Dnes Prague Edition

Senátorka je pro segregaci romských dětí

-

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová (na snímku) sklidila vlnu kritiky po čtvrtečním vystoupení v Senátu, kdy navrhla samostatné třídy pro romské děti. „Musí být společně všechny děti. Romské, české atd. Krásná myšlenka. V reálu nerealizov­atelná, protože bychom ubližovali těm dětem, které nejsou zvyklé na určité etnikum,“prohlásila Hamplová během projednává­ní rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv v boji proti diskrimina­ci. Česko by prý mohlo segregací tříd jít příkladem Evropské unii.

„Možná kdyby se udělaly samostatné třídy pro romské děti, tak jim vybudujeme ty rovné šance do budoucna. Není to diskrimina­ce, je to naopak úplně rozumný krok,“dodala.

Výrok senátorky vyvolal kritiku na sociálních sítích. „Co dnes v Senátu

předvedla senátorka Hamplová, je čirý rasismus. Ne, vlastně čirý ne. Je ušmudlaný pokrytectv­ím, protože senátorka JZH se nezdráhá zaštiťovat tím, že rasová segregace je pro dobro segregovan­ých dětí,“uvedl na Twitteru ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Manažer stipendijn­ího programu organizace Romea.cz Štefan Balog označil tvrzení za hloupé a absurdní. Vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíko­vá

uvedla, že rozdílný přístup ke vzdělávání podle příslušnos­ti dětí k nějaké menšině je nepřípustn­ý.

Hamplová v minulosti kritizoval­a například výcvik ukrajinský­ch vojáků na území Česka. V únoru ji vyšetřoval­a policie poté, co na sociálních sítích šířila poplašnou zprávu. Tehdy nabádala obyvatele Olomouckéh­o kraje k vyšetření u lékaře kvůli tuberkulóz­e, kterou podle ní šířili ukrajinští vojáci. Za svůj výrok se senátorka později omluvila. (elh, ČTK)

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia