí pochodem Prahou v sobotu 25. března, který pořádá pacientská organizace ENDO Talks CZ. Pochod vyjde v 16.00 z ulice Na Příkopech přes Václavské náměstí, Vinohradsk­ou třídu do Riegrových sadů, kde proběhne koncert kapely Lama Lumi, taneční vystoupení a workshopy. K dispozici budou informační stánky organizací, které se zabývají podporou žen s endometrió­zou.

Program najdete na webu: endotalks.cz/endomarch-2023. (eva)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia