Dnes Prague Edition

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

Dvě stovky studentů si ve středu ve Sněmovně hrály na zákonodárc­e v rámci projektu „Staň se poslancem“. Podstatou akce bylo co nejvíc napodobit práci poslanců – a u studentů se prý setkala s velikým ohlasem. To je docela pochopitel­né, pokud to byla opravdu věrná kopie Sněmovny. Tedy že studenti dostali veliké platy, mohli podvádět s náhradami, obědvat za hubičku, nechodit do práce, jezdit ve služební limuzíně opilí, ohánět se imunitou, cestovat si zbůhdarma po světě, nosit si v krabici od vína miliony nebo občas rozmlátit nějakou lavici a nechat se vynést ze sálu ochrankou.

Prezident Petr Pavel se vyslovil pro posun volebního práva u nás z 18 na 16 let.

A zdůvodnil to tím, že šestnáctil­etí lidé už prý mají dostatečný přehled o dění v zemi. Připomeňme jen, že sám Pavel podal kdysi přihlášku do KSČ ve svých 22 letech a do kurzu na komunistic­kého rozvědčíka nastoupil dokonce v 27 letech – a obojí dnes omlouvá svou špatnou informovan­ostí a mladickou nerozvážno­stí.

Tak kdoví, do čeho všeho by pan prezident vstoupil už ve svých šestnácti.

Tato vláda je úplně nejhorší ze všech!

Měli jsme tu vlády, které ožebračova­ly plebs a lumpenprol­etariát, jiné pouštěly žilou střední třídě, ale proti žádné vládě a jí způsobené drahotě a chudobě ještě nemuseli na ulicích z čirého zoufalství demonstrov­at čeští miliardáři. Naštěstí jich není mnoho, takže se pro ně snad místo pod mostem vždycky najde.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová na Tchaj-wanu tlumočila ujištění, že Česko je snad největším přítelem Tchaj-wanu na světě. Trochu to nehraje s tím, že existenci tohoto státu neuznáváme a nemáme tam ani velvyslanc­e. Je to jako vyznávat lásku někomu, koho se stydíte ukázat svým kamarádům.

Televizní rozhovor o rozmístění ruských jaderných zbraní v Bělorusku. Moderátor se ptá 1. místopředs­edy a branného experta KDU-ČSL Jana Bartoška: „Jak by mělo NATO zareagovat?“– Bartošek:

„No, zásadně! Bude se k tomu muset postavit. Není možné přihlížet, že Rusko rozmisťuje své jaderné zbraně mnohem blíž.“– Moderátor: „A co konkrétně by Aliance měla dělat?“– Bartošek: „Já bych počkal, v tento moment je namístě rozvaha.“Aneb: velkým uměním politiky je

hodně mluvit a přitom vůbec nic neříci. A v tomto umění je Jan Bartošek snad jeden z úplně nejlepších!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia