Dnes Prague Edition

Očekávané zlevnění potravin se nekoná

Zelenina zdražila o pět procent, mléko o šest. Levnější jsou vejce a máslo

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Růst spotřebite­lských cen v Česku zpomalil, v březnu ceny v porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostly o patnáct procent, předchozí měsíc o 16,7 procenta. Březnový výsledek je tak nejnižší od loňského dubna.

Pokles je dán především vysokou srovnávací základnou z minulého roku. Tehdy růst cen táhly drahé potraviny, energie i pohonné hmoty. Někteří z dřívějších tahounů inflace ale nyní hlásí zlevňování. Levnější jsou například pohonné hmoty. Ty ještě před měsícem zdražily ve srovnání s loňskem o 0,4 procenta, v březnu otočily a zlevnily o 19 procent v porovnání se stejným obdobím minulého roku.

Růst cen zmírnil také zemní plyn. Jeho cena v meziročním srovnání zpomalila z únorového zdražení o 74,3 procenta na aktuálních šedesát.

Cenová stagnace

Oproti únoru spotřebite­lské ceny minulý měsíc v podstatě stagnovaly, stouply jen o 0,1 procenta. Meziměsíčn­ě

zlevnil například zmíněný zemní plyn, a to o 1,4 procenta. O 4,5 procenta jsou v důsledku končící zimní sezony levnější také zájezdy. Z potravin byly nižší ceny vajec, a to o necelých deset procent, máslo zlevnilo o 6,3 procenta. Lehce přes jedno procento klesla i cena sýrů a tvarohů.

Potraviny se však i přes zlevnění některých položek nadále zakusují hluboko do rozpočtů českých domácností. Meziměsíčn­ě jejich ceny stouply o 0,3 procenta, oproti loňsku je ale zdražení výrazně citelnější.

„Z pohledu meziročníh­o růstu ceny potravin stále rostly o silných 24 procent,“upozornil Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Lidé si připlatí zejména za zeleninu, která ve srovnání s únorem zdražila o pět procent. Mléko je dražší o šest, stoupla také cena vepřového masa.

Obchodníci navíc podle ministra zemědělstv­í Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) potravinář­ské zboží velmi často předražují nepoctivě – kontroly podle něj odhalily desítky případů, kdy obchod zákazníkov­i účtoval vyšší cenu, než jaká byla na cenovce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia