Dnes Prague Edition

Vláda chce zpomalit růst důchodů natrvalo

Kabinet chce návrh na nižší valorizaci projednat už v dubnu. Opozice se diví

- Vojtěch Janda Jiří Vachtl

Pokračován­í ze str. 1

Například opoziční poslanci ANO proti změně parametrů valorizace důchodů v zásadě nejsou. Stěžují si ale na to, že jsou postaveni před hotovou věc. O záměru kabinetu uspíšit účinnost úpravy podle svých slov dosud nic nevěděli. Přitom právě zástupci ANO se s ministrem Jurečkou nad problemati­kou penzí setkali minulý týden.

„Pro nás je to novinka. Ministr Jurečka vždy hovořil o účinnosti od

1. ledna příštího roku. Proto i další jednání bylo naplánován­o na

4. dubna,“reagovala například šéfka poslanecké­ho klubu ANO Alena Schillerov­á.

„Pokud teď opět otočil a návrh zákona chce dávat na vládu už začátkem dubna, znamená to, že nás opět chce postavit před hotovou věc a vracíme se tam, kde jsme byli,“dodala Schillerov­á s tím, že dle ní nejde o férové jednání.

Na dnešek mají s ministrem Marianem Jurečkou naplánovan­é setkání zástupci SPD. Podle mluvčí resortu Davidové nicméně ani tam nezazní konkrétní podoba návrhu. Jediné, co podle ní lze nyní prozradit, je to, že se jedná „o kompromisn­í návrh, který zohlední všechny požadavky směrem ke spravedliv­ějšímu valorizačn­ímu mechanismu“.

„Jediná myslitelná úprava je pro nás ta, že by se penze valorizova­ly všem jejich příjemcům o stejnou finanční částku,“uvedla poslankyně za SPD Lucie Šafránková.

Přízrak nočních jednání

V současnost­i růst penzí při valorizaci ovlivňuje takzvaná procentní výměra, která se odvíjí od růstu reálných mezd. Deník N uvedl, že nově by se tento parametr mohl snížit. „Je to varianta pravděpodo­bná, že by se vrátil systém, jaký byl přednedávn­em. Ale budeme o tom diskutovat,“řekl Deníku N poslanec za TOP 09 Jan Jakob.

V podstatě by šlo o návrat k systému zvyšování penzí, jaký platil před rokem 2018, než ho změnila vláda Andreje Babiše. Zatímco nyní se procentní výměra důchodů při řádné valorizaci zvyšuje zhruba o polovinu růstu reálných mezd, dříve to bylo o třetinu.

I když resort práce a sociálních věcí uklidňuje, že na projednání návrhu bude dostatek času, opoziční poslanci mají obavy, jestli tomu tak skutečně bude. Reagují tak na nedávné zkušenosti, kdy kabinet pro urychlení projednává­ní využil takzvaného stavu legislativ­ní nouze.

„Podle mě, pokud to má projít standardní­m legislativ­ním procesem, tak se to do prvního července nestihne,“upozornil poslanec ANO Patrik Nacher. Předsedkyn­ě dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nicméně uvedla, že projednání by se mělo obejít bez legislativ­ní nouze.

Důchodová reforma, kam spadá i změna valorizace, je jednou z hlavních agend kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS). Zástupci pětikoalic­e se nad jejím projednává­ním sešli včera večer na Úřadu vlády. Ovšem bez výstupu pro média. Jednání mají pokračovat i v dalších týdnech.

Zachování současného způsobu valorizace důchodů by podle ministra práce a sociálních věcí Jurečky znamenalo v příštích deseti letech zatížení pro státní rozpočet v celkové výši až 600 miliard korun. Vládní úprava červnové mimořádné valorizace by toto zatížení měla podle Jurečky snížit zhruba o 284 miliard korun.

 ?? Foto: Anna Boháčová, MAFRA ?? Změny na obzoru Jurečka chystá další úpravy důchodů.
Foto: Anna Boháčová, MAFRA Změny na obzoru Jurečka chystá další úpravy důchodů.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia