Dnes Prague Edition

Zadlužil se. A tak začal mlít buráky

Žádný geniální nápad ani špičková technologi­e. Alex Koníček prorazil s něčím tak prostým, jako jsou ořechové krémy. Přidal do nich ale svou odzbrojují­cí energii a velké srdce. Z „punkového“startupu tak během sedmi let umíchal atraktivní firmu s desítkami

- Jan Vávra redaktor MF DNES

Velké ořechové dobrodružs­tví Alexe Koníčka odstartova­ly dluhy. Bylo mu něco přes dvacet a kvůli průšvihům s podnikáním ve finančním poradenstv­í měl na účtě minus milion a půl. Chtěl z toho rychle ven, a tak si vymyslel další „kšeft“. Objednal si mlýnek z Číny, 25 kilo buráků a po večerech ve sklepě mlel arašídové máslo. Firma se mu vešla do kufru auta a málokdo by asi v té době na jeho úspěch vsadil víc než pražený arašíd.

Jenže, jak známo, i černí koně mohou zvítězit.

A tak dnes stojíme v pražské Hostivaři před velkou výrobní halou firmy Big Boy. Z otevřených dveří voní mandle, kokos a máslo. Vítá nás v nich ořechový král Alex Koníček.

„Dneska děláme výrobek, který jsme nazvali Big Rafael,“ukazuje k naleštěné výrobní lince, na jejímž konci proudí do skleniček voňavý světlý krém. „Jsou v něm mandle, kokos, sušené mléko, máslo ghí a třtinový cukr. Nic dalšího, méně je u nás více. Zakládáme si na tom, že v našich výrobcích nenajdete žádný palmový olej, konzervant­y a další přidané látky. Jen ty nejkvalitn­ější přírodní suroviny,“zdůrazňuje Alex Koníček.

Arašídy z Argentiny, kešú z Indie

Mandlovo-kokosové rafaelo není jediná pochoutka, kterou v Hostivaři míchají. V nabídce mají na sedmdesát dalších výrobků – mimo jiné i ovoce sušené mrazem, kaše, müsli, datlové energy tyčinky... Nejvíc jdou ale samozřejmě na odbyt ořechové a luštěninov­é krémy. Však tu také denně semelou na dvě tuny arašídů, lískových ořechů, mandlí, pistácií, kešú... „Nakupujeme přímo

tam, kde se to pěstuje. Kešú jsou indické, arašídy bereme z Argentiny, to je největší producent na světě. Mandle máme z Kalifornie, pistácie ze Sicílie a lískové ořechy ze severu Itálie, z Piemontu,“doplňuje Alexe jeho bratr Slávek Koníček, ředitel vývoje a kvality Big Boye, který se k nám v hale připojuje.

„Na lískáče jsme hodně pyšní. Je to italský národní poklad, schválně ochutnejte,“podává nám hrst velkých lískových ořechů. Musíme uznat, že chutnají fantastick­y.

Stejně jako krém, samozřejmě. Ten lískooříšk­ový ostatně patří mezi největší bestseller­y Big Boye, podobně jako třeba arašídové máslo, slaný karamel nebo sušené modré maliny v čokoládě. Kromě hlavních stálic tu ale každý měsíc vznikají čtyři až šest novinek. Někdy i takové speciality, jako třeba cvrččí máslo.

„Pořád zkoušíme něco nového. Listujeme v kalendáři a chystáme něco na každý svátek: Velikonoce, Den dětí, Mikuláš, Vánoce... Naposledy jsme udělali speciální růžový Pinky Rafael ke sv. Valentýnu. Roli

hrají samozřejmě i roční období. Na léto plánujeme lehčí chutě, před Vánoci něco hutnějšího, po Novém ruce, kdy všichni chtějí zhubnout, zase zařazujeme výrobky s větším obsahem proteinů a vlákniny. Hodně se teď snažíme ubírat cukr. V 90 procentech našich výrobků ho ostatně vůbec nenajdete – tedy pokud tam není čokoláda. Ke slazení používáme xylitol, který nemá tak vysoký glykemický index. Lidský organismus ho lépe vstřebává a tolik to neškodí zubům,“vysvětluje Slávek Koníček.

Mlsají hlavně sportovně založené maminky

Takové pochoutky pak klidně mohou stát v regálech s nápisem zdravá výživa. Třeba v čistém arašídovém másle od Big Boye tvoří celou třetinu obsahu bílkoviny a vláknina.

Není pak vlastně překvapení, kdo si skleničky z Hostivaře nejčastěji kupuje. „Typickým zákazníkem je dnes sportovně založená žena v domácnosti ve věku 25 až 35 let s dítětem. Pochází z vyšší příjmové skupiny, vede aktivní způsob života a potrpí

si na kvalitní suroviny,“vypočítává Alex Koníček.

Nápad z posilovny

Nebývalo to tak vždy. Big Boy totiž vznikl ve fit centru, kde Alex pracoval při studiu na vysoké škole. Tehdy ho tížil ten obří dluh, o kterém jsme mluvili na začátku, a Alex tenkrát věděl, že prací na recepci v posilovně ho jen tak nesplatí. Chtělo to nápad. „Ve fitku se o arašídovém másle často bavili trenéři – jedním z nich byl i můj tehdejší šéf a pozdější společník Tomáš Bureš, který mi hodně pomohl. Věděli, že je to skvělá součást jídelníčku, když vás zajímá

zdravý životní styl. Lidi ho hodně sháněli, na trhu toho ale moc nebylo – jen výrobky tří nadnárodní­ch společnost­í a snad dvou českých firem. No a mě nenapadlo nic lepšího než si v Číně objednat mlýnek, který mimochodem přišel až za tři čtvrtě roku, a zkusit to,“vzpomíná na své začátky zakladatel Big Boye.

První várka byla katastrofa. „Nakoupili jsme arašídy z běžného supermarke­tu a semleli je. Z mlýnku ale vylezla jen taková divná jitrnice. Byla to hrůza. Trvalo týden, než jsme pochopili, že arašídy se musejí mlít pražené,“popisuje prvotní nezdary Alex.

Kouzlo větší vařečky

Arašídové máslo vyráběl po večerech ve sklepě pod jednou restaurací. Aby vůbec čínský mlýnek správně pracoval, bylo potřeba do něho šťouchat vařečkou. „Trvalo další dlouhou dobu, než jsme pochopili, že když použijeme větší vařečku, celé se to ohromně urychlí,“vzpomíná Alex na dobu před sedmi lety. „Ostatně ta první vařečka tu pořád někde je, myslím, že ve skladu drží dveře, aby se nezavíraly,“směje se podnikatel a na mobilu nám ukazuje fotku otevřeného kufru starého kombíkovéh­o Fordu Mondeo. „To je můj oblíbený obrázek, je na něm celá tehdejší firma. Mlýnek, pytel arašídů a krabice se skleničkam­i a nálepkami. A to bylo všechno,“vypráví pobaveně.

Říká se, že co tě nezabije, to tě posílí. U Alexe Koníčka to platí dvojnásob. Z garážového startupu vybudoval za sedm let díky svému elánu a houževnato­sti profesioná­lně fungující rodinnou firmu s desítkami zaměstnanc­ů a stomiliono­vým obratem. Ze značky Big Boy, jejíž název jasně odkazuje na začátky ve fit centru, pak vytvořil skutečný „lovebrand“, jak se v marketingu říká značkám, ke kterým si zákazníci vytvoří citové pouto a vracejí se k nim.

My už ale od voňavé výrobní linky pomalu míříme ven skrz skladiště plné velkých pytlů s kešú ořechy a kartony s čokoládou. Někde tady odpočívá ten starý mlýnek i s původní vařečkou. Kdo ví, možná to za pár let budou cenné historické kousky...

Naším typickým zákazníkem je sportovně založená žena v domácnosti ve věku 25 až 35 let s dítětem.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Velký kluk Alex Koníček a jeho oříškové království. Na začátku se jeho firma vešla do kufru auta. Dnes je z ní profesioná­lní rodinný podnik.
Velký kluk Alex Koníček a jeho oříškové království. Na začátku se jeho firma vešla do kufru auta. Dnes je z ní profesioná­lní rodinný podnik.
 ?? Foto: Big Boy ??
Foto: Big Boy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia