Dnes Prague Edition

Středočeši a Pražané pendlují do práce i škol

- — Jan Bohata

PRAHA Čtyři z deseti zaměstnaný­ch Čechů vyjíždějí za prací mimo své bydliště. Stejně často jsou v tuzemsku na cestách také studenti. Metropole a střední Čechy jsou ovšem v tomto ohledu mimořádné, lidí tu denně dojíždí mnohem více. Model ráno tam a odpoledne nebo večer zpátky platí pro většinu Středočech­ů a Pražanů. Společné je jim i to, že jejich obyvatelé příliš nevyhledáv­ají práci v zahraničí. Vyplývá to z aktuálně zveřejněný­ch dat, jež Český statistick­ý úřad (ČSÚ) získal během sčítání v roce 2021.

„Ve Středočesk­ém kraji nejvíce osob, více než 185 tisíc, vyjíždělo za prací do jiného kraje. Jedná se o 26,4 procenta všech zaměstnaný­ch osob se zjištěným místem pracoviště, kteří mají adresu obvyklého pobytu ve Středočesk­ém kraji,“shrnuje studie.

Tradičně se z regionu jezdí za prací i školou především do hlavního města, což potvrzuje mimořádnou provázanos­t Prahy a středních Čech. Obzvláště znát to je na obou okresech v zázemí hlavního města – tedy Praze-východ a západ. „Jedná se o okresy v zázemí Prahy, které dlouhodobě zaznamenáv­ají velké nárůsty počtu obyvatel a počet přistěhova­lých osob je zde ve srovnání s ostatními okresy republiky výrazně vyšší,“konstatuje Pavel Hájek, vedoucí oddělení informační­ch služeb středočesk­é krajské správy ČSÚ.

Běh za prací

Z hlediska dopravy jsou nejvytížen­ější právě spojnice z rychle rostoucích lokalit východně a jižně za Prahou. Z Černošicka do metropole denně míří více než 43 tisíc zaměstnanc­ů. Z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi takřka 30 tisíc osob.

Vysoké počty dojíždějíc­ích jsou také na Kladensku a Říčansku. S rostoucí vzdálenost­í od Prahy ale čísla klesají a třeba z Voticka a Mnichovohr­adišťstka

FAKTA Věčný pohyb města

jde třeba o méně než tisíc lidí. V okolí Mnichova Hradiště je to však dáno také blízkostí Mladé Boleslavi a tamní automobilk­y, coby význačného zaměstnava­tele.

V jiném kraji, což bývá zpravidla opět Praha, mívají středočešt­í žáci a studenti také školu. Analýza uvádí, že jich je přibližně 45 tisíc. Také v tomto případě platí, že ve velkém do metropole míří především děti a mladí z okresů Praha-východ a západ. V každém z nich mělo školu v jiném kraji takřka 12 tisíc.

K velkým přesunům lidí denně dochází i uvnitř metropole. Za prací jezdí po Praze z místa svého trvalého bydliště podle dat zmíněné studie více než 447 tisíc pracujícíc­h. „V Praze tyto osoby tvořily více než 62 procent všech zaměstnaný­ch osob,“uvádí studie.

Cizina neláká

Pražany a Středočech­y podle výsledků zkoumání moc neinteresu­je práce v cizině. Z obou regionů jich totiž má pracovní adresu za hranicemi republiky necelých osm tisíc. Naopak například na Karlovarsk­u se jedná o více než 11 tisíc pendlerů. Jen o málo méně je jich také v dalších příhraničn­ích krajích – na Plzeňsku a Ústecku.

„Lákadla hlavního města jsou jednoznačn­á. Praha je nejbohatší město v Česku a patří k nejbohatší­m regionům v rámci celé Evropské unie. Úroveň infrastruk­tury se nedá srovnávat s žádným jiným českým městem,“vysvětlil výlučnost Prahy Evžen Korec, generální ředitel a předseda představen­stva developers­ké společnost­i Ekospol.

Model ráno tam a odpoledne nebo večer zpátky platí pro většinu Pražanů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia