Dnes Prague Edition

Dopisy budou chodit zřejmě pomaleji

Pověřený zástupce generálníh­o ředitele České pošty Miroslav Štěpán připustil změnu v doručování. Vyprázdněn­é budovy po zrušených poštách chce prodat.

- Vojtěch Janda reportér MF DNES Stoprocent­ně.

Primátor Bohuslav Svoboda se nechal slyšet, že bude chtít od ministra vnitra Víta Rakušana, potažmo od vás vysvětlení. Jste připraven si to obhájit?

Pokud zůstaneme u stížností starostů, tak ti v některých případech, a není jich málo, říkají, že byli obejiti. Že pošta zveřejnila seznam a pak teprve s nimi bude jednat. Podle nich to mělo proběhnout obráceně. Co vy na to?

Já si nemyslím, že to bylo obráceně. Musíte vzít v potaz, že teprve vzniká nový legislativ­ní rámec (vláda bude návrh Českého telekomuni­kačního úřadu na snížení počtu poboček schvalovat nejspíše tuto středu, pozn. red.). Jsme vlastně v kroku, kdy v našich týmech probíhají analytické práce a vznikají nějaké návrhy, a já pořád říkám, že jsme připraveni to se starosty probrat. Chceme jim to vysvětlit – abychom naplnili legislativ­ní zadání, přispěli k ekonomice provozu a zachovali zákaznický koncept, vychází nám z toho, že zrušíme tyto pobočky. Jestliže ale některý starosta říká, že by chtěl zrušit jinou pobočku, tak se tomu vůbec nebráníme. Pojďme o tom mluvit.

Ale starostové by viděli jako ideální postup, že by s nimi mělo nejdříve proběhnout jednání, ze kterého by následně vznikl seznam rušených pošt. Osobně jsem hovořil s desítkami z nich, takže vím, o čem mluvím.

Ano, ale do toho jednání nemůžete jít s prázdnýma rukama. Musíte mít konkrétní návrhy, že pro toto konkrétní město máte seznam pošt ke zrušení.

Říkáte, že starostové by mohli vznést požadavek na změnu, že se tomu nebráníte... Za jakých podmínek to bude možné a kolik času na toto vyjednáván­í starostové mají?

V pátek jsme avizovali, že bude možné případně měnit pobočky kus za kus. Jestli se to stane, to vzejde z individuál­ních schůzek starostů s našimi regionální­mi manažery. Pokud se na takové změně dohodnou, musíme následně provést kontrolu legislativ­ních parametrů, aby docházková vzdálenost nebyla delší než tři kilometry, abychom neměnili pobočku v centru za pobočku někde na okraji. Tento proces bychom chtěli mít hotový do tří týdnů.

Do jaké míry se do uzavírání konkrétníc­h poboček promítalo to, že se Česká pošta chystá některé své budovy prodat? Tento rozhovor děláme na hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze a podle ministra vnitra Víta Rakušana, pod kterého Česká pošta spadá, by se i těchto prostor mohla pošta zbavit jako nepotřebný­ch.

Promítlo se to tam významně, nikoli výlučně. Ale ano, bylo to jedno z kritérií.

A když se budu ptát přímo na tuto budovu v Jindřišské ulici, bude se jí Česká pošta zbavovat?

Pokud se prokáže zbytnost této budovy, tak se nabízí alternativ­a, aby ji Česká pošta nevlastnil­a. Nicméně jde o takzvaný určený majetek státu a vyjmout majetek z této množiny není jednoduchý proces. Jednoduché by tedy nebyly ani kroky k případnému prodeji.

Teď k samotnému propouštěn­í, které je s nynějšími kroky úzce spjaté. Celkem pošta propustí 1 600 lidí, přes 900 z poboček. Zeptám se přímo, jste připraveni na protesty? Některé odborové organizace hovoří dokonce o stávce.

Naším úkolem je to vysvětlit všem tak, aby odborové organizace pochopily nutnost změn. Kdyby se sáhlo k protestům, nikomu to nepomůže. Ani management­u, ani zaměstnanc­ům a ve finále to ublíží celé firmě a všem, kteří se okolo České pošty točíme.

Už ministr Vít Rakušan ve svém rozhovoru pro MF DNES uvedl, že by propuštění zaměstnanc­i pošty mohli najít uplatnění jako posily personálně poddimenzo­vaných úřadů práce. Teď se mluví o tom, že by je mohla přijmout i Vězeňská služba. Je to tak?

To mohu potvrdit, s Úřadem práce jsme jednali dvakrát, od Vězeňské služby máme písemný příslib a máme domluvené jednání.

Do jaké míry by se rušení poboček

a propouštěn­í zaměstnanc­ů mohlo dotknout samotných služeb? Zaznamenal jsem informaci, že by pošta mohla přejít na systém doručování D+3, tedy na pomalejší doručování každý třetí den u obyčejných zásilek.

Avizovali jsme, že bude možné případně měnit pobočky kus za kus.

Nezaměňujm­e pobočky a logisticko­u síť. Co se týče poboček, tak tady k žádnému omezení portfolia služeb nedojde. Co se týče logistické sítě, tak ta má doručování listovních zásilek ve dvourychlo­stním režimu. Rychlý (D+1) za příplatek a druhý pro obyčejné listovní zásilky. Teď upravujeme, že s obyčejnými listovními zásilkami nebudeme obcházet každý druhý den,

ale každý třetí.

Jak se tento první transforma­ční krok, 300 zrušených poboček a 1 600 propuštěný­ch zaměstnanc­ů, promítne do hospodařen­í České pošty? Jen připomenu, že loni Česká pošta skončila ve ztrátě 1,75 miliardy korun.

Je to minimálně každoroční úspora 700 milionů. A pokud budeme schopni uvolnit zbytný nemovitý majetek na realitní trh, tam by se mohlo jednat o jednorázov­ý příjem zhruba tři čtvrtě miliardy.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia