Dnes Prague Edition

Starostové zděšeni vládní selekcí pošt

V mnoha městech po redukci poboček vychází jedna na desítky tisíc lidí

- Vojtěch Janda Ondřej Krutilek

Praha 3 je jednou z nejlidnatě­jších městských částí hlavního města. Ještě dnes tu mají šest poboček České pošty. Její starosta Michal Vronský (TOP 09) byl sice smířený s tím, že v rámci chystaných úsporných opatření státního podniku o nějaké k 1. červenci přijde, ale včerejšek ho mírně řečeno zaskočil. „Zrušit jich pět a nechat všechno na jedné je šílené,“prohlásil.

Do radniční datové schránky zpráva o redukci pošt v jeho městském obvodu dorazila včera nad ránem, stejně jako dalším 113 starostům a primátorům po Česku. A všude vyvolala shodné reakce – zděšení!

To, že se počet poboček sníží z původních 3 200 na 2 900, což už pošta avizovala před časem, totiž na první pohled nevypadá nijak zásadně, jenže podobných případů jako Praha 3 je po republice celá řada. Jak vyplývá z analýzy MF DNES, hned v sedmi městech přijdou místní o tři čtvrtiny provozoven. A rozhodně nejde o žádná malá sídla. Všechno jsou to okresní města, ve kterých dohromady žije téměř 150 tisíc lidí. Patří mezi ně například Hodonín, Kutná Hora nebo Chrudim.

„S rušením poboček nesouhlasí­me, nejde jen o docházkovo­u vzdálenost, ale i o kapacity jednotlivý­ch poboček, kdy už teď je stávající pobočka na Resselově náměstí přeplněna. Občas se tvoří i hodinové fronty,“říká naštvaně chrudimský starosta František Pilný (ANO). V tomto třiadvacet­itisícovém městě jsou nyní čtyři pošty a zůstat má jen jediná. Právě ta přeplněná. Bídně ale dopadla i další velká města. Kromě zmíněné sedmičky dalších 84 měst přijde minimálně o polovinu poboček. Třeba Pardubice mají přijít o 7 z aktuálních 13 míst, kam mohou lidé přijít pro poštu. Ve výčtu je i Liberec, Olomouc a Hradec Králové. Z krajských měst však úplně nejhůře dopadly Karlovy Vary. Poštovní síť se tady má zmenšit z devíti poboček na tři. Někteří ze starostů jsou naštvaní tak, že o rušení chtějí mluvit buď s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), pod jehož resort agenda spadá, nebo s vedením České pošty. A chtějí plán redukce zastavit nebo alespoň omezit. „Žádáme o jasné zdůvodnění těchto kroků a přehodnoce­ní vašeho rozhodnutí,“napsali Rakušanovi v otevřeném dopise hejtman Moravskosl­ezského kraje Ivo Vondrák a primátor Ostravy Tomáš Macura.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Narazili Premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan zrušení 300 poštovních poboček obhajují. Starostové protestují.
Foto: Petr Topič, MAFRA Narazili Premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan zrušení 300 poštovních poboček obhajují. Starostové protestují.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia