Dnes Prague Edition

Ukrajinci v Česku: život z ruky do úst

- Vojtěch Janda Ondřej Krutilek

Rozbije se pračka, přestane topit kotel, vyteče lednička. Obvyklá situace, kterou každý zná. Pro ukrajinské­ho uprchlíka by ale neměla řešení. Podle aktuálního výzkumu společnost­i PAQ Research nedokáže uhradit výdaj přesahujíc­í 13 600 korun osmdesát procent z nich. A i přes zvyšující se procento Ukrajinců, kteří v Česku našli práci, finanční chudobou trpí dvě třetiny běženců.

„Dvě třetiny uprchlíků žijí po započtení podpory v bydlení pod hranicí příjmové chudoby. Mezi Čechy je to při stejné hranici okolo deseti procent,“srovnává situaci Ukrajinců a Čechů PAQ Research ve svém výzkumu, který proběhl na přelomu února a března. „Pokud bychom nepočítali humanitárn­í dávky ani bydlení zdarma, ocitlo by se pod hranicí chudoby 80 procent uprchlíků,“dodává analýza s tím, že žádný z nich prakticky není schopný pořídit si třeba nový nábytek.

„Snažíme se šetřit, hodně šetřit. Většinu peněz utrácíme za nájem, komunální služby, jízdenky na MHD, dobíjení mobilního telefonu a internet v domácnosti. Nemůžu si najít dobrou práci, protože neumím česky. Pracuji, ale za velmi nízký plat,“popisuje například Tatjana Beljajeva, která pochází ze Záporoží.

I když aktuální zaměstnano­st mezi Ukrajinci podle PAQ Research dosahuje 56 procent, právě jazyková bariéra většinou stojí za tím, proč většinu z toho tvoří špatně placená místa. Pro představu: zhruba polovina uprchlíků vykonává manuální a pomocné práce a asi dvě třetiny pracují v méně kvalifikov­aných pozicích, než na jaké mají znalosti a schopnosti.

Jako ilustrace může sloužit zkušenost Eleny Kokiny z Dnipra, která na Ukrajině pracovala v manažerské pozici pro společnost Vodafone. Když se podobnou práci snažila získat v Česku, neuspěla. „Potřeboval­i zaměstnanc­e pro ukrajinské zákazníky. Byla jsem odmítnuta, protože jedním z požadavků byla dobrá úroveň češtiny,“vypráví s tím, že nyní pracuje v hotelu. „Peru a skládám prádlo. Práce není těžká, ale nejsem spokojená s nestabilní­m rozvrhem. Práce je jen tehdy, když jsou v hotelu hosté,“sdílí svou aktuální zkušenost. Oproti začátku války se ale přesto jazyková vybavenost Ukrajinců zlepšila. V červnu 2022 česky vůbec nebyla schopná komunikova­t víc než polovina běženců, bez problémů se domluvil česky jen každý šestý. Aktuálně se česky domluví třetina uprchlíků, třetina se nějak dorozumí a umí mluvit v jednoduchý­ch větách.

„Kurzy češtiny zatím nejsou plně využívané,“upozorňuje za PAQ Research Martina Kavanová. „To je důležité především proto, aby se uprchlíci mohli zapojovat do pracovního trhu ve svých kvalifikac­ích, a nikoliv jen na úrovni manuálních a pomocných prací, jak je tomu do značné míry teď,“dodává.

Podle experta na trh práce Tomáše Ervína Dombrovské­ho ze společnost­i LMC ale jazyk není jediný problém.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia