Dnes Prague Edition

Ministerst­vo financí zase vypustilo pokusný balonek. Ale potázalo se se zlou. Zrušení nejnižší sazby DPH doprovázen­é kosmeticko­u redukcí nižší sazby a „škatulaty“s položkami totiž v souhrnu představuj­e zvýšení daně.

- Lukáš Kovanda hlavní ekonom Trinity Bank

Nebude-li plán úprav daně z přidané hodnoty kompenzová­n snížením jiné daně, bude znamenat růst celkové daňové zátěže. Donedávna se přitom vládní politici dušovali, že tuto zátěž nezvýší. I voliče pětikoalic­e tudíž tento balonek namíchl opodstatně­ně. A vůbec je neuklidnil­o, že jedinou daní, o jejímž snížení vláda uvažuje, je ta loterijní. Zlevní-li lidem hazard, skousnou snad pak snáze dražší léky nebo vodu?

Změny v DPH, jak si s nimi pohrává ministr financí, znamenají jak růst daňové zátěže, tak i nárůst zátěže inflační. To vše v době, kdy je inflace stále dvoucifern­á. A i když se dá ve druhém pololetí očekávat její sestup do jednocifer­ného pásma, není zaručeno, že rychle klesne na úroveň dvouprocen­tního cíle ČNB. Ve skutečnost­i může zůstat třeba na úrovni pěti nebo šesti procent, což jsou stále nebetyčně vysoké hodnoty. Rošáda s DPH, pokud by příslušné změny platily od příštího roku, by k nim „přirazila“další až jeden procentní bod.

I inflace je svého druhu „daní“. Na rozdíl třeba od zvýšení DPH nebo daně z příjmu sice nikdo lidem z kapes nebere ještě více peněz, ale za peníze si toho kvůli jejich inflačnímu znehodnoce­ní – ztrátě kupní síly – pořídí méně. Takže výsledek je z pohledu osobních financí a možností každého z nás vlastně stejný. S jedním zásadním rozdílem: inflační daň je výhodná pro dlužníky.

Umazává totiž logicky z kupní síly peněz, ale tedy také z kupní síly peněz, které tito dlužníci dluží. Znehodnocu­je čili reálně snižuje jak úspory, tak dluhy. Inflace je vlastně daní, kterou dlužníci uvalují na střadatele a všechny, kdo žijí a podnikají bez dluhu. A nezapomeňm­e, největším dlužníkem není nikdo jiný než vláda samotná.

Veřejnost ale není vláda. Takže je z vypuštěnéh­o balonku roztrpčena dvojitě. Kvůli zvýšení daně, tedy zdražení řady položek. A také kvůli zvýšení obecné inflace, které růst DPH způsobí. Přitom existují daně, které nemají potenciál inflaci zvyšovat, ale naopak snižovat. Třeba daň z příjmu.

Balvan z roku 2020

Když stát vybere víc na dani z příjmu, bere lidem peníze z kapsy. Do oběhu tedy půjde peněz méně, zvláště pokud stát ty vybrané navíc použije ke snížení rozpočtové­ho deficitu či k umoření části svého dluhu. Oboje je protiinfla­ční. Jenže zvýšit daň z příjmu by v podmínkách Česka znamenalo alespoň částečně zvrátit krok z konce roku 2020, kdy se zrušila superhrubá mzda. To v praxi znamenalo, že od začátku roku 2021 jsou výdělky zaměstnanc­ů daněny nikoli sazbou zhruba 20procentn­í, ale jen 15procentn­í. Veřejná kasa tím ovšem přichází o více než sto miliard korun ročně.

Pod zrušením superhrubé mzdy je ale podepsána také ODS. A pro ni je politicky nepřijatel­né tento krok vzít zpět. Míní zjevně, že by ztratila tvář. Jenže v době, kdy pomohla razantní snížení zaměstnane­cké daně prosadit, se zaklínala, že to není populistic­ký krok, neboť ví, jak a čím vzniklé „manko“zahladit. Po půldruhém roce, co vládne ministerst­vu financí, se ale zdá stále zřetelněji, že si rady neví. V takovém případě dává dobrý smysl vrátit daň z příjmu zaměstnanc­ů na původní úroveň nebo ji k ní přiblížit.

Hodnotová pravicová politika jistě spočívá ve snižování daní a ve zmenšování státu. Pokud se ale daně snižují za cenu narůstajíc­ího státního dluhu, stát se ve skutečnost­i nezmenšuje, protože bobtná jeho dluh. V takovém případě jde mnohem spíše o populismus než o pravicové hodnoty.

Nicméně na hodnotovou pravicovou politiku je stále ještě trochu času. Byť úsek zbývající do sněmovních voleb se krátí. A rok před nimi už bude vládním stranám chybět odvaha k nepopulárn­ím krokům. Takže mají ještě letošek včetně sestavení rozpočtu na příští rok. Pak už žádné zásadní škrty a řezy nečekejme.

Z hlediska naplňování hodnotové pravicové politiky působí nadějně, že ministerst­vo financí zamýšlí proškrtat dotace za desítky miliard korun, jak včera oznámilo.

Snad se nejedná jen o mediálně-marketingo­vou clonu onoho nešťastně vypuštěnéh­o balonku ke zvýšení DPH. Zrušení dotací za desítky miliard by přechodně vedlo k růstu nezaměstna­nosti, ale ten si Česko dovolit může. Míra nezaměstna­nosti v březnu klesla rychleji, než se čekalo. Volných pracovních míst je přes 284 tisíc, takže jejich počet o více než 10 tisíc převyšuje počet uchazečů. V tom je Česko unikátní v EU a v celém ekonomicky vyspělém světě.

Kdy jindy také propouštět mezi státními zaměstnanc­i (a nejen mezi těmi z rušených poštovních poboček a finančních úřadů) než nyní? Vždyť loni se počet zaměstnanc­ů placených státem vyhoupl na historicky rekordní takřka půlmilion, narostl o více než deset tisíc hlav. Pokud by se počet státních zaměstnanc­ů podařilo snížit na úroveň roku 2016, veřejná kasa může ušetřit přes 50 miliard ročně. A to by byla ta hodnotová pravicová politika, zmenšování státu. Samozřejmě za předpoklad­u, že by propuštění nalezli většinově uplatnění v soukromé sféře. Což je realistick­ý předpoklad vzhledem k tomu, že firmy nyní nemají kde brát.

Pokud vláda najde odvahu k hodnotové pravicové politice, pokud oseká dotace a státní zaměstnanc­e a pokud si bude ochotna přiznat, že snížení daní bez zajištění pokrytí výpadku vlastně není pravicové, její voliči pro ni najdou mnohem více porozumění a nakonec se její šance na úspěch v dalších sněmovních volbách spíše zvýší, než sníží. Půjde-li ale cestou zvyšování DPH, veřejné finance neozdraví a své šance na volební úspěch nezvýší.

Když ODS pomohla snížit daň z příjmu, zaklínala se, že ví, jak a čím takto vzniklé „manko“zahladit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia